DËSHIRONI QE TRURI I FËMIJËS TUAJ TË ZHVILLOHET?

Nëse do të më duhej të përdorja një fjalë për të përshkruar gabimin më të zakonshëm që bëjnë prindërit sot, do të thosha mbrojtje e tepërt e fëmijës. Sigurisht, prindërit e bëjnë këtë nga dashuria e madhe, por duhet ditur kufiri ndërmjet mbrojtjes dhe mbrojtjes së tepërt. Fëmija si organizëm biologjik duhet të zhvillohet, të dalë në shi, në erë dhe në diell, edhe të bjerë, ndoshta edhe t’i lëndoj bërrylat dhe gjunjët. Megjithatë, ju keni prindër që nuk e lënë fëmijën të bjerë. Kjo është pikërisht mbimbrojtja e tëpërt…

Lexo më shumë

E vërtetuar: prekja ndikon në të dhënat gjenetike të fëmijës

Përqafimet, puthjet, mbajtja e duarve dhe butësia që prindërit u japin fëmijëve të tyre nuk u japin atyre vetëm një ndjenjë sigurie, ngrohtësie dhe dashurie. Shkencëtarët vërtetojnë se përqafimet mund të prekin edhe vetë qelizat dhe ky efekt zgjat me vite. Pse është prekja kaq e rëndësishme? Që në momentin e parë që një fëmijë i vogël vjen në jetë, prekja e prindërve është një aspekt i rëndësishëm kujdesi për çdo të porsalindur. Shëndeti i një foshnje varet shumë nga dashuria që ai merr nëpërmjet kontaktit nga njerëzit e tjerë.…

Lexo më shumë

Gjashtë mënyra se si t’i largojmë fëmijët nga përdorimi i teknologjisë

Shumica e prindërve mbajnë fajin më të madh për faktin se fëmijët kalojnë shumë kohë para ekraneve, kryesisht në celularë. Hulumtimet tronditëse kanë treguar se mosha e dhjetëvjeçarëve humbasin tetë deri në nëntë orë gjumë në javë, që është e barabartë me një natë të tërë, sepse ata nuk mund të ndahen nga rrjetet sociale dhe si shkak i kësaj gjendje rritet rreziku për ankth tek kjo moshë. Hulumtimi u krye nga Dr. John Shau i Universitetit De Montfort dhe shqyrtoi rolin e përdorimit të mediave sociale dhe cilësinë e…

Lexo më shumë

Rëndësia e puzzle për zhvillimin e fëmijëve

Shkruan: Pukjana Geci Psikologe dhe Terapiste   Materialet e lojës janë mjetet më të vlefshme për stimulimin inteligjencës, zhvillimin e imagjinatës, shqisave, emocioneve, zhvillimin fizik dhe social. Sipas studimeve, të luash është të mësosh. Fëmijët mësojnë duke luajtur. Rëndësia e lojës në fëmijërinë e hershme nuk mund të nënvlerësohet sepse loja është thelbësore për rritjen e një fëmije. Vitet e para të jetës njihen si eksploruese ku fëmijët janë kuriozë dhe kanë një imagjinatë më të zhvilluar. Gjatë kësaj periudhe, fëmijët kanë nevojë për materiale edukative stimuluese. Kur mendojmë për…

Lexo më shumë

Cilat janë shenjat e para të pubertetit tek vajzat?

Puberteti shpesh fillon më herët nga sa mendojnë prindërit, veçanërisht për vajzat. Njohurit rreth këtij procesi do t’ju bëjnë më të vetëdijshëm për ndryshimet fizike të cilat ndodhin tek vajzat. Pasi të dini se cilat janë këto ndryshime, do të jetë më e lehtë ta ndihmoni vajzën tuaj t’i përballojë ato. Nuk është vetëm cikli menstrual shenjë e pubertetit, më poshtë do t’i cekim shenjat tjerta të cilat tregojnë për ndryshime fizike. Rritja e gjoksit Vajzat zakonisht hyjnë në pubertet midis moshës 8 dhe 13 vjeç. Shenja më e hershme…

Lexo më shumë

Çfarë janë “Dhëmbët e peshkaqenit” tek fëmijët?

  Shkruan: Dr Manushaqe Veliu  Specialiste e Pedodoncisë dhe Stomatologjisë Preventive   A e dini se dhëmbët e peshkaqenit janë të vendosur në rreshta? Ashtu si peshkaqeni, fëmijët mund të zhvillojnë dy rreshta dhëmbësh. Një rresht dhëmbë të qumështit dhe një rresht dhëmbë të përhershëm. Si fenomen zhvillohet në dhëmbët prerës qendror te nofullës së poshtme kurse më rrallë ndodh ne nofullën e sipërme),tek fëmijët e moshës 5-7 vjeç. Rritja e nofullës dhe lëvizja natyrale e gjuhës do ta shtyej dhëmbin prerës qendror të përhershëm përsëri në pozicionin e duhur,pasi…

Lexo më shumë

Një nënë përshkruan trurin e djalit të saj në fillimet e pubertetit. Është një lexim i domosdoshëm për të gjithë prindërit.

Annie Reneau “Ndonjëherë ndihem shumë i zemëruar dhe nuk e di pse.” Gjithçka illoi me një pyetje të thjeshtë dhe të sinqertë nga një nënë e një djali 11-vjeçar. Një nënë anonime postoi një pyetje në Quora, një faqe interneti ku njerëzit mund të bëjnë pyetje dhe njerëzit e tjerë mund t’u përgjigjen atyre. Kjo nënë ka shkruar:   “Si t’i them djalit tim të mrekullueshëm 11 vjeçar, (në një mënyrë që nuk do ta rrënojë), se mënyra se si ka filluar të flasë me mua (me mungesë respekti) më…

Lexo më shumë

Djersitja te fëmijët

Shkruan:  Dr Ismail Lutolli  Specialist Pediatër Subspecialist Dietolog-Nutricionist Djalit tim ia ndërroj rrobat e brendshme disa herë gjatë  natës, a është normale? Si ta vendosi për të fjetur, vajza ime bëhet qull nga djersët, çfarë të bëjë? Kurrë si ndalen djersët, nga se vuan fëmija im? Djersitja tek fëmijët, në krahasim me të rriturit nuk është një proces që prindërit e vejnë re menjëherë. Kjo për arsyen e thjeshtë, se djersa e fëmijëve nuk mban aromë dhe se prindërit në fillim preokupohen më shumë gjëra dhe nuk e kanë vëmendjen te…

Lexo më shumë

Hemangioma te fëmijët e vegjël – rreziku!

Shkruan: Dr Ismail Lutolli Specialist Pediatër Subspecialist Hematolog – Onkolog Kur prindërit shohin për herë të parë një hemangiomë të fëmija i tyre, ndihen të frikësuar dhe brenda vetes kanë shumë pyetje. Me kalimin e kohës hemangioma avancon duke u rritur dhe brenga bëhet edhe më e madhe. Në fakt, hemangioma nuk është sëmundje e tmerrshme sa duket. Kjo nuk është një sëmundje fatale, gjëja më e rëndësishme është diagnostikimi dhe të fillojë trajtimi. Hemangioma është tumori më i shpeshtë beninje i kokës dhe qafës, i cili shfaqet në moshën…

Lexo më shumë

Çka janë gingivitet dhe si manifestohen ato në mishërat e dhëmbëve?

Shkruan: Manushaqe Veliu  Specialiste e Pedodoncisë dhe Stomatologjisë Preventive   Me fjalën gingivite kuptojmë sëmundjet që manifestohen në gingivë (mishëra të dhëmbëve). Gingivitet janë sëmundjet më të shpeshta të mukozës orale te fëmijët dhe paraqesin sëmundje që përfshijnë gingiven përderisa pjesët tjera të parodonciumit nuk janë të përfshira.   Rëndësinë më të madhe në shfaqjen e tyre e ka higjiena e dobët e gojës, gjegjësisht pllaku dental, ndërsa ndikim të caktuar mund të kenë edhe disa ndryshime në gojën e fëmijëve siç janë:   • Ndërrimi i dhëmbëve të qumështit dhe…

Lexo më shumë

26 gjërat që do t’i bëni si i rritur nëse jeni abuzuar emocionalisht në fëmijëri

Mënyra se si jemi rritur si fëmijë, ka të bëjë kaq shumë me aftësitë tona përballuese si të rritur. Është vënë re se  shumica nga viktimat e padrejtësisë emocionale, kanë disa sjellje që na ndajnë nga të tjerët.   Nëse ju ose dikush që njihni ishte viktimë e sjelljes së keqe, atëherë mund të dëshironi t’i lexoni këto. Vetëm të jesh në gjendje të kuptosh se nga vjen një person tjetër, ose të kuptosh veten më mirë, mund të bëjë ndryshimin.     1. Bërja e pyetjeve edhe kur e…

Lexo më shumë

Alergjitë sezonale tek të rriturit dhe fëmijët

Shkruan: Dr Ismail Lutolli  Specialist Pediatër Subspecialist Dietolog- Nutricionist   Si t’i parandalojmë dhe lehtësojmë simptomat? Cilat ndryshime duhet bërë në shtëpitë tona? A rrezikojnë ngulfatjen fëmijët alergjik në polen? A është i domosdoshëm vaksinimi dhe kur duhet bërë?   Alergjitë prekin rreth 25 % të njerëzve gjatë gjithë jetës së tyre. Ka shumë shkaqe të ndryshme të alergjisë dhe simptomat ndryshojnë nga me të lehtat, si gjendje gripoze, e deri në potencialisht kërcënuese për jetën. Për shumicën e formave të alergjisë, ekzistojnë dhe njihen mundësi të zbutjes së simptomave,…

Lexo më shumë

Rëndësia e dhëmbëve të qumështit

Shkruan: Dr Manushaqe Veliu Specialiste e Pedodoncisë dhe Preventivës Stomatologjike   Dhëmbët e qumështit janë 20 gjithësej, nga 10 në secilën nofull.   Dhëmbët e qumështit janë më të vegjël sesa ata të pëhershëm. Dhëmbët e qumështit sigurojnë rritjen normale të dhëmbëve dhe të nofullave si dhe sigurojnë hapësirën për radhitjen e drejtë të dhëmbëve të përhershëm në nofullë.     Ruajtja e dhëmbëve të qumështit mundëson:   Zhvillimin normal të nofullave,të folurit dhe gëlltitjes. Prevenon formimin e veseve të këqija. Siguron funksionin e përtypjës, estetikën dhe zhvillimin normal psiqik të…

Lexo më shumë

Hipoplazioni i smaltit

Shkruan: Dr Manushaqe Veliu Specialiste e Pedodoncise dhe Stomatologjisë Preventive   Hipoplazioni i smaltit paraqet formimin jokomplet ose defektoz të zmaltit dhe mund të përfshin denticionin e qumshtit, të përhershëm ose të dytë, me variacione, shkallë të përfshirjes dhe pasqyrë klinike të ndryshme.   •Format e lehta të hipoplazionit të zmaltit manifestohen me disa thellime të lokalizuara në sipërfaqen e zmaltit, përderisa te format e shprehura më shumë mund të gjenden gropëza dhe hulli të shumta të thella, madje edhe mungesë e pjesëve më të mëdha të zmaltit.   •Shkaktarët më…

Lexo më shumë

Barbi që thyen tabutë

Shkruan: Dr Samire Ademi Lutolli (Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre, Instruktore e liçensuar për gratë shtatëzëna, nëna të porsalindura dhe për gjidhënie Specialiste në subspecializim për infertilitet)   Koleksioni më i ri i kukullave Barbi, thyen tabutë, i kalon të gjithë kufijtë e idealeve të bukurisë dhe tregon për rëndësinë e diversitetit.   Kukulla, dikur e destinuar për të ju imponuar vajzave idealet e pamundura të bukurisë, këmbët jo natyrshëm të gjata, belin tepër të ngushtë dhe më shpesh flokët dhe sytë bjond, ka ndryshuar shumë filozofinë e saj në vitet e fundit.…

Lexo më shumë