SHKOLLA E GJIDHËNIES| REFLEKTIM NGA SHKOLLA E GJIDHËNIES

Çdo udhëtim fillon me një hap të vetëm, një vendim për të nisur diçka që na sfidon, na ndryshon dhe në fund na fuqizon. Pothuajse për gjatë dy viteve të fundit, ne kemi pasqyruar thelbin e një udhëtimi të jashtëzakonshëm, i cili tregon bukurinë dhe fuqinë e ushqyerjes me gji. Sot, ne fillojmë një reflektim të një udhëtimi sfidues por jashtëzakonisht të nevojshëm që ka prekur jetën e nënave të reja gjidhënëse dhe shtatzënave që presin të bëhën nëna. Për 79 video, jemi munduar të përcjellim çdo detaj të aktit…

SHPËRNDAJE:
Read More

SHKOLLA E GJIDHËNIES| VIDEO 79: OPERACIONET E GJIRIT DHE GJIDHËNIA

Nëse marrim një shembull të një vendi europian, siç është Gjermania, mesatarisht në atë vend kryhen rreth 35 mijë operacione të gjirit në vit. Këtu, në zonat tona, nuk e dimë numrin e saktë të operacioneve të gjirit, por është e sigurt që ai po rritet nga viti në vit. Për këtë arsye, informimi për këto operacione është shumë i rëndësishëm dhe pyetjet më të shpeshta që pacientët bëjnë rreth tyre kanë të bëjnë me mundësinë e ushqyerjes me gji, mundësive të shytatzënive të reja pas operacionit dhe efektin e…

SHPËRNDAJE:
Read More

SHKOLLA E GJIDHËNIES| VIDEO 78: GJITHÇKA QË DUHET TË DINI PËR USHQYERJEN ME GJI DHE TATUAZHET

Ka një sërë qëndrimesh shëndetësore që duhen marrë parasysh gjatë gjidhënies, kështu që mund të pyesni veten nëse tatuazhet janë një faktor. Tatuazhet e mëparshme nuk ndikojnë në procesin e ushqyerjes me gji. Shikoni videon në vazhdim për të mësuar më shumë rreth ushqyerjes me gji dhe tatuazheve. @ të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet tjetërsimi dhe përvetësimi i materialeve pa lejen paraprake, kurse lejohet shpërndarja e linkut të NATALmedias dhe Poliklinikës NATAL

SHPËRNDAJE:
Read More

SHKOLLA E GJIDHËNIES| VIDEO 77: A LEJOHEN INJEKSIONET BOTOX NËSE JENI NËNË GJIDHËNËSE?

Botox është një ilaç me recetë i bërë nga bakteret Clostridium botulinum. Toksinat botulinike të prodhuara nga këto baktere quhen neurotoksina. Janë të njejtat toksina që shkaktojnë sëmundjen serioze, ndonjëherë fatale, botulizëm.   @ të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet tjetërsimi dhe përvetësimi i materialeve pa lejen paraprake, kurse lejohet shpërndarja e linkut të NATALmedias dhe Poliklinikës NATAL

SHPËRNDAJE:
Read More

SHKOLLA E GJIDHËNIES| VIDEO 75: NDËRPRERJA E LAKTACIONIT (GJIDHËNIES) PAS VDEKJES SË FOSHNJES

Kjo nuk është kurrë një temë që dikush do të dëshironte të përballej dhe ta diskutonte gjatë jetës së tij. Megjithatë, fakti mbetet se, sado e rrallë dhe shkatërruese që është, foshnjat vdesin. Dhe, nëse jeni nënë që ushqeni me gji, do të keni një kujtesë të dhimbshme se trupi juaj është ende duke punuar për foshnjen: rrjedhje gjiri, parehati pas parehatie, ndjesi gjiri që mund të qoj në mastit ose infeksion, nëse nuk menaxhohet si duhet. Pra, çfarë ndodhë më pas? Si e nxirrni qumshtin e gjirit në një…

SHPËRNDAJE:
Read More

SHKOLLA E GJIDHËNIES| VIDEO 74: NDËRPRERJA E USHQYERJES ME GJI

Këshillohet, që fëmijët, deri në muajin e 6-të të tyre, të ushqehen vetëm me qumshtin e nënës dhe pas këtyre gjashtë muajve të fillohet t;u jepen ushqime shtesë, duke mos e ndërprerë, brenda mundësive, qumshtin e nënës deri në muajt 12-24. Brenda këtij afati kohorë fëmija mund të shkëputet prej gjirit. Nëse fëmija vendos vetë ta lërë gjirin, e kalon më lehtë këtë periudhë, se sa kur nënë dëshiron ta ndaj fëmijën prej gjiri.     @ të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet tjetërsimi dhe përvetësimi i materialeve pa…

SHPËRNDAJE:
Read More

SHKOLLA E GJIDHËNIES| VIDEO 73: SA KOHË DO TË VAZHDOJË USHQYERJA ME GJI?

Qumshti i gjirit, normalisht, është gjithçka për të cilin fëmija ka nevojë në moshën 6 muajshe. Nga muaji i gjashtë fëmija ka nevoja për ushqime plotësuese, fillimisht ushqime të buta e më vonë edhe ato më të forta. @ të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet tjetërsimi dhe përvetësimi i materialeve pa lejen paraprake, kurse lejohet shpërndarja e linkut të NATALmedias dhe Poliklinikës NATAL

SHPËRNDAJE:
Read More

SHKOLLA E GJIDHËNIES| VIDEO 72: GJIDHËNIA DHE FILLIMI I USHQIMEVE

Qumshti i gjirit, normalisht, është gjithçka për të cilin fëmija ka nevojë në moshën 6 muajshe. Në moshën 4-6 mujore përmasat trupore të fëmijës janë dy ose më shumë herë më të mëdha se ato të lindjes. Fëmija vazhdon të rritet shpejt dhe bëhet më aktiv. Në këtë periudhë, kërkesat e tij për energji dhe elementet e domosdoshme janë të mëdha, se sa ato që mund të sigurohen nga qumshti dhe fëmija ka nevojë për ushqim shtesë.     @ të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet tjetërsimi dhe përvetësimi…

SHPËRNDAJE:
Read More

SHKOLLA E GJIDHËNIES| VIDEO 71: USHQYERJA ME GJI NË SHTATZËNI

Në të ashtuquajuturat vendet e pazhvilluara nuk është e çuditshme të shohësh një grua shtatëzënë duke ushqyer me gji. Por “në pjesën tonë të zhvilluar të botës”, ka më shumë “më the e të thash” se sa fakte.   @ të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet tjetërsimi dhe përvetësimi i materialeve pa lejen paraprake, kurse lejohet shpërndarja e linkut të NATALmedias dhe Poliklinikës NATAL

SHPËRNDAJE:
Read More

SHKOLLA E GJIDHËNIES| VIDEO 70: A DUHET NDËRPRERË GJIDHËNIEN NËSE DUAM SHTATZËNI TJETËR?

Për të mbetur përsëri shtatzënë pas lindje pas lindjes së një fëmije, trupi juaj duhet të bëhet përsëri I ftytshëm. Pas lindjes trupit tuaj I duhet rreth gjashtë javë që të shërohet. Nëse ushqeheni me gji, menstruacionet mund t’ju kthehen në këtë kohë. Kur të vinë menstruacionet, mund ta konsideroni veten të frytshme dhe të aftë për të mbetur përsëri shtatzënë.     @ të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet tjetërsimi dhe përvetësimi i materialeve pa lejen paraprake, kurse lejohet shpërndarja e linkut të NATALmedias dhe Poliklinikës NATAL

SHPËRNDAJE:
Read More

SHKOLLA E GJIDHËNIES| VIDEO 69: GJIDHËNIA DHE MBROJTJA NGA NJË SHTATZËNI TJETËR

Edhe pse paslindja është rraskapitëse sa asgjë që keni përjetuar ndonjëherë, dhe ndoshta nuk mund ta imagjinoni të keni energji për të bërë marëdhënie intime përsëri, megjithatë duhet të merrni parasysh opsionet tuaja të kontrollit të lindjes. Ekzistojnë disa kategori të metodave të kontrollit të lindjes nga të cilat një nënë gjidhënëse mund të zgjedhë.     @ të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet tjetërsimi dhe përvetësimi i materialeve pa lejen paraprake, kurse lejohet shpërndarja e linkut të NATALmedias dhe Poliklinikës NATAL

SHPËRNDAJE:
Read More

SHKOLLA E GJIDHËNIES| VIDEO 68: A JU MBRON GJIDHËNIA NGA NJË SHTATZËNI TJETËR? RIKTHIMI I PERIODAVE

Ushqyerja me gji mund të ketë efekt kontraceptiv, nëse: ju e ushqeni fëmijën me gji gjatë gjashtë muajve të parë. e ushqeni fëmijën shpesh, mesatarisht 8-10 herë në 24 orë. e ushqeni në intervale më të gjata se 6 orë midis ushqyerjeve si ditën, ashtu edhe natën. @ të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet tjetërsimi dhe përvetësimi i materialeve pa lejen paraprake, kurse lejohet shpërndarja e linkut të NATALmedias dhe Poliklinikës NATAL  

SHPËRNDAJE:
Read More

SHKOLLA E GJIDHËNIES| VIDEO 67: A MUND TA USHQEJ FËMIJËN ME QUMSHTIN E NJË NËNE TJETËR?

Banka Qëndrore mbledh qumsht nga nënat dhuruese për foshnjat, shëndeti i të cilëve është i rrezikuar dhe qumshti i nënës së tyre nuk është i disponueshëm. Në vendin tonë nuk ekzistojnë,  por në vendet përreth kjo gjë është e organizuar dhe  e sigurtë. Banka e qumshtit të njeriut funksionon me të njejtat standarde si banka e indeve. Donatorët dhe qumshti i dhuruar testohen paraprakisht.   @ të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet tjetërsimi dhe përvetësimi i materialeve pa lejen paraprake, kurse lejohet shpërndarja e linkut të NATALmedias dhe Poliklinikës…

SHPËRNDAJE:
Read More

SHKOLLA E GJIDHËNIES| VIDEO 66: RUAJTJA DHE MIRËMBAJTJA E QUMSHTIT TË GJIRIT TË SHTRYDHUR

Qumshti i gjirit është një substancë e gjallë aq e çmuar sa që quhet edhe “gjaku i bardhë”. Më e mira do të ishte që qumshti i shtrydhur t’i jepet fëmijës sa më shpejt që të jetë e mundur, ose duke e ruajtur në mënyrë të sigurt. Qumshti i gjirit është treguar se përmban disa substanca antibakteriale që parandalojnë rritjen e baktereve në të dhe e ndihmojnë atë të qëndrojnë i frekët më gjatë. @ të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet tjetërsimi dhe përvetësimi i materialeve pa lejen paraprake,…

SHPËRNDAJE:
Read More

SHKOLLA E GJIDHËNIES| VIDEO 65: DISA RREGULLA NËSE PËRDORNI SHISHE ME BIBERON GJATË GJIDHËNIES

Qumshti formulë i përgatitur në fabrika të posaçme ka përbërje të ekulibruar të përbërësve, të paktën nga ana sasiore. Mund të përdoret edhe në gjashtëmujorin e parë, gjithnjë, te fëmijët që nuk kanë asnjë mundësi të marrin qumshtin e gjirit.   @ të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet tjetërsimi dhe përvetësimi i materialeve pa lejen paraprake, kurse lejohet shpërndarja e linkut të NATALmedias dhe Poliklinikës NATAL

SHPËRNDAJE:
Read More