“Nëse jeni nxënës të shkëlqyeshëm, do të keni punë dhe shumë para”: Psikologu i famshëm rus Labkovski – si i shkatërrojnë prindërit fëmijët e tyre

Fëmijët e sotëm shpesh kanë shumë detyrime, aktivitete të panumërta jashtëshkollore. Koha e mbushur me këto aktivitete shkurton kohën e kaluar në rrjetet sociale por a e keni pyetur veten se këto aktivitete ua vjedhin edhe fëmijërinë? Ndonjëherë nga një fëmijë pritet të mbajë një barrë të madhe mbi supet e tij për të qenë i suksesshëm, dhe më pas ëndrrat e tij mbyten, fëmija bëhet i ngopur dhe nuk do të ketë më motivim për asgjë. Pikërisht për këtë ka folur psikologu i njohur rus Mikhail Labkovski: Si rregull,…

SHPËRNDAJE:
Read More

PSE FËMIJA JUAJ GËNJEN DHE SI DUHET TË REAGONI

Shumica e prindërve do të ballafaqohen në një situatë ku e kapin fëmijën e tyre në gënjeshtër. Psikologia Julija Kroka tregon pse fëmijët gënjejnë në mosha të ndryshme dhe si është më mirë të reagoni në përputhje me moshën e fëmijës.   Nga tre deri në pesë vjet: Arsyeja e gënjeshtrës është imagjinata Detyra kryesore e një fëmije në këtë moshë është të zbulojë botën përmes lojës. Fëmija është “qendra e Universit”, dhe nëna, babi, gjyshja, gjyshi dhe të gjithë përreth lëvizin në orbitën e tij. Arsyeja më e zakonshme…

SHPËRNDAJE:
Read More

Mos e vajtoni burrin tim sepse ai nuk ka një djalë

Kush nuk do të donte të ishte i rrethuar nga femra kaq të forta e të bukura?! Le të jemi të sinqert, ka shumë përfitime për të qenë baba dy vajzave. Burri im u rrit si më i madhi në një familje me pesë djem dhe një vajzë. Të qenit baba i dy vajzave mund të jetë një territor i panjohur për të, por ai i trajton vajzat tona si mbretëresha. Kur e njoftova burrin tim nuk ishte tip i ndjeshëm por duke qenë baba i një vajze të vogël…

SHPËRNDAJE:
Read More

A është sjellja e fëmijëve reflektim i sjelljeve të prindërve?

Shkruan: Pukjana Geci Psikologe dhe terapiste Truri i fëmijës nuk është aq i zhvilluar sa i një të rrituri. Kur fëmijët hasin vështirësi, veçanërisht me gjëra që ju kërkoni prej tyre, ata shpesh nuk gjejnë fjalët për të thënë: “Kjo është vërtet e vështirë për mua” ose “A mund të më ndihmoni? apo “Nuk ja dal dot.” Ata shfaqin këto ndjenja përmes sjelljes së tyre. Ndërkohë, ne si të rritur mund të presim që ata të na binden apo të na respektojnë thjeshtë sepse ne e kemi kërkuar kështu. Në…

SHPËRNDAJE:
Read More

Jo, sjellja e mirë nuk ka dalë nga moda – dhe këto janë rregullat që TË GJITHË fëmijët duhet t’i dinë

Thuaj “ju lutem”, “faleminderit”, “më falni”, përshëndetni fqinjin tuaj me mirësjellje, vendosni gjërat në vendin e tyre, lista e rregullave të sjelljes së mirë mund të vazhdojë pafund. E megjithatë, fëmijët e sotëm duket se dinë pak për rëndësinë e mirësjelljes. Një pjesë e rëndësishme e rritjes së një fëmije është që ne, si prindër, t’i mësojmë atij sjellje të mira. Sjelljet janë të rëndësishme sepse na ndihmojnë të jemi më të suksesshëm në jetë. Nga ana tjetër, mungesa e mirësjelljes elementare ndikon negativisht tek fëmijët në të gjitha fushat…

SHPËRNDAJE:
Read More

Sa realisht e kemi kuptuar thelbin e prindërimit?!

A i njihni fëmijët tuaj më thellë se sa notat e tyre, numri i golave ​​apo koshave që mund të kenë shënuar në stërvitje apo ndeshje? A e dini cila është ngjyra e tyre e preferuar? Cilën sezon të vitit e duan? A e dini se çfarë i frikëson? Çfarë i lumturon? A e dini se çfarë ëndrrash panë mbrëmë? A i keni pyetur ndonjëherë: Çfarë i bëri kaq të trishtuar? Si kaloi dita në shkollë? Cila është lënda e tyre e preferuar dhe pse? Kush është mësuesi/profesori i preferuar…

SHPËRNDAJE:
Read More

Pesë gjëra që djemtë kanë nevojë nga nënat e tyre

“Gëzimi më i madh në jetën time ishte rritja e djalit tim” Gjenetika është një mrekulli! Me siguri e keni dëgjuar pafundësisht këtë fjali, madje edhe nga mjekët kur shpjegojnë fenomene në dukje të pazakonta tek fëmijët, të cilat janë rezultat i trashëgimisë së materialit gjenetik të prindërve. Nga ana tjetër, fëmijët formësohen jo vetëm nga gjenetika, por edhe nga sjellja dhe trajtimi i prindërve gjatë fëmijërisë së tyre.Krahas dashurisë ja disa rregulla që duhet të zbatoni në mënyrë që djali juaj të bëhet një burrë, i pavarur, i lumtur…

SHPËRNDAJE:
Read More

Duke e mbështetur idenë se fëmijët janë moralisht të detyruar të jenë të nënshtruar, ne i japim legjitimitet abuzimit

Nuk mund ta zgjidhim kurrë problemin e dhunës ndaj fëmijëve në shoqërinë tonë nëse nuk heqim dorë nga ideja se gjëja më e keqe që mund të bëjë një fëmijë është të jetë i pabindur. Shumë njerëz nuk arrijnë ta kuptojnë pikërisht këtë fenomen – ata ankohen se luftëtarët për të drejtat e fëmijëve duhet të ndalojnë të merren me ‘gjëra të vogla të pakuptimta’ dhe të shqetësohen vetëm kur ndodh ‘dhuna e vërtetë’. Këto dy arsye janë në fakt të njëjta. Duke e mbështetur idenë se fëmijët janë moralisht…

SHPËRNDAJE:
Read More

Disiplina nuk është qëllimi i vetëm i rritjes së një fëmije dhe as detyra juaj bazë si prind

Të ndihmosh një të vogël të rritet në një person plot vetëbesim, i cili e di se çfarë do të thotë të respektosh veten dhe të tjerët, është vlera më e madhe që mund t’i japësh një fëmije. Përgatitja e tij për një jetë plot sfida dhe pengesa, marrëdhënie shumë komplekse mes njerëzve dhe në shoqëri, është një detyrë e rëndësishme e prindërve. Rezistenca ndaj zhgënjimit dhe stresit është një aftësi që mund të mësohet dhe kontribuon në stabilitetin emocional, i cili është i nevojshëm për të krijuar marrëdhënie të…

SHPËRNDAJE:
Read More

Si t’i mësojmë fëmijët të jenë mirënjohës për atë që kanë

Mirënjohja është një nga cilësitë që i zbukuron njerëzit e lumtur. Por si të rrisim një fëmijë mirënjohës në botën materialiste në të cilën jetojmë? Ajo që ne të gjithë u mësojmë atyre është të thonë “të lutem” dhe “faleminderit”, por kjo nuk mjafton. Mirënjohja është aftësia për të vlerësuar atë që keni. Për të fituar këtë aftësi, ne sugjerojmë disa ushtrime të këndshme që kanë shumë më tepër përfitime. Për çfarë jemi mirënjohës sot? Çdo ditë, në fund të ditës, uluni pranë fëmijës dhe rendisni së bashku “dhuratat” e…

SHPËRNDAJE:
Read More

Të lutem mami kujdesu për mua

Mami, të lutem më mundëso të flas me ty – dhe kur të rritem, do të jem në gjendje t’u besoj njerëzve. Mami, mos më ndalo të qaj, të zemërohem, të pikëllohem dhe të gëzohem. Më fol për ndjenjat – dhe kur të rritem, do ta kuptoj veten dhe botën rrethe nesh. Mami, kujdesu për gjërat që ndodhin rrethe meje – dhe kur të rritem do të jem empatik dhe do ju ndihmojë dhe t’ju qëndroj pranë të tjerëve. Mami, më ndihmo kur ballafaqohem me momentet e vështira, më ngushëllo…

SHPËRNDAJE:
Read More

Vëmendja e tepërt e prindërve ndonjëherë mund të jetë e dëmshme për fëmijët

Pse prindërit që përqendrojnë gjithë vëmendjen te fëmijët e tyre rritin individë depresiv Njoh shumë prindër që thonë fjali si: “Unë jetoj për fëmijët e mi”. Fëmijët e mi janë e vetmja gjë e rëndësishme në jetën time. Unë punoj vetëm që ata të kenë sukses dhe të mbarojnë universitetin”. Prindër të tillë heqin dorë nga interesat e tyre, nuk e përdorin kohën për veten e tyre. Nëse ndodh që dalin nga shtëpia, e cila nuk bën pjesë në kategorinë e daljeve rutinë për të shkuar në punë apo tregti,…

SHPËRNDAJE:
Read More

Është sfidë të rrisësh një fëmijë duke e mësuar se bota është e mirë, dhe në të njëjtën kohë të dish t’i mbrosh kur është e nevojshme

Nga dëshira për të mbrojtur fëmijët e tyre, prindërit shpesh u mësojnë atyre se bota ku ata jetojnë është një vend i rrezikshëm, duke menduar se kjo do t’i bëjë ata më të kujdesshëm. Megjithatë, disa studime kanë treguar pikërisht të kundërtën – se njerëzit që besojnë se bota është një vend i sigurt kanë shëndet më të mirë mendor dhe janë më të suksesshëm se ata që besojnë se kjo botë është e rrezikshme. Dhe fëmijët mund të besojnë se njerëzit janë të mirë dhe se jetojnë në një…

SHPËRNDAJE:
Read More

Disiplina dhe vendosja e kufijve janë të nevojshme për zhvillimin e shëndetshëm të fëmijës

Në kulturën tonë, termi disiplinë lidhet ose barazohet me ndëshkimin dhe ashpërsinë, dhe përdoret kryesisht në një kontekst negativ. Por kuptimi i vërtetë i fjalës është krejtësisht i ndryshëm. Fjala disiplinë do të thotë mësim dhe njohuri. Pra kur i disiplinojmë fëmijët, ne i mësojmë ata. Pra, le t’i mësojmë ata me kujdes. A është e nevojshme disiplina? Disiplina dhe vendosja e kufijve janë të nevojshme për zhvillimin e shëndetshëm të fëmijës. Pa kufij të vendosur në mënyrë adekuate, nuk ka rregullim të shëndetshëm të ndjenjave, zhvillim të vetëkontrollit dhe…

SHPËRNDAJE:
Read More

Nëse do t’u kushtonit vëmendje të mjaftueshme fëmijëve, ata nuk do të ishin të llastuar dhe të pabindur

Në epokën e sotme dixhitale, fëmijët janë të ekspozuar ndaj stimulimit të vazhdueshëm vizual, i cili mund të ndikojë në aftësinë e tyre për të dëgjuar, për të qenë të vëmendshëm dhe për të zhvilluar imagjinatën e tyre. Kjo mund të ketë pasoja negative në përqendrimin, kreativitetin dhe zhvillimin emocional të tyre. Të kuptuarit e botës rreth tyre dhe komunikimi me të tjerët nuk varet vetëm nga përvojat vizuale, por edhe nga aftësia e fëmijës për të dëgjuar dhe përvetësuar informacionin nëpërmjet zërit dhe të folurit. Të rriturit janë përgjegjës…

SHPËRNDAJE:
Read More