Vajza ka hemangiomë në ball, doja të pyesja a i largohet vetvetiu apo duhet trajtim?

Pyetje: Përshëndetje! Vajza ka hemangiomë në ball, doja të pyesja a i largohet vetvetiu apo duhet trajtim? Përgjigje: Përshëndetje Kjo që duket në foto është hemangiomë dhe kërkon trajtim sa më të shpejtë, për arsye se shumë shpejtë do të jetë problem jo vetëm estetik por edhe ne pengese ne mbylljen normale te syrit Është e vërtetë që pacientët shpeshherë këshillohen që të presin largimin e hemangiomës pa trajtim, por në realitet ndodhë që jo vetëm nuk kemi largimin e duhur por kemi edhe rritjen e saj siç ka ndodhur ne…

SHPËRNDAJE:
Read More

Kur duhet filluar mjekimin e hemangiomës?

Pyetje: Përshëndetje! E kam djalin 7 muajsh dhe nga lindja e ka shenjën në pjesën e syrit. E kam pas te mjeku pediatër edhe në spital gjithashtu më kanë thënë i kalon dhe se duhet pritur. Jo vetëm së nuk i ka kalu por ju ka rrit dhe ka fillu me i pengu në hapjen dhe mbylljen e syrit. Të lutem a mund të filloj mjekimin sepse ka rritje dhe përkeqësim. A është rrezik me mjeku? Përgjigje: Përshëndetje Kjo që duket në foto është hemangiomë dhe kërkon trajtim sa më…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fosfatazë alkaline të ulët 14.42 – A ka vend për shqetësim?

Pyetje: Përshëndetje! Dr. Lutolli ju lutem kërkoj një sqarim, kam djalin 12 vjeç dhe kemi fosfatazë alkaline të ulët 14.42. A ka vend për shqetësim dhe si ndodh kjo? Faleminderit për ndihmën tuaj! Përgjigje: Përshëndetje! Fosfataza alkaline është një enzimë karakteristike e aktivitetit kockor dhe nganjëherë e përfshirë në ngjarjet në kanalet biliare. Vlerat te djali juja 14, 42 është vetëm pak mbi kufirin e sipërm të normales, kështu që më shpesh në raste të tilla nuk ka asnjë rëndësi të theksuar mjekësore. Në vlera të tilla kufi, zakonisht interpretohet si…

SHPËRNDAJE:
Read More

Doja një mendim të doktorit në lidhje me përdorimin e këtyre ngjitësve për të rregulluar veshët e fëmijëve?

Pyetje: Përshëndejte. Doja një mendim të doktorit në lidhje me përdorimin e këtyre ngjitësve për të rregulluar veshët e fëmijëve. Sa është e preferueshme të përdoren për bebet 6 muajshe, dhe a ka efekt përdorimi i tyre pasi djali kur po flen po i zen veshët keq dhe për këtë arsye kanë fillu me ju bë llaposh. Faleminderit për kohën tuaj.   Përgjigje: Përshëndetje! Kjo mënyrë e mjekimit apo e synimit për ti rikthyer veshët në formën “normale” që në i dëshirojmë tek fëmijët tanë,është jo vetëm jo efikase por…

SHPËRNDAJE:
Read More

Ka dy ditë që djali ka filluar terapin me antibiotik pasi ka një ftohje të lehtë – A guxoj me vaksinu?

  Pyetje: Të hënën djali e ka kohën për të marr vaksinën e një vjetorit. Ka dy ditë që djali ka filluar terapin me antibiotik pasi ka një ftohje të lehtë. A guxoj me vaksinu të hënën?   Përgjigje: Përshëndetje, Në asnjë rrethanë një fëmijë nuk guxon të marr vaksinën nëse është duke kaluar gjendje inflamatore apo është duke u trajtuar me antibiotik terapi. Jo vetëm në rastin tuaj por kjo nuk guxon të ndodhë as në rastet e vaksinimit të mëhershëm nga lindja. Në cdo rast kur një fëmijë është…

SHPËRNDAJE:
Read More

Foshnja ime ka 7 ditë që ka lindur, gjatë këtyre ditëve nuk pi shumë qumësht shumicën e kohës është në gjumë, a është shqetësuese si të veproj?

Pyetje: Përshëndetje! Foshnja ime ka 7 ditë që ka lindur, gjatë këtyre ditëve nuk pi shumë qumësht shumicën e kohës është në gjumë, a është shqetësuese si të veproj? Përgjigje: Përshëndetje! Kjo që keni theksuar përbën rrezik për foshnjen tuaj. Mos marrja e sasive të duhura të qumështit dhe pastaj fjetja e vazhdueshme mund të jetë shqetësuese edhe për gjendjen e përgjithëshme shëndetsore. Duhet patjetër të realizoni vizitë tek mjeku Pediatër dhe ai duhet të shikojë në detaje mundësine për probleme të traktit tretës te bebi, ku nuk përjashtohet inf…

SHPËRNDAJE:
Read More

Kam djalin e vogël 4 vjeç nuk i ka zbritur njëri nga testikujt pediatri këtu më sugjeroj që t’i bëjmë kurë me gjilpëra, një këshillë nga ana juaj?

Pyetje: Përshëndetje! Kam djalin e vogël 4 vjeç nuk i ka zbritur njëri nga testikujt pediatri këtu më sugjeroj që t’i bëjmë kurë me gjilpëra por ato nuk gjenden, një këshillë nga ana juaj? Përgjigje:   Është e saktë se zbritja e testikujve bëhet me kurë, e cila nënkupton marrjen e injeksioneve, nuk ka dilemë që ky injeksion gjindet, nuk e di se ku jeni saktësisht, por besoj që në të gjitha vendet ekziston vetëm se mund të ndryshojë emri gjenerik se si mund ta gjeni në treg, por pa…

SHPËRNDAJE:
Read More

Si të veproj me djalin tim 6 vjeçar i cili urinon ende natën në shtrat?

Pyetje: Përshëndetje Ju lutem më ndihmoni si të veproj me djalin tim 6 vjeçar i cili urinon ende natën në shtrat? Ditën është I mërzitur dhe ndihet I vetmuar, ju lutem më ndihmoni.   Përgjigje: Pershendetje! Urinimi i pavullnetshem gjatë natës në vitin e gjashte të jetës kërkon gjithmonë një ekzaminim të detajuar të sistemit urinar (për infeksione dhe anomali). Nuk e di deri me tani cfare egzaminimesh keni realizua. Është e vërtetë që ekzistojnë barna efektive për trajtimin e këtij çrregullimi, por para përdorimit të tyre është e nevojshme…

SHPËRNDAJE:
Read More

Kam fëmijën 5 muaj dhe kam filluar me ushqime të ngurta pasi që formulën nuk e pranon?

Pyetje: Përshëndetje. Kam fëmijën 5 muaj dhe kam filluar me ushqime të ngurta pasi që formulën nuk e pranon ta pijë dhe kam vetëm me gji por nuk i mjafton. Problemi është që ka 6 ditë që nuk ka dal jashtë. A është në rregull apo ka ndonjë shqetësim, pasi që e pata te pediatri para 3 ditësh, më tha që nuk e ka barkun e fryer nuk më rekomandojë asgjë. Përgjigje: Një fëmijë edhe mund të mos ketë jashteqitje për disa ditë. A është normale duhet të vlerësohet në…

SHPËRNDAJE:
Read More

Si ta ndihmoj foshnjën, pasi nuk ka jashtëqitje për 3 ditë?

Pyetje: Kam foshnjën dyzet ditëshe, po e ushqej vetëm me gji. Ai ka lindur me 3.5 kg, do pyesja si ta ndihmoj foshnjën, pasi nuk ka jashtëqitje për 3 ditë? Përgjigje: Përshëndetje, mungesa e jashtëqitjes për disa ditë nuk është problem i madh nëse fëmija nuk ka ngërçe dhe dhimbje barku. Nëse ka mbushje të pelenave disa herë në ditë dhe nëse kemi shtim normal të peshës trupore mendoj se nuk ka vend për shqetësim. Ka rëndësi në ditën që realizon jashtëqitjen të jetë jashtëqitje me konsistence normale.Fëmija juaj është vetëm…

SHPËRNDAJE:
Read More

Cili është shkaku i rritjes së enzimave-transaminazave?

Pyetje: Ju lutem a ka mundësi një përgjigje nga mjeku hematolog. Djali im ka nivele të larta të transaminazave ASTL, ALT dhe LDH, për 2 javët e fundit, çfarë shkakton rritjen e tyre në analizën e gjakut dhe çfarë duhet bërë? Përgjigje: Përshëndetje! Nëse një test i funksionit të mëlçisë zbulon rritje të enzimave të mëlçisë-transaminasave , është e nevojshme që mjeku hematolog të kërkojë teste shtesë për të përcaktuar dhe trajtuar sëmundjen e mundshme apo problemin shëndetsor që është shkaku i rritjes së enzimave-transaminazave. Rritja e transaminazave është një…

SHPËRNDAJE:
Read More

Djali im 2 vjeçar që nga mosha 8 muajshe gati se nuk han asgjë – Si mund të më ndihmoni?

Pyetje: Djali im 2 vjeçar që nga mosha 8 muajshe gati se nuk han asgjë. I kam provuar pothuajse të gjitha ushqimet, vetëm i mbanë në gojë, pastaj i gjuan në tokë. I kam bër analizën e hemogramit dhe ka dalur pak pagjakësi. Doktori më ka thënë që nuk ka nevojë për terapi. Ka disa muaj që nuk ka shtu peshë trupore. Si nënë po e ndiej veten fajtore e nuk di çfarë të bëj? Si mund të më ndihmoni?   Përgjigje: Përshëndetje, E lexova me kujdes pyetjen tuaj dhe…

SHPËRNDAJE:
Read More

Kur kemi rritje të Leukociteve në cilat raste?

Pyetje: Përshëndetje. Ju lutem a mund të më tregoni kur kemi rritje të Leukociteve, në cilat raste? Vajza ime 3 vjeçare ka herë pas here rritje të Leukociteve, a paraqee rrezik një gjendje e tillë? Përgjigje: Përshëndetje. Kur kemi rritje të leukociteve më shumë se 8.000 leukocite në një milimetër kub, tregon që diçka po ndodh në organizëm, përkatësisht që leukocitet shumohen në mënyrë që të luftojnë me ndonjë sëmundje. Kjo sëmudnje mund të jetë infeksion akut, përflakje, ose edhe helmim me ushqim, barna… Rastet që sjellin rritjen e Leukociteve mund…

SHPËRNDAJE:
Read More

A mundet me qenë nga anemia nëse fëmijës i rri hunda ngjyrë portokalli në të verdhë?

Pyetje: Përshëndetje. Një pyetje për Dr Ismail Lutolli. A mundet me qenë nga anemia nëse fëmijës i rri hunda ngjyrë portokalli në të verdhë? Fëmija i ka 6 muaj e dy javë. Përgjigje: Shumë prindër janë të shqetësuar kur vërejnë se lëkura e foshnjës fillon të marrë ngjyrë portokalli. Hiperkarotenemia (shfaqja e ngjyrës së portokalltë ), është një dukuri shumë e zakonshme tek foshnjat. Nëse fëmija juaj ka filluar me ushqimet dhe rregullisht ha karrota apo ushqime të tjera të pasura me beta-carotene, ka shumë mundesi që ky është shkaku i…

SHPËRNDAJE:
Read More

A mund të bëhet ndonjë gjë tjetër për të ngritur dhe ruajtur nivelin e hekurit?

Pyetje: Përshëndetje. Vajza ime është 15 vjeçare dhe ka bërë një analizë gjaku, të gjitha gjetjet janë në vlera referencë përveç hekurit që është 6,3. Hemoglobina 127, eritrocitet 4,09. Mjeku ka përshkruar Heferol në fund të ciklit. Aq ditë sa zgjati cikli. Cili është mendimi juaj, a mund të bëhet ndonjë gjë tjetër për të ngritur dhe ruajtur nivelin e hekurit? Ju falenderoj!   Përgjigje: Përshëndetje, Duke mos e ditur gjendjen klinike të vajzës, është më e vështirë të them saktësisht çfarë duhet bërë, por sidoqoftë një dietë e rregullt,…

SHPËRNDAJE:
Read More