Cilat ekzaminime duhet bërë për të parandaluar sëmundjet e ndryshme?

Nuk e ekzagjerojmë nëse themi se shumica e njerëzve kontaktojnë me mjekun vetëm kur për shkak të problemeve shëndetësore janë të kufizuar në kryerjen e detyrave të përditshme, punëve të shtëpisë, me një fjalë kur ato janë të kufizuara në mënyrë të konsiderueshme në aktivitetet e përditshme.

 

Pastaj, kur shëndeti tashmë është qartësisht i dëmtuar, trajtimi ndonjëherë është afatgjatë, dhe ndonjëherë deficitet fizike lihen pas, të cilat e bëjnë një person në një mënyrë një pacient të përjetshëm (ose në kuptimin që ai ka nevojë për të marrë ilaçe për gjithë jetën, ose që ai duhet të kryejë periodikisht terapi fizike, ose se në jetën e përditshme ai përdor ndihma ortopedike dhe të ngjashme).

Pra, çfarë na duhet dhe çfarë mund të bëjmë që të qëndrojmë në gjendje të mirë shëndetësore sa më gjatë që të jetë e mundur?

 

Gjërat e para që duhet t’i bëni.

Ndikimi i mediave të cilat kryesisht janë të lidhura me Ditët Botërore të Luftës kundër disa sëmundjeve, ka dhënë rezultate në aspektin e ndërgjegjësimit më të mirë për kujdesin shëndetësor. I mirëpresim këto aktivitete edhe në të ardhmen.

Shumë organizata pune organizojnë ekzaminime sistematike për punonjësit e tyre, gjë që sigurisht ka kontribuar në më pak morbiditet nga disa sëmundje. Megjithatë, këto përfitime janë të lidhura me gjendjen e përgjithshme ekonomike në vend. Dhe këto dobi, në çfarëdo mase që të jenë në dispozicion dhe janë më se të mirëpritura.

Më poshtë do të shqyrtojmë se çfarë duhet të përfshijë një “ekzaminim parandalues” për gratë, duke pasur parasysh moshën e saj.

 

Kur duhet të bëj ekzaminimin tim të parë gjinekologjik?

Nëse jo më herët (për shkak të problemeve të mundshme me ciklin menstrual, dhimbje barku të papërcaktuar, probleme dermatologjike që dermatologu vlerëson se mund të ketë një bazë në çrregullimet e hormoneve dhe së dyti), ekzaminimi i parë gjinekologjik i një gruaje duhet të bëhej kur ajo bëhet seksualisht aktive, e cila në klimën tonë është më shpesh rreth moshës 18 vjeç.

 

Çfarë përfshin shqyrtimi themelor gjinekologjik?

Ekzaminimi themelor gjinekologjik përfshin: Ekzaminimin në tabelën gjinekologjike, sampling për të ashtu-quajtur pap test dhe ekzaminimin gjinekologjike me ultratinguj. Përveç gjetjeve të rregullta dhe nëse nuk ka ndryshime shtesë, ekzaminimet e rregullta dhe parandaluese gjinekologjike duhet të kryhen një herë në vit.

 

Çfarë të bësh nëse ke munges të menstruacione?

Një grua në moshë relativisht të re që ka qrregullime menstruale duhet të kontaktojë gjinekologun kompetent.

  • në rastin e një shtatzënie të paplanifikuar dhe të padëshiruar, duhet të merret vesh një ndërprerje e qëllimshme e shtatzënisë brenda kufijve të lejueshme ligjërisht,
  • nëse është një shtatzëni e planifikuar dhe e dëshiruar, duhet të fillohet diagnostikimi antenatal, i cili kryhet në javë të para të shtatzënisë,
  • nëse nuk kemi një shtatzëni, është e nevojshme të dihet pse kemi munges të menstruacioneve dhe të fillonim trajtimin e duhur për këtë problematik.

Çdo grua mbi moshën 45 vjeç (mosha gjeneruese dhe perimenopausale e vonshme; përveç grave që kanë kaluar menopauzë të parakohshme për arsye të ndryshme dhe që tashmë kanë marrë udhëzime mbi ekzaminimet shëndetësore) duhet të kryejnë rregullisht ekzaminimet dhe testet e mëposhtme:

  • shqyrtim gjinekologjik, një deri në dy herë në vit, nëse gjetjet janë në rregull, ose nëse ka probleme shtesë, ato do duhej të kontaktojnë gjinekologun më shpesh, janë të nevojshme kërkimet laboratorike,
  • të gjakut, yndyrën dhe sheqerin në gjak, sedimentin e urinës,
  • ekzaminimet e gjirit – mamografia dhe ekzaminimi me ultratinguj i gjinjve; si dhe ekzaminim të gjirit FAST-MRI, sipas standardeve mamografia është e detyrueshme pas moshës 40 vjeç veqanërisht nëse ndokush nga familjarët vuan nga kanceri i gjirit.

Çdo vit duhet të bëhet një mamografi si dhe ekzaminimi me ultratinguj të gjinjve, nëse është e nevojshme shpimi i formimit të dyshimtë nën kontrollin e ultratingujve, ndoshta ekzaminimi nga një kirurg,

  • dendësia e kockave (vlerësimi i dendësisë së kockave, një herë në 10 vjet),
  • analiza e hormoneve dhe treguesve të tjerë në gjak që tregojnë një humbje të funksionit ovarian (sipas vlerësimit të gjinekologut),
  • ekzaminim gastroenterologjik (ekzaminimi nga një internist që merret me sistemin tretës, në mënyrë që të përcaktohen në kohë ndryshimet e mundshme fillestare që mund të tregojnë zhvillimin e organeve malinje digestive – kolonoskopi, gastroskopi dhe të tjera; një herë në 5 vjet),
  • rekomandohet vaksinimi kundër gripit (sepse organizmi pas moshës 45 vjeçare është me karakteristika imunitare më të dobëta).

Siç themi shpesh: nuk është kurrë herët për të shkuar te mjeku, por ndonjëherë mund të jetë tepër vonë./natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia

SHPËRNDAJE:

Related posts