A ushqeni foshnjën tuaj me gji ndërsa flini? Çfarë duhet të keni kujdes dhe cilat janë rreziqet

Gjumi afër foshnjave është një term i krijuar nga eksperti i gjumit, Dr. James McKenna, dhe i referohet ushqyerjes me gji të foshnjës ndërsa nëna dhe foshnja janë në gjumë. Është një praktikë e mbështjellë me frikë, faj dhe keqinformim në shoqërinë e sotme. Megjithatë, Dr. McKenna beson se ndarja e një shtratit me një fëmijë është e natyrshme, normale dhe e shëndetshme, një nënë gjidhënëse ka të ngjarë të kalojë pjesën më të madhe të natës në një fazë të lehtë gjumi për të qenë gati të zgjohet nëse…

SHPËRNDAJE:
Read More

A jam një nënë e mirë pasiqë nuk i’a dola me gjidhënie?

  Nga: Dr. Ismail Lutolli Specialist Pediatër Subspecialist Dietolog Nutricionist Subspecialist Hematolog Onkolog     A do të rritet fëmiu im me shëndet pasi e ushqej me shtesa ? Çfarë të bëj më tutje që të zë hapin me fëmijët tjerë që rriten me qumështin e nënës ? Ndihem në faj dhe e mërzitur, çfarë të bëj ?   Të gjithë ne e dijmë dhe është qëndrim unanim në fushën e shkencës së mjekësisë që gjidhënja ka nje rol esencial për rritjen dhe zhvillimin normal të të posalindurve. Është shumë…

SHPËRNDAJE:
Read More

Si të kujdesemi për qumështin e gjirit?

Grumbullimi i lëndëve ushqyese më të vlefshme natyrale është një investim në dietën dhe shëndetin e ardhshëm të fëmijës suaj. Lexoni si të kujdeseni për atë ‘ar të lëngshëm’ Artikujt që përdoren për të mbledhur dhe ruajtur qumështin e gjirit duhet të lahen dhe të sterilizohen. Rinoni të gjitha enët e qumështit, shishet dhe enët dhe lajini mirë me ujë të ngrohtë.   Mësoni më shumë për gjidhënien nga SHKOLLA E GJIDHËNIES duke klikuar këtu: Qumështi i gjirit ruhet më mirë në frigorifer dhe në enë plastike ose në qese…

SHPËRNDAJE:
Read More

Gjidhënia te foshnjat me Sindromin Down

A ka mundësi të ushqehet me gji një fëmijë me Sindromin Down? Cilat vështirësi do të kalojë? Sa e rëndësishme është gjidhënia për këta fëmijë? Sa e vështirë është për një nënë kur sjellë në jetë një fëmijë me Sindromin Down tek ne? Fëmija ka lindur dhe paragjykimet fillojnë menjëherë!   Shkruan:  Dr Ismail Lutolli  Specialist Pediatër subspecialist Dietolog-Nutricionist   “Pamja duket më ndryshe, fëmija është më i “veçantë”, shikimet janë dyshuese, dekurajuese e shprehje të dhimbjes”. Fëmija shpeshherë ndahet fizikisht nga nëna në spital për t’i bërë analizat përkatëse…

SHPËRNDAJE:
Read More

A është qumështi i gjirit gjithçka që i duhet një foshnje?

Shkruan: Dr Ismail Lutolli Specialist Pediater subspecialist Dietolog-Nutricionist   Si ta ushqejmë shëndetshëm një foshnje të porsalindur? Kam mungesë të qumështit, si ta shtoj sasinë dhe të vazhdojë me gjidhënien? Dua ta ushqejë foshnjën time me gji, por nuk kam mjaftueshëm, çfarë të bëj ?   Gjidhënia është gjithçka që i duhet një të porsalinduri sa i përket ushqyeshmërisë. Gjidhënia, jo vetëm që siguron ushqimin për foshnjën tuaj, por gjithashtu siguron edhe mbrojtjen më të mirë imunitare, përcjellë ngrohtësinë, dashurinë dhe sigurinë e vazhdueshme për foshnjën, duke siguruar kështu rritje…

SHPËRNDAJE:
Read More

10 nëna ushtarake në detyrë që ushqejnë fëmijët e tyre me gji

Tara Ruby fotografoi portrete të 10 nënave ushtarake në detyrë që ushqejnë fëmijët e tyre me uniformë për të treguar mbështetjen për Fort Bliss në El Paso, Texas, duke hapur një dhomë infermierësh në selinë e saj me shpresën e normalizimit të infermierisë në ushtri.   Fotografia me bazë në Teksas, e cila shërbeu në Forcat Ajrore nga 1997 në 2001, i tha Cosmopolitan.com se ishte aq e frymëzuar nga përgjigja entuziaste që mori nga nënat e tjera, dhe vendosi t’i kushtonte një seri fotografike grave që ushqejnë me gji në të…

SHPËRNDAJE:
Read More

SHKOLLA E GJIDHËNIES| Video 11: NGA KULLOSHTRA DERI TE QUMSHTI I PËRHERSHËM

Kulloshtra, është qumështi i parë që prodhohet në gjinjtë tuaj. Ky lëng i trashë, ngjitës, i verdhë, lehtësisht i tretshëm, fillon në sasi të vogla por është ushqimi më i mirë për një të porsalindur dhe është më se e mjaftueshme për fillim, për nevojat e të porsalindurit. Një kohë dhe në disa raste kemi dëgjuar që është thënë që qumështi i parë (kulloshtra) nuk duhet ti ipet foshnjës. Përkundrazi, e kemi thënë edhe më herët që kulloshtra është ushqimi më i rëndësishëm dhe ideal për të porsalindurin ndaj konsiderohet…

SHPËRNDAJE:
Read More

Udhëzime për prindërit dhe mësuesit: Si të ndihmojmë një fëmijë me Mutizem Selektiv

Arber Zeka Psikolog Klinik dhe Psikoterapeut Fëmijët me mutizem selektiv flasin në shtëpi, por nuk janë në gjendje të flasin në ambiente më publike, pran njerëzve të pa njohur, apo përfshirë në mënyrë specifike nuk janë të gatshëm të flasin në shkollë. Ky shkrim është për prindërit dhe mësuesit të cilët pyesin nëse një fëmijë i veçantë ka mutizem selektiv, ose po pyesin se si t’i ndihmojnë fëmijët e heshtur selektivë, të cilëve u humb zëri papritmas. Po më saktë, çfarë është mutizmi selektiv? Kur fëmijët nuk janë në gjendje…

SHPËRNDAJE:
Read More