Mbrojtja e lëkurës nga dielli

Sezoni i preferuar i shumë njerëzve ka filluar. Ditët zgjasin më shumë, temperatura rritet dhe numri i orëve me diell është më i gjatë se në çdo periudhë tjetër të vitit. Ne ekspozohemi ndaj rrezet e forta të diellit, nuk aplikojmë një faktor mbrojtës dhe nuk pimë mjaftueshëm lëngje, gjë që mund të çojë në pasoja të rënda.   Dielli është në të njëjtën kohë shumë i dobishëm, por edhe i dëmshëm për trupin tonë Shtresa e ozonit është dëmtuar ndjeshëm në 30 vitet e fundit, gjë që ka rritur…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Kur mjekët gabojnë…

Shkruan: Dr Ismail Lutolli Specialist Pediatër Subspecialist Dietolog-Nutricionist Hematolog Onkolog Subspecialist Gastroenterolog   Askush nuk ka të drejtë të propozojë abortin për një fëmijë me sindromin Down Askush nuk ka te drejtë të vendosë që t’ia ndërpres jetën dikujt tjetër. Këtë të drejtë nuk e ka as mjeku juaj. Ne, në këtë botë jemi që të ofrojmë dashuri, të ndihmojmë të tjerët, e jo të bëhemi shkas për t’ia ndërprerë jetën dikujt qysh si embrion. Dashuria më e çiltër që më është ofruar dhe që kam përjetuar në profesionin tim…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Rakiti

Shkruan: Dr Manushaqe Veliu Specialiste e Pedodoncise dhe Stomatologjisë Preventive     Rakiti është sëmundje që shfaqet ndërmjet muajit 8-15 të jetës, e cila vjen si pasojë e crregullimit të metabolizmit të Ca dhe P, si pasojë e mungesës së vit.D. •Nga simptomet tjera mund të zbulohen   1.Trashja e kockave frontale (caput quadratum) 2.Gjoksi i pulës (pectum carinatum) 3.Këmbët e lakuara.     •Shenjat e para të rakitit janë hipotonia muskulore, ashtu që fëmija nuk mund të ulet ose ec në periudhën kur këtë e bëjnë moshatarët e tij.  …

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë