A duhet të pastrohet gjuha?

Pyetje: A duhet të pastrohet gjuha? Përgjigje: Gjuha nga ana anatomike është terren i përshtatshëm,për banimin e bakterieve. Per këtë arsye,gjuha duhet të pastrohet rregullisht. Larja e gjuhës ndihmon në reduktimin e mbetjeve,pllakës dhe numrit të mikroorganizmave oralë. Teknika e përshtatshme përfshinë vendosjen e kokës së brushës afër mesit të gjuhës, me fijet e drejtuara nga fyti. Më pas gjuha shtypet dhe brusha pastron pjesën përpara. Kjo lëvizje përseritet 6-8 herë në të gjithë gjuhën. Gjithashtu jan të disponueshëm edhe pastruesit komercialë të gjuhës. Dr.Manushaqe Veliu Pedodonte/natalmedia/     *Materialet…

SHPËRNDAJE:
Read More

Si trajtohet kariesi cirkular tek fëmijët?

Pyetje: Djalit tim 15 muaj ju kanë bë dhëmbët kështu si në foto, si duhet të veproj a duhet të përdori diçka ekstra? Përgjigje: Kjo është faza fillestare e kariesit cirkular Duhet të bëhet largimi i depozitimeve të buta dhe fluorizimi i dhëmbëve Kjo procedure relalizohet tek ne. Faleminderit për pyetjen! Dr Manushaqe Veliu – Specialiste e Pedodoncisë dhe Stomatologjisë Preventive/natalmedia.com/   Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:
Read More

A mundet pastrimi i gurëve të dëmtoj dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve?

Pyetje: Përshëndetje! A mundet pastrimi i gurëve të dëmtoj dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve?   Përgjigje: Pastrimi i gurëve është plotësisht i sigurtë dhe nuk mund të dëmtoj mishërat ose dhëmbët. Kur ka gurë ka edhe pezmatim të mishërave të dhëmbëve. Gjakderdhja spontane dhe e provokuar është shenjë e pezmatimit të mishërave të dhëmbëve. Pastrimi i gurëzve është hap i rëndësishëm për trajtimin e këtij inflamacioni andaj gurët duhet të pastrohen rregullisht sepse guri ka dy veprime atë direkt duke shkaktuar kompresion në mishëra të dhëmbëve dhe zhveshje të dhëmbëve,…

SHPËRNDAJE:
Read More

Sa herë në vit duhet ta vizitojmë dentistin?

Pyetje: Sa herë në vit duhet ta vizitojmë dentistin? Përgjigje: Për të parandaluar problemet dentare dhe problemet e mishërave te dhëmbëve rekomandohet të vizitoni dentistin se paku 1 herë ne 6 muaj. Dr.Manushaqe Veliu Specialiste e Pedodoncisë dhe Stomatologjisë Preventive/natalmedia.com/       *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:
Read More

Vajza ime është 5 vjeçe e kam shumë të vështirë ta bindi për të vizituar dentistin?

Pyetje: Vajza ime është 5 vjeçe e kam shumë të vështirë ta bindi për të vizituar dentistin? Sa mund të ndikojmë ne si prindër me bind, a ka ndonjë këshillë? Përgjigje: Fëmiu duhet të përgaditet përpara se të vizitoj dentistin dhe kjo përgaditje bëhet nga ana e prindërve apo kujdestarit të fëmiut. Duke filluar në formë bisede u shpjegohet se do të shkojmë te një mjek i dhëmbëve i cili do t’i numëroj dhëmbët do t’i pastroj dhe do t’i bëj dhëmbët të vezullojnë . Studimet kan treguar se prindërit asesi…

SHPËRNDAJE:
Read More

A duhet ta shpërlajmë gojën me ujë pasi t’i lajmë dhëmbët?

Pyetje: Përshëndetje! A duhet ta shpërlajmë gojën me ujë pasi t’i lajmë dhëmbët?   Përgjigje: Nuk ka nevojë t’a shperlajmë gojën me ujë pasi t’i pastrojmë dhëmbët, mjafton të peshtyjmë! Eshtë vërtetuar se kur e shperlajmë gojën me ujë largojmë sasinë e pastes gjegjesishte fluorit! Dihet se fluori e mbron dhëmbin nga kariesi . Në këtë mënyrë me shperlarje të gojës me ujë pas larjes së dhëmbëve largojmë edhe fluorin dhe ne kështu e bëjmë dhembin me pak te mbrojtur nga prishja! Dr.Manushaqe Veliu Specialiste e Pedodoncise dhe Stomatologjisë Preventive…

SHPËRNDAJE:
Read More

A është kjo brusha adekuate për larjen e dhëmbëve?

Pyetje: Deri më tani kam përdorur brushen e fortë pasiqë më duket që po i pastron më mirë dhëmbët. A është kjo brusha adekuate për larjen e dhëmbëve? Përgjigje: Brushat mund të dallohen sipas fortësisë. Kështu ekzistojnë brushat e forta, brushat me fortësi mesatare dhe të buta. Përdorimi i brushave me fortësi joadekuate (brushave të forta) mund të shkaktoj dëmtime të indeve të forta të dhëmbit dhe gingivës( mishërave të dhëmbëve). Të rriturit duhet të përdorin brushat me fortësi të mesme, kurse brushat ekstra të buta dhe të buta janë…

SHPËRNDAJE:
Read More

A duhet të mjekohen këta dhëmbë apo të presim derisa të ndrrohen?

Pyetje: Përshëndetje! Djali im është 5 vjeç, i ka të prishur dhëmbët. A duhet të mjekohen këta dhëmbë apo të presim derisa të ndrrohen? Përgjigje: Faleminderit për pyetjen. Meqë djali i juaj është 5 vjeç kemi të bëjmë me denticionin e dhëmbëve të qumështit. Andaj dua te ju sqaroj se edhe pse jan dhëmbë të përkohshëm, këta dhëmbë luajnë rol tejet të rëndësishëm për t’u ushqyer, për të folur etj. Dhëmbët e qumshtit deri në kohën e ndërrimit fiziologjik të tyre do të shërbejnë si ruajtës të hapësirës për dhëmbët e…

SHPËRNDAJE:
Read More

A mund të përdori rrëmojsen për të larguar grimcat e ushqimit në mes të dhëmbëve?

Pyetje: A mund të përdori rrëmojsen për të larguar grimcat e ushqimit në mes të dhëmbëve? Përgjigje: Nëse jeni një nga ata persona që e kanë këtë shprehi të përdorimit të rrëmojsës për të hequr mbetjet e ushqimit në mes të dhëmbëve atëherë zëvendësoje perdorimin e rrëmojsës me përdorimin e fillit dentar. Ja arsyet pse nuk preferohet përdorimi i rrëmojsës: Rrit rrezikun e infeksioneve. Nuk është efikase. Rrit hapësirat midis dhëmbëve. Këto janë vetëm disa nga problemet që ju mund të keni. Për të diskutuar më shumë rreth kësaj teme, lini…

SHPËRNDAJE:
Read More

Kur duhet të fillojmë me larjen e dhëmbëve?

Pyetje: Kur duhet të fillojmë me larjen e dhëmbëve te fëmijët edhe nëse nuk i kanë dal të gjithë dhëmbët akoma? Përgjigje: Përshëndetje Kujdesi për shendetin e gojës së foshnjës duhet të filloj para se të dalin dhëmbët. Ju duhet të kujdeseni fillimisht për mishërat e dhëmbëve të bebit tuaj dhe për këtë përdoret një pjesë e gazës sterile që mbështjellet rreth gishtit dhe laget me ujë paraprakisht të vëluar ose me çaj kamomil të vakët. Detyrë e nënës është që gojën e foshnjës t’ia mbajë të pastërt që në fazat…

SHPËRNDAJE:
Read More

Kur është mosha ideale të sillet fëmija te dentisti për vulosje të dhëmbëve?

Pyetje: Kur është mosha ideale të sillet fëmija te dentisti për vulosje të dhëmbëve? Përgjigje: Vulosja e fisurave Është një metodë me të cilën një material vendoset në fisurat e dhëmbëve me qëllim parandalimin e zhvillimit të kariesit. Femijët nga 6-10 vjeç menjëherë pas daljes së dhëmbit të parë të përhershëm (rreth moshës 6 vjeçe dalin dhëmballët e parë të përhershëm) duhet patjetër të dërgohen te dentisti pasi kjo grupmoshë gëzon dhëmbë me thellime të mëdha në sipërfaqet përtypëse dhe përqindja më e lartë e kariesit gjendet në këtë grupmoshë. Vulosja…

SHPËRNDAJE:
Read More

A është më mirë me përdor brushën manuale apo elektrike?

Pyetje: Përshëndetje. A është më mirë me përdor brushën manuale apo elektrike? Përgjigje: Nese pacienti e ka tekniken e duhur për pastrim të dhëmbëve edhe atë teknikë e aplikon rregullisht, më mirë është pastrimi mekanik me brushë manuale. Po nese pacienti nuk e ka tekniken e drejtë të larjës së dhëmbëve dhe as nuk i pastron dhëmbët aq gjatë sa duhet është më mirë me brushë elektrike pasiqë ajo i bënë vet levizjet . Brusha elektrike sidomos është e përshtatshme për personat me aftësi të kufizuara. Spec. Dr. Manushaqe Veliu./natalmedia.com/  *Materialet…

SHPËRNDAJE:
Read More

Si të kujdesemi për shëndetin e dhëmbëve kur konsumojmë argume?

Pyetje: Si të kujdesemi për shëndetin e dhëmbëve kur konsumojmë argume?   Përgjigje: Agrumet janë të pasura me vitaminë C dhe të gjithë dëshirojmë t’i konsumojmë ato sepse e lidhim me shëndetin. Megjithatë, kur bëhet fjalë për shëndetin oral, duhet të jemi të kujdesshëm me agrumet. Limonët, portokallet, rrushi, mandarinat… përmbajnë jashtëzakonisht acid. Konsumimi i shpeshtë i këtyre frutave dhe lëngjeve të tyre mund të shkaktojnë erozion të dhëmbëve. Limonada me sheqer është padyshim një zgjedhje jo e mirë e pijeve për dhëmbët, sepse krahas gjithë kësaj, sheqeri shkakton edhe…

SHPËRNDAJE:
Read More

A lejohet zbardhimi i dhëmbëve kur gruaja është shtatzane?

Pyetja: A lejohet zbardhimi i dhëmbëve kur gruaja është shtatzane? Përgjigje: Te shtatzanat, edhe pse llogaritet qe nuk shkakton deme, nuk rekomandohet të bëhet zbardhimi i dhembëve . Ju mund të përdorni pastat e dhembeve qe kan zbardhues, por zbardhimi profesional nuk preferohet gjate shtatzanisë. Dr.Manushaqe Veliu Pedodonte. /natalmedia.com/   Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:
Read More

A mund të bëhet zbardhimi i dhëmbëve nëse nëna është gjidhënëse?

Përgjigjet: Dr Manushaqe Veliu Specialiste e Pedodoncise dhe Stomatologjise preventive Pyetja: Përshëndetje, a mund të bëhet zbardhimi i dhëmbëve nëse nëna është gjidhënëse? Përgjigje: Pershendetje! Faleminderit për pyetjen Peroksidi i hidrogjenit i cili ndodhet ne përmbajtje te zbardhuesit nuk kalon në qarkullimin e gjakut pra nuk kalon në qumeshtin e nënës. Andaj zbardhimi profesional mund të realizohet edhe te nënat gjidhanëse. Dr.Manushaqe Veliu  

SHPËRNDAJE:
Read More