Vajza 3-vjeçare nuk kthen shikimin kur e thërrasim, flet pak fjalë: Çfarë të bëjmë?

Pyetje: E kam vajzën 3vjeç nuk përgjigjet kur e thërras nuk të jep vemendje veç kur ti duhet asaj diçka vjen, shumë pak fol si me vepru?   Përgjigje: Përshëndetje! Studimet shkencore tregojnë fëmijët fillojnë të perceptojnë emrin e tyre relativisht herët, rreth moshës 4-5 muaj. Rreth 50% e fëmijëve reagojnë ndaj emrit të tyre që nga mosha 6 muaj, ndërsa pothuajse 100% e fëmijëve në moshën 9 muajsh. Nuk mund të të them shumë për këtë çështje vetëm me kaq sa ke shpjeguar. Ne cilat raste fëmija nuk e…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija refuzon të hajë ushqim?

Pyetje: Përshëndetje! Jam nënë e një vajze 6-vjeçare, e cila han vetëm disa ushqime. Tjerat nuk mund ta bind ti provojë. Si bebe, ajo i ka hanger të gjitha, por rreth moshës 2.5, nuk di çfarë ndodhi që ndryshoi dhe tani han vetëm disa ushqime. Si mund ta bind që të konsumojë edhe ushqime të tjera, apo ka nevojë për vizita tek ju? Ju faleminderit!  Përgjigje:  Përshëndetje, E kuptueshme, refuzimi i ushqimit nga fëmijët është një ndër shqetësimet më të mëdha të shumë prindërve. Takoj shpesh prindër të acaruar, të…

SHPËRNDAJE:
Read More

Zhvillimi i vajzës në moshën 16 muajshe, shqetësime për simptomat e mundshme të autizmit?

Pyetje: Përshëndetje! Vajza ime është 16 muajshe, dhe sipas meje si nënë ka një zhvillim normal. Vallëzon kur dëgjon muzik, ka filluar ti shqiptojë disa fjalë. Shqetësimi imë është se kohë pas kohe lëviz kokën majtas djathtas pa arsyje, por komunikimi qëndron në nivel kur e bënë atë gjest. Unë kam hasur në disa video të publikuara në rrjete sociale që është një ndër simptomat e fëmijëve autik. Theksoj që jetoj jashtë Kosove dhe këtu me thonë që vajza është shumë mirë. Përgjigje Përshëndetje! Kuptoj plotësisht shqetësimin tuaj. Është e…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija fliste më herët ndërsa tash nuk flet as një fjalë?

Pyetje: Përshëndetje! Kam vajzen 2 vjeç e tre muaj, më përpara fliste (mami, babi, ama) thoshte dhe fjalë tjera ndërsa tash nuk thotë as ato qe i dinte më herët. Theksoj që vajza nuk ka problem me vesh dhe nuk është lënduar asnjëherë Çfarë duhët të bëj, ku të drejtohëm?   Përgjigje: Përshëndetje! Nuk mund të të them shumë për këtë çështje vetëm me kaq sa ke shpjeguar. Sigurisht, nëse ke vënë re ndonjë ndryshim domethënës nga më parë, nuk duhet neglizhuar. Madje, regresi gjuhësor duhet të konsiderohet si një…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija ka pasur një aksident dhe vazhdimisht përpiqet të tregojë çfarë ka ndodhur

Pyetje: Pëshëndetje! Para disa javësh, djali im 3 vjeç ka pas një aksident në makinë ku ishte bashkë me kujdestaren e tij. Falë Zotit, të dy kanë shpëtuar dhe janë shumë mirë. Po vërej se djali im shpesh herë përpiqet të më tregojë çfarë ka ndodhur. Ka qajtë vetëm kur ka ndodhë aksidenti. Unë po mundohem të ia shperqendroj vëmendjen në mënyrë që të mos ia kujtoj ato që i ka kaluar. Ju lutem, më tregoni çfarë të bëjë a është kjo një traum?   Përgjigje: Përshëndetje! Fillimisht, më vjen…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija fliste më herët ndërsa tash nuk flet as një fjalë, çfarë të bëjmë?

Pyetje: Përshëndetje! Kam djalin 2 vjeç e një muaj dhe më përpara fliste (mami, babi, ama) thoshte ndonj fjalë ndërsa tani nuk thotë as ato qe i dinte më herët. Përgjigje: Përshëndetje! Nuk mund të të them shumë për këtë çështje vetëm me kaq sa ke shpjeguar. Sigurisht, nëse ke vënë re ndonjë ndryshim domethënës nga më parë, nuk duhet neglizhuar. Madje, regresi gjuhësor duhet të konsiderohet si një sinjal për prindërit që duhet të intervenohët. Unë më poshtë do të ndaj disa elemente me ju që mund të jenë…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija 2 vjeç dhe 2 muaj nuk ndërvepron me ne, çfarë të bëjmë?

Pyetje: Përshëndetje! Jam një nënë e re dhe jam e shqetësuar për faktin që fëmija im, 2 vjeç e 2 muaj, nuk përgjigjet kur e thërras në emër. Me vesh nuk ka problem. Përveç kësaj, ai shfaq shpesh agresivitet dhe flet shumë pak, ndoshta vetëm 2-3 fjalë. Ai është inteligjent, por duket se më shumë më injoron sesa që dëshiron të komunikojë. A mund të më tregoni si të veproj në këtë situatë? Përgjigje: Përshëndetje! Studimet shkencore tregojnë fëmijët fillojnë të perceptojnë emrin e tyre relativisht herët, rreth moshës 4-5…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija 3 vjeç nuk ka zhvilluar të folurit, çfarë mund të bëjmë?

Pyetje: Përshëndetje! Djali im 3-vjeç ende nuk është duke folur. Ai nuk thotë asnjë fjalë, as “mami” as “babi”, dhe mua më duket se ndonjëherë nuk po na kupton. Ju lutem, a mund të më jepni ndonjë këshillë se çfarë duhet të bëj? Kam dëgjuar raste kur fëmijët deri në moshën 5 vjeç nuk kanë folur dhe më pas kanë pasur përmirësime. Përgjigje: Përshëndetje! Secili fëmijë e ka rrugën e vet të zhvillimit, prandaj çdo krahasim nuk është i dobishëm! Është shumë e rëndësishmë të kuptohen arsyet e kësaj vonesë.…

SHPËRNDAJE:
Read More

Përqendrim i thellë tek aktivitetet: A ka arsye për shqetësim?

Pyetje: Përshëndetje! Kam djalin 3 vjeç, është shumë i qetë vazhdimisht luan me kafshë, karrike dhe vetura. I rregullon çdo herë në një vijë të drejtë. I pëlqen shumë të shfletoj libra ka tendencë të qëndroj për orë tëra duke shfletuar. Aq shumë është i përqendruar tek to sa që shpeshherë nuk më kthen përgjigjjen kur e thërras në emer. Vjehrra më thotë se diçka nuk është në rregull a duhet të shqetësohem? Pergjigje: Në moshën trevjeçare, loja për fëmijët duhet të ketë një kuptim, të dini atë që luan…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija është shumë i nervozuar, nuk lidh më shumë se dy fjalë, çfarë të bëjë?

Pyetje: Përshëndetje! E kam djalin gati 6 vjeç fjalët të gjitha i thotë, fjali me dy fjalë i lidhë por më shumë jo. Bëhet shpejtë nervoz dhe atë që kerkon e do të realizuar përndryshe i gjuan të gjitha lodrat i thyen (edhe të preferuarat e tij). Në kohët e fundit ka filluar të shfaqë nervozizëm duke shprehur emocionet nëpërmjet fshehjës pas kolltukëve dhe madje duke filluar të qajë me britmë. Po ashtu, ka përdorur edhe dhunën fizike duke më goditur në të gjithë trupin. Në kopsht, më vështirësi e…

SHPËRNDAJE:
Read More

Djali 3 vjeç e 2 muaj, ende nuk flet – A ka mundësi me pas autizem?

Pyetje: Përshëndetje! Kam djalin, 3 vjeç e 2 muaj, ende nuk flet. A ka mundësi me pas autizem? Kur e thërras, ndonjëherë nuk kthen shikimin, veçanërisht kur është i përqendruar në lojëra ose televizor. Anëtarët e tjerë të familjes më thonë çdoherë se është ende i vogël, do të flas. Shpesh herë duket se nuk më kupton kur i flas. Ju lutem për ndonjë këshillë se si të veproj. Përgjigje: Ka shumë arsye pse një fëmijë mund të mos zhvillojë aftësinë e të folurit, dhe një prej tyre mund të…

SHPËRNDAJE:
Read More

Pse fëmijët shajnë dhe si të verprojmë?

Pyetje: Përshëndetje psikologe, djali im është 6 vjeç dhe ka filluar të përdorë fjalë të ndyta, sharje dhe fjalë tjera të këqija. Nuk di si t’i largoj ato, më bënë shumë nervoz dhe nuk mund t’i dëgjoj. Burri më thotë leje se është fëmijë dhe qesh më të.   Përgjigje: Përshëndetje! Fëmijët mund ti dëgjojnë këto fjalë nga fëmijët e tjerë ose anëtarët e familjes, diku në publik, apo nga TV. Në një kohë të zhvillimit të tyre, fëmijët e vegjël eksperimentojnë me gjuhën ndërsa mësojnë se çfarë është ose…

SHPËRNDAJE:
Read More

Djali im 6 vjeç ka filluar klasën e parë, dhe e ka marr shumë me stres pjesën e të ulurit?

Pyetje: Përshëndetje! Djali im 6 vjeç ka filluar klasën e parë, dhe e ka marr shumë me stres pjesën e të ulurit për të bërë detyra dhe për të mësuar, është shumë i shpërqendruar bëhet shumë nervozë ,gjithashtu dhe unë bëhem nervozë mundohem të kontrolloj vetën po ndonjehër nuk mundem nuk di si të veproj theksoj që është fëmijë shumë i shkathët dhe intelegjent por priton shumë. Përgjigje: Përshëndetje! Zakonisht kur fëmijët fillojnë klasën e parë dalin në pah problematika të ndryshme për shkak dhe të ndryshimit të strukturës së…

SHPËRNDAJE:
Read More

Vajza me zor shkon në shkollë ka shumë stres, edhe frikë të madhe?

Pyetje: Ka një kohë që vajza me zor shkon në shkollë ka shumë stres, ka dhimbje barku para se me u nis, edhe frikë të madhe! Vajza është në klasën e dytë. Dua të theksoj se një ditë më kërkoi më shumë pare për bukë në shkollë, por po atë ditë erdhi shumë e uritur. Edhe jamë përkujdes me gjetë problemin, por e kam të veshtirë. Nuk di çfarë të bëjë, ne jetojmë jashtë vendit. Takimi me psikologun po na merr shumë kohë. Ju lutem ndonjë këshillë! Përgjigje: Përshëndtje! Fillimisht,…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija është agresiv, çfarë të bëjë?

Pyetje: Përshëndetje! Kam një djalë 3 vjeç. Ka qenë një fëmijë shumë i zhvilluar si fizikisht dhe në të folur që i vogël, dallonte shkronjat, ka qenë më i qetë. Në moshën 2 vjeç ka filluar të jetë më agresiv, kushurirat e veta në moshë i gjuan saqë edhe i lëndon, në disa raste edhe pendohet në disa raste jo. Është rritur me gjyshër të cilët e kanë përkrahur edhe kur ka bërë gabime (mos i bërtit ështe vetëm 2 vjeç ) mendoj se kjo është arsyeja. Gjithashtu kur nxiton…

SHPËRNDAJE:
Read More