9 gjërat që çdo nënë duhet t’i mësojë vajzës së saj

Ndërsa vajza juaj rritet, edhe para se të arrijë adoleshencën, do të vini re se ajo është e interesuar për të njohur trupin e saj dhe ndryshimet që pëson trupi gjatë rritjes. Kjo është krejtësisht normale. Inkurajoni fëmijën tuaj të bëjë pyetje dhe nxitni kuriozitetin, në mënyrë që të keni biseda të hapura dhe të sinqerta me të.   “Gjëja më e rëndësishme është koha që kaloni së bashku dhe një komunikimit të hapur. Hulumtimet tregojnë se koha e frytshme e kaluar së bashku reduktojnë sjelljet e rrezikshme në adoleshencë.…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Çfarë duhet të kemi parasysh në rritjen dhe edukimin e vajzave?

Është e vështirë të rritësh vajza. Bota është plot me pritshmëri të vjetruara për vajzat, mesazhe kulturore të fokusuara thellësisht në formën e trupit të tyre dhe vlerën e pamjes së tyre si një koment për vlerën e tyre të përgjithshme. Nuk është detyrë e lehtë t’i udhëzosh ato në vetëvlerësimin e tyre. Për t’i bërë gjërat edhe më keq, prindërit me qëllime të mira shpesh përdorin fraza të zakonshme në përpjekje për të shpjeguar sjelljen e keqe ose për të ngritur vetëbesimin tek vajzat e tyre. Këto fraza në…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Depresioni – një armik i padukshëm

Jeta është një aventurë e paparashikueshme e mbushur me ulje dhe ngritje. Ndonjëherë ne përballemi me situata që na lënë të thyer, të dëshpëruar dhe të rraskapitur. Depresioni është një armik i padukshëm që na sulmon shpirtin, duke na lënë pa forcë për t’u përballur me sfidat e përditshme të jetës.   Depresioni nuk është thjesht një trishtim kalimtar që ndonjëherë na pushton. Është një gjendje e rëndë mendore që mund të ketë një ndikim të madh në aftësinë tonë për të funksionuar. Ndjenja e trishtimit, dëshpërimit, humbja e interesit…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Si të rrisim një fëmijë me një inteligjenc sociale?

Inteligjenca sociale është shumë e rëndësishme për jetën në shoqërinë moderne. Fëmijët tanë jetojnë në një botë komplekse ku një nga gjërat më të rëndësishme është marrëdhënia me njerëzit e tjerë. Pranimi në shoqëri ka qenë gjithmonë shumë i rëndësishëm për secilin nga ne. Teknologjia dhe rrjetet sociale mundë sojn njohurit marrjen e njohurive të  reja por sjell edhe sfida të ndryshme për fëmijët tanë një  ndër to është të jetuarit e një jete virtuale që ndikon në socializimin e tyre.   Fëmijët tanë nuk kanë një instinkt të lindur…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Fjalët e para të fëmijës tim

Shkruan: Egzona Maloku Logopede   “Fjalët e para të foshnjës janë si lindja e parë e diellit. Ato ndodhin dhe atëherë e kupton se sa më e ndritshme është bërë bota jote.”   Nuk ka asgjë më ngazëlluese se dëgjimi i fjalëve të para të fëmijës suaj. Muajt ​​e zhvillimit të gjuhës mund të jenë shumë argëtues– veçanërisht kur keni pritur me padurim fjalën e parë “mami” ose “babi”. Nga 9 muajsh fëmija juaj ndoshta do të fillojë të bashkojë tingujt “ma-ma” dhe “ba-ba” pa e ditur domosdoshmërisht se çfarë…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Neglizhenca – abuzimi emocional është më e rrezikshme se sa abuzimi fizik

  Dallimi mes neglizhencës dhe abuzimit është sikur shembulli i bimës të lënë në një hapësirë të errët pa ujë dhe presim që ajo të lulëzoj   Nga të gjitha përvojat lënduese, neglizhenca është më e rrezikshme, sepse nuk shihet, nuk ka sanksione për prindin si me abuzimin fizik, dhe tek fëmija lë shumë dhimbje dhe pasoja në emocionet e tij. Neglizhenca mund të përshkruhet edhe si një përvojë e fëmijës në munges të komunikimit me prindërit, veqanërisht kur prindërit nuk komunikojnë me botën e brendshme të fëmijës, mungesa e liris së…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Kur ndërrohen dhëmbët e qumështit?

  Shkruan: Dr Manushaqe Veliu Specialiste e Pedodoncisë dhe Stomatologjisë Preventive   Zëvendësimi i dhëmbëve të qumështit me dhëmbët e përhershëm është një proces që zgjat me vite. Mund të zgjas diku 7-9 vite. Që në moshën 6 vjeçare dhëmbët prerës qendror të poshtëm të qumështit zëvendesohen me dhëmbë të rinjë që quhen inciziv qendror të poshtëm të përhershëm. Kurse të gjithë dhëmbët e qumështit ndërrohen në mes 11-13 vjeç me ç’rast zëvendësohen me dhëmbët e përhershëm numri i të cilëve në këtë moshë është 28. Dhëmbë të qumështit jan…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Mosha më delikate e fëmijëve – sfidë për prindërit!

Edhe pse për shumë prindër periudha e pas lindjes dhe viteve të para të jetës të fëmijëve është më e rënda, veçanërisht për nënat, për shkak të mungesës së gjumit dhe lodhjes, në të vërtetë sfidat e prindërimit janë në moshën e më vonshme të fëmijëve. Profesorët amerikanë nga Universiteti i Shtetit të Arizonës dhe Shtetit të Oklahomas zbuluan se prindërit janë nën stresin më të madh dhe ndihen më të sfiduar në periudhën midis viteve të fëmijërisë dhe adoleshencës. Këto janë zakonisht vitet 11 dhe 12.  Nënat e fëmijëve…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Ndikimi negativ i mediave sociale tek të rinjtë

Nevojiten më shumë kërkime për të “kuptuar më mirë efektet e mediave sociale” tek të rinjtë, por shumë prova tregojnë se ato mund të kenë pasoja negative. Mediat sociale mund të kenë “efekte jashtëzakonisht dëmtuese” në shëndetin mendor të fëmijëve dhe adoleshentëve, paralajmëron shefi mjekësor amerikan, duke u kërkuar gjigantëve të teknologjisë të veprojnë.   “Ne po kalojmë një krizë globale të shëndetit mendor të të rinjve dhe kam frikë se mediat sociale janë shkaktarët kryesor dhe si rjedhoj duhet urgjentisht të ndërmarim masa“ paralajmëron Vivek Murthy në një deklaratë…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Afërsia e nënës me foshnjën është më e rëndësishme se ushqimi!

Lidhja fizike dhe emocionale midis nënës dhe foshnjës nuk është e rëndësishme vetëm për kujdesin e gjendjes së saj fiziologjike, por është vendimtare për zhvillimin emocional, psikologjik dhe intelektual të foshnjës   Të gjithë e dimë se foshnjat e vogla nuk pranojnë të vonojnë plotësimin e nevojave të tyre. Ato duan të tërheqin vëmendjen në të gjitha mënyrat që mund dhe dinë për të marrë atë që u nevojitet. Por a e dinit se përveç nevojave primare për të cilat flitet gjerësisht, si nevoja për ushqim dhe gjumë, ka edhe…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Jo çdo herë mungesa e të folurit ndërlidhet me autizmin

Një fëmijë me një humbje dëgjimi të pazbuluar nuk do të flasë. Një fëmijë që nuk stimulohet gjithashtu nuk do të flasë. Një fëmijë me vonesë zhvillimi gjithashtu gjithashtu do të flaës vonë.   Të gjithë fëmijët me çrregullime të spektrit autik kanë deficit në të folur. Ajo që është karakteristikë e të folurit të tyre janë problemet në aspektin e komunikimit social: Vështirësi në vendosjen e kontaktit me sy Vështirësi në të kuptuarit e shprehjeve të fytyrës së bashkëbiseduesit Fjalor i dobët Vështirësi me forma të caktuara gramatikore përsëritja…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Vendosja e rregullave e rëndësishëme për edukimin e fëmijëve

Fëmijët nuk bëjnë gjithmonë atë që duan prindërit e tyre. Kur një fëmijë sillet keq, prindërit duhet të dinë se si të reagojnë. Çdo fëmijë ka nevojë për rregulla për ta ndihmuar fëmijën të mësojë sjelljen e duhur. Si duhet t’u mësojnë prindërit rregullat fëmijëve dhe çfarë duhet të bëjnë prindërit kur shkelen këto rregulla? Fillimisht, prindërit duhet të dinë se cilat janë nevojat themelore psikologjike të fëmijës që duhet të plotësohen Këto janë: “Të jesh i mirëpritur” – të jesh i pranuar dhe i dashur. Kush nuk është i…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Epiziotomia apo çarja e perineumit gjatë lindjes – cilat nga këto janë në favor të nënës?

Hulumtimet kanë treguar se nënat shërohen më lehtë dhe më shpejtë pa epiziotomi Ju ndoshta keni dëgjuar dhe lexuar shumë për epiziotominë, edhe nëse ajo kryhet mënyrë është e shpesht në shoqërin  tonë. Sipas rekomandimeve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, kjo procedurë nuk duhet të jetë më e shpeshtë se 10% kur bëhet fjalë për lindjen vaginale. Nuk është e këndshme, por askush nuk garanton që perineumi nuk do të çahet gjatë lindjes vaginale. Dhe duhet të pyesni veten nëse është më e lehtë të shëroheni pas një epiziotomie apo…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Vështërsit e prindërve fëmijët e të cilëve janë me autizëm

Derisa u bë babai i dy djemve autikë, James Hunt mendoi se prindërimi do t’i sillte shqetësime krejt të ndryshme, më të thjeshta. Ai argumenton se ndonjëherë është e vështirë për prindërit e fëmijëve që kanë autizëm të përjashtojnë mendimet dërrmuese për të ardhmen e fëmijëve të tyre si dhe një sërë frikërash që lindin vazhdimisht. Ai i tha The Mighty se cilat janë pyetjet më të zakonshme të cilat i mundojnë prindërit e fëmijëve me autizëm.   A do të flasë fëmija im? Studimet kanë treguar se rreth 25% e njerëzve në spektrin…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

A e keni pyetur veten – pse fëmijët kërkojnë kujdesin, vëmendjen dhe shërbimin vetëm nga nëna?

“Mami. Maaami. Mami. Më shiko… më shiko…unë po luaj…mami kam uri… mami kam etje…mami kam gjumë… më shiko, më shiko duke kërcyer…” Sa herë në ditë ndëgjoni këto thirje nga fëmijët tuaj? Edhe pse në ambijent ku ndodheni gjenden edhe antarët tjerë të familjes, fëmijët do e thërasin vetëm nënën. Ndonjëherë nënat pyesin veten, a i vërejnë fëmijët edhe të rriturit e tjerë në dhomë?   Rachel Busman, një drejtore e lartë e Departamentit të Çrregullimeve të Ankthit në Institutin e Mendjes së Fëmijëve, tha se ekziston një arsyje përse fëimjët…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë