“E shtërngova rripin në qafë 7 ditë pas lindjes”- rrëfimi i një nëne me depresion postnatal

A është kaq e vështirë për t’a kuptuar depresionin postnatal?   Të duash një fëmijë është të duash nënën e tij. Të kujdesesh për fëmijën është të kujdesesh për nënën. Përkëdhelja e fëmijës përfshin përkëdheljen e detyrueshme të nënës. Të mirëpresësh një fëmijë do të thotë të mirëpresësh një grua që është bërë nënë. Do të ishte faji im nëse menjëherë pas lindjes do të varesha nga tubi i ujit në banjë. Unë po e paraftyroj atë moment…, më gjenin të varur, bërtisnin, më hiqnin duke u ngjitur në një…

Lexo më shumë

Ekzistojnë tre supozime pse marrëdhëniet intime mund të jetë një metodë efektive për induksionin natyral të lindjes.

Së pari, sperma përmban përqindje më të lartë të prostaglandinave, të cilat janë hormone që nxisin lindjen duke zbutur dhe shkurtuar qafën e mitrës. Së dyti, marrëdhëniet seksuale shpesh përfshin stimulimin e thithkave dhe është zbuluar se stimulimi i thithkave rritë mundësinë e lindjes brenda 72 orëve te gratë me një qafë të mitrës së pjekur. Kjo për shkak se stimulimi i thithkave çon në nivele më të larta të hormonit oksitocinë në trup. Kjo mendohet se ndihmon vetëm në nxitjen e lindjes në shtatzëninë e vonë, kur receptorët e…

Lexo më shumë

Sa është i rrezikshëm diabeti tek shtatzënat?

Gratë shtatzëna me GDM të patrajtuar më shpesh lindin fëmijë makrosomikë. Diabeti tek gratë është një rrezik për rezultate negative të shtatzënisë. Mund të rrezikojë shëndetin e një gruaje shtatzënë dhe të fëmijës së saj dhe është jashtëzakonisht e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për rëndësinë e kësaj sëmundjeje. Gjatë shtatzënisë është e nevojshme të bëhet dallimi ndërmjet: diabetit ekzistues, diabetit të ri dhe diabetit gestacional (diabetit gestacional). Diabeti gestacional është diabeti që diagnostikohet për herë të parë gjatë shtatzënisë. Rreth 7% e grave shtatzëna kanë diabet gestacional dhe numri…

Lexo më shumë

Frika nga vdekja gjatë lindjes

Nuk ka jetë pa rrezik. Shtatzënia dhe lindja janë përvojat e para që e futin çdo nënë në jetën pa garancione të kësaj bote. Kur pranojmë se vdekja nuk është dështimi ynë përfundimtar dhe se ajo do t’i ndodhë të gjithëve, ne krijojmë hapësirë ​​për të marrë vendime të mençura, të menduara dhe në të vërtetë të lira. Të jetosh jetën në maksimum do të thotë t’i dorëzohesh një jete të krijuar me rrezik. Është për të qeshur që sa më shumë të përpiqemi të kontrollojmë rrezikun nga vdekja, shpesh…

Lexo më shumë

Rruajtja e qimeve përshpejton rritjen e tyre: Mit apo e vërtetë?

Kur bëhet fjalë për heqjen e qimeve, shumica nga ne janë skeptic; me të vërtetë rruajtja e qimeve përshpejton rritjen e tyre? Në vazhdim do të mundohemi të sjellim të vërtetën dhe faktet shkencore. Sa është e sigurt rruajtja e qimeve? A shkakton irritim dhe trashje të lëkurës? A ndikon në rritjen më të shpejtë të tyre? Këto janë disa nga pyetjet më të shpeshta që dëgjojmë. Rruajtja është zgjedhja e parë për shumicën e njerëzve kur bëhet fjalë për heqjen e qimeve, sepse është një nga metodat më të…

Lexo më shumë

Muaji i kancerit të gjirit kaloi (tetori), kurse kanceri i gjirit vazhdon të mbetet mes nesh

Ndaluni për një moment, ndaloni së nxituari, shikoni rreth vetes … Nëse ankoheni ndonjëherë se gjoksi juaj është i vogël, se keni disa kilogramë më tepër, apo se një bluzë që keni veshur vitin e kaluar nuk është më në modë, mendoni nëse ia vlen të shqetësoheni? Ka gra që nuk kanë as gjoks, as flokë, as veshje në modë, të cilat, si unë, gëzohen fare që janë gjallë. Të gjitha jeni të bukura, pavarësisht nëse keni buzë të zmadhuara apo bluzën më moderne. Mos lejoni askënd t’ju thotë ndryshe……

Lexo më shumë

10 gjërat për të cilat femrat e forta nuk kundërshtojnë

  Gratë e forta janë një racë më vete. Ato lulëzojnë në një dimension tjetër të qenies, dhe për shkak të kësaj, ato shpesh keqperceptohen si diçka që nuk janë. Për shkak se gratë e forta ngrihen për veten e tyre dhe qëndrojnë të forta vetëm – ato mund të jenë frikësuese. Megjithatë, ky nuk është qëllimi i një gruaje të fortë. Synimet e saj janë të mbijetojë dhe të lulëzojë gjithçka në elementin e saj. Ndonjëherë, shqetësimi është i nevojshëm, dhe një grua e fortë e kupton këtë. Por,…

Lexo më shumë

Kur një grua humb dinjitetin e saj: Një foto nga lindja që emocionoi miliona nëna

Fotoja që nëna e katër fëmijëve ka publikuar ka marrë më shumë se njëqind mijë pëlqime në një kohë të shkurtër dhe është shpërndarë mbi 50 mijë herë.   Eshe pse para 5 vitesh kjo foto gjithmonë do të shpreh atë që duhet ndjerë çdo grua përderisa të ekzistojë njerëzimi që lind nga mitra e saj në momentet më të vështira të saj. Jill Krauser, një shkrimtare dhe nënë e katër fëmijëve, së fundmi gjeti një foto të vjetër të bërë pas një prej lindjeve të saj dhe vendosi ta…

Lexo më shumë