Fëmija është 2vjeç, kupton gjithçka por nuk flet, ju lutem si mund ta ndihmojmë që të filloj të flas?

    Pyetje: Përshëndëtje! Fëmija është 2vjeç, kupton gjithçka por nuk flet, ju lutem si mund ta ndihmojë që të filloj të flas?   Përgjigje: Përshëndetje! Pra nëse mendoni që fëmija juaj kupton gjithqka atëherë ajo përfshin ndjekjen e udhëzimeve, i përgjigjet emrit të tij, komunikon dëshirat e tij pa folur, fëmija përdor gjeste, ndjek shikimin tuaj. Është shumë pozitive që fëmija ka zhvilluar gjuhën receptive, në këtë mënyrë kemi të bëjmë me një vonesë të të folurit. Ndonjëherë fëmijët e vegjël kanë nevojë për ndihmë shtesë për të zhvilluar…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija 6 vjeçar ka probleme me artikulimin e shkronjave, a duhet të filloj terapinë logopedike?

Pyetje: Përshëndetje, fëmija im 6vjeç ka një problem me nxjerrjen e tingujve Dh, Th, R, Rr. E di që ai ndonjëherë shqipton gabimisht disa fjalë që fillojnë me këto tinguj, por ai gjithashtu mund të shqiptojë disa fjalë që fillojnë me këto tinguj. Mendova se me rritjen, kjo do të përmirësohej por ende jo. A është ky si një problem që kërkon fillimin e terapisë logopedike? Përgjigje: Përshëndetje dhe për ju! Fëmijët në këtë moshë duhet të kenë të folur të pastër në artikulim, tolerohet mosartikulimi i drejtë i tingullit…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija dy vjeç nuk po flet ende?

Pyetje: Përshëndetje! Djali im është dy vjeç por ende nuk po flet asnjë fjalë, kur kërkon diçka bën me dorë por jo me fol Çfarë më këshilloni?   Përgjigje: Përshëndetje! Secili fëmijë zhvillohet në ritmin e veqantë. Në përgjithësi, në moshën 2 vjet e 2 muaj, shumica e fëmijëve kanë filluar të flasin, por ka variacione në zhvillimin e tyre të gjuhës. Disa fëmijë mund të jenë më aktivë në përdorimin e fjalëve, ndërsa të tjerë mund të jenë më të ngadalshëm në këtë proces. Është e rëndësishme të dihet…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija nuk po përserit fjalët që ia themi, si të veproj?

Pyetje: Përshëndetje! E kam djalin 21 muajsh dhe kur i them të përsëris fjalët që ia them më bën “Jo” me kokë, si të veproj? Pergjigje: Përshëndetje Fëmijët mësojnë se si të bëjnë shumicën e gjërave duke imituar ose kopjuar të tjerët, dhe të folurit nuk është ndryshe. Kur po e mësoni fëmijën tuaj të imitojë fjalët që thoni ka disa gjëra të rëndësishme që duhen mbajtur parasysh. Përsëritja është shumë e rëndësishme kur mësoni fjalë të reja, fëmija juaj duhet t’ju dëgjojë të thoni një fjalë shumë herë, të…

SHPËRNDAJE:
Read More

Djali 6 vjeçar nuk po artikulon shkronjat saktë, çfarë më këshilloni të bëj?

Pyetje: Përshëndetje! Djali im është 6 vjeç, në shtator do të filloj klasën e parë. Shqetësimi im është se ai nuk i thotë të gjitha fjalët, pra ka shkronja që i thotë ndryshe dhe në disa raste njerëzit nuk arrijnë ta kuptojnë, çfarë më këshilloni? Përgjigje: Përshëndetje! Fëmijët në moshën 6 vjeç duhet të kuptohen plotësisht nga të tjerët, ende tolerohen disa keqartikulime të tingujve si r, rr por jo të jenë të pakuptueshëm për të tjerët. Kjo është e rëndësishme pasi do të filloj shkollën dhe aftësia për të…

SHPËRNDAJE:
Read More

Përshëndetje! Vajza ime është 3 vjeçe, fletë duke lidhur 3-4 fjali ndërsa kur ne i bëjmë pyetje ajo nuk përgjigjet, vetëm e përsërit pyetjen?

Pyetje: Përshëndetje! Vajza ime është 3 vjeçe, fletë duke lidhur 3-4 fjali ndërsa kur ne i bëjmë pyetje ajo nuk përgjigjet, vetëm e përsërit pyetjen? Përgjigje: Përshëndetje! Është shumë pozitive që vajza flet shumë fjalë dhe lidh fjali me 3-4 fjalë, është shumë në rregull për moshën që ka, vajza është në moshën që duhet të përgjigjet në pyetje të thjeshta si: Kush, Ku, Çka është, çka po bën, etj. Është e rëndësishme që tani me vajzën të punohet në të folurën logjike që ajo të përgjigjet logjikisht. Iu rekomandoj…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija nuk po thotë fjalët që thoshte më parë, a do të thotë autizëm?

Pyetje: Përshendetje! Kam djalin 2 vjeç e 5 muaj i cili nuk po përdor më fjalët që i thoshte më herët. Kam lexuar se kjo lidhet me autizëm, a mendoni që kjo po ndodh edhe me djalin tim?   Përgjigje:  Përshëndetje! së pari theksoj që është e pamundur të vlerësoj në këtë mënyrë drejtë dhe të them a ka të bëj me autizëm a po jo. Kjo që thoni ju quhet një regres gjuhësor, pra kur fëmija ndalon së përdoruri një strategji komunikimi që kishte. Disa fëmijë përjetojnë ndonjë regres…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija këndon këngë por nuk flet në mënyrë efektive?

Pyetje: Përshëndetje! Kam djalin 2 vjeç e 3 muaj jam e shqetësuar sepse ai këndon por nuk flet me ne? Prëgjigje: Përshëndetje! Nëse fëmija këndon do të thotë që ka aftësi të flas por nuk i përdor ato për të komunikuar. Fëmija nuk njeh funksionin e fjalëve por i përdor ato vetëm për argëtim, bën pjesë te mësimi mekanik. Është e rëndësishme që fëmija të largohet nga ekranet dhe të rrisni ndërveprimin me fëmijën duke përdorur metodën që e pëlqen, pra përmes këngëve të bëni stimulimin e komunikimit, mund të…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija nuk po zhvillon fjalë të reja, si të veproj?

Pyetje: Përshëndetje! Kam fëmijën 2 vjeç e 7 muajsh di dhe kupton por tani po e vërej që është më i heshtur, më herët kishte më shumë kërkesa dhe komunikonte më shumë. A është shqetësuese që nuk po zhvillon fjalë të reja, çfarë më këshilloni? Përgjigje: Përshëndetje, janë disa arsye pse fëmijët para moshës 3 vjeçare nuk po kanë progres në të folur, disa nga to janë: -Fëmijës po i ofrohen të gjitha gjërat e gatshme dhe nuk po i lini hapësirë për të “testuar” veten e tij, nuk po…

SHPËRNDAJE:
Read More

A ndikon lëngu në vesh në të folur?

Pyetje: Përshëndetje! Kam vajzën 25 muajshe dhe ende nuk fletë. E kam pas në vizitë tek doktori i ORL-së diagnoza është se vajza ka ujë në vesh, tani do të operohet, a ndikon kjo gjendje në të folur? Përgjigje: Përshëndetje, kur një fëmijë ka lëng në vesh, lëngu redukton zërin duke udhëtuar nëpër veshin e mesëm dhe në këtë mënyrë tingulli mund të mbytet ose të mos dëgjohet. Fëmijët që përjetojnë këto probleme me vesh mund ta bëjë më të vështirë për fëmijët të dëgjojnë dhe kjo mund të çojë…

SHPËRNDAJE:
Read More

Kam djalin 2 vjeç por nuk po e thotë asnjë fjalë, kur kërkon ndonjë gjë e kërkon me gjeste?

Pyetje: Përshëndetje! Kam djalin 2 vjeç por nuk po e thotë asnjë fjalë, kur kërkon ndonjë gjë e kërkon me gjeste. A është shqetësuese, çfarë më rekomandoni?   Përgjigje: Përshëndetje! Në moshën 2 vjeçare fëmijët veq se duhet t’i kenë disa fjalë në fjalorin e tyre, është e rëndësishme të dihet për aspektin kognitiv, a kupton dhe a i merr komandat fëmija, poashtu duhet të vlerësohet dhe niveli i dëgjimit të fëmijës pasi që nuk kam të dhëna të mjaftushme rreth fëmijës. Është pozitive që fëmija bën me gjeste. Është…

SHPËRNDAJE:
Read More

Vajza 5 vjeçe në shtëpi flet shumë mirë por në kopsht nuk flet asnjë fjalë?

Pyetje: Përshëndetje! Vajza ime është 5 vjeçe dhe problemi është që ajo në shtëpi flet shumë mirë por në kopsht nuk flet asnjë fjalë, jam e shqetësuar si mund ta ndihmoj vajzën time? Përgjigje: Përshëndetje! Zakonisht kur një fëmijë nuk mund të flasë në kushte të caktuara, por mund të flasë mirë në të tjera atëherë kemi të bëjmë me mutizmin selektiv si në rastin e fëmijës tuaj kur mund të mos jetë në gjendje të flasë në kopsht, por mund të flasë pa problem në shtëpi. Quhet mutizëm selektiv…

SHPËRNDAJE:
Read More

Vajza thërret të gjithë “Mami”, si të veproj?

Pyetje: Përshëndetje! Kam vajzën e vogël 18 muajshe dhe të gjithë i thërret “Mami” pavarësisht se kush është, ajo e dallon kush është mami por jo edhe kur flet. A është shqetësuese, si duhet të veproj në këtë rast? Përgjigje: Përshëndetje! Kjo gjë nuk është shqetësuese vetëm se vajza ka fjalorin e kufizuar dhe për këtë arsye i thërret të gjithë “Mami”. Një fëmijë nuk duhet bërë kurrë të ndihet sikur po bën diçka të gabuar kur përdor një fjalë ose emër të gabuar, mos jeni kritikues me të unë…

SHPËRNDAJE:
Read More

Si të ndihmoj fëmijën të zhvilloj të folurit?

Pyetje: Përshëndetje, ju lutem a mund të më jepni disa këshilla se si mund të ndihmoj fëmijën tim në zhvillimin e të folurit që të kem kujdes tani si bebe dhe kur fillon të rritet? Përgjigje: Përshëndetje, është pyetja më e mirë që një prind mund të bëj dhe të filloj punën më fëmijën e tij. E rëndësishme është që të bazoheni te mosha e fëmijës dhe të veproni në bazë të nevojave të tij. Po ia u paraqes disa këshilla të përgjithshme. Ju mund ta inkurajoni fëmijën tuaj të…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija njeh shkronjat, numrat por nuk flet asnjë fjalë. Si spjegohet kjo, a mund të tregoj autizëm?

Pyetje: Përshëndetje! Djali im 22 muajsh mund të njohë dhe të flasë të gjitha shkronjat e alfabetit dhe numrat deri në 20-të, por nuk mund të flasë asnjë fjalë tjetër, madje as mami apo babi. A duhet të shqetësohem dhe si spjegohet kjo, a është autizëm? Pergjigje: Përshëndetje, e dimë që moshën 22 muajshe nuk presim që një fëmijë të njohë shkronjat dhe numrat dhe të mos jetë në gjendje të përdorë fjalët bazë për të treguar nevojat ose dëshirat themelore. Fjalët e para që flasin fëmijët zakonisht përfshijnë: “Mama”, “Babi”, “Pa-pa”,…

SHPËRNDAJE:
Read More