Ekzistojnë tre supozime pse marrëdhëniet intime mund të jetë një metodë efektive për induksionin natyral të lindjes.

Së pari, sperma përmban përqindje më të lartë të prostaglandinave, të cilat janë hormone që nxisin lindjen duke zbutur dhe shkurtuar qafën e mitrës. Së dyti, marrëdhëniet seksuale shpesh përfshin stimulimin e thithkave dhe është zbuluar se stimulimi i thithkave rritë mundësinë e lindjes brenda 72 orëve te gratë me një qafë të mitrës së pjekur. Kjo për shkak se stimulimi i thithkave çon në nivele më të larta të hormonit oksitocinë në trup. Kjo mendohet se ndihmon vetëm në nxitjen e lindjes në shtatzëninë e vonë, kur receptorët e…

Lexo më shumë

E nevojshme për rritjen dhe zhvillimin e fetusit: Rritni marrjen e mineraleve gjatë shtatzënisë

Kalciumi stabilizon funksionet nervore dhe psikologjike, redukton nervozizmin dhe ndihmon me pagjumësinë. Mineralet janë substanca pasive në dietën tonë. Ato janë të nevojshme për rritjen dhe zhvillimin e organizmit, rritjen e qelizave, zhvillimin e skeletit dhe prodhimin e energjisë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të rrisni marrjen e mineraleve gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji. Roli i shumëfishtë Kalciumi është një mineral që ka një rol të shumëfishtë në organizëm: është i nevojshëm për formimin normal të kockave dhe dhëmbëve të foshnjës, si dhe për prodhimin e qumështit.…

Lexo më shumë

Sa është i rrezikshëm diabeti tek shtatzënat?

Gratë shtatzëna me GDM të patrajtuar më shpesh lindin fëmijë makrosomikë. Diabeti tek gratë është një rrezik për rezultate negative të shtatzënisë. Mund të rrezikojë shëndetin e një gruaje shtatzënë dhe të fëmijës së saj dhe është jashtëzakonisht e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për rëndësinë e kësaj sëmundjeje. Gjatë shtatzënisë është e nevojshme të bëhet dallimi ndërmjet: diabetit ekzistues, diabetit të ri dhe diabetit gestacional (diabetit gestacional). Diabeti gestacional është diabeti që diagnostikohet për herë të parë gjatë shtatzënisë. Rreth 7% e grave shtatzëna kanë diabet gestacional dhe numri…

Lexo më shumë

Dhimbja e Bishtit (COCCYX) gjatë shtatzënisë

Shkruan: Olt Aliu Fizioterapeut. ÇFARË ËSHTË COCCYX DHE PSE KAM DHIMBJE? Coccyx (bishti) është kockë trekëndore e vogël në shtyllën kurrizore e cila përbëhet nga 3-5 rruaza. Coccyx është i ngjitur në sakrum/baza e shtyllës kurrizore nga ligamente të ndryshme dhe muskulin ‘levator ani’ (pjesë e muskujve të pelvikut). Dhimbja e coccyx ose coccydynia është gjendje e rrallë që prek gratë pesë herë më shumë se meshkujt. Gjatë shtatzënisë, postura e trupit ndryshon dhe pelviku anon përpara për shkak të peshës në rritje të foshnjës. Kjo peshë shtesë mund të anojë…

Lexo më shumë

Çdo shtatzëni, një dhëmb më pak. Mit apo e vërtetë?

Shkruan: Dr Manushaqe Veliu Specialiste e Pedodoncisë dhe Stomatologjisë Preventive Ky është sigurisht një mit! Si të arrini të mbani dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve të shëndetshëm gjatë shtatzënisë? Këshilla ime për të gjitha gratë që planifikojnë një shtatzëni është që para shtatzënisë të bëjnë një ekzaminim dentar dhe të kryejnë të gjitha ndërhyrjet e nevojshme, në mënyrë që t’i shmangen problematikave dentare në shtatzëni. Është shumë e pakëndshme për të kaluar nëpër të këtilla situata si dhimbje dhëmbi dhe ënjtje gjatë kësaj periudhe kur shumica e analgjetikëve dhe antibiotikëve duhet…

Lexo më shumë

Jam shtatëzënë dhe dua të shkoj për pushime. Çfarë duhet të kem parasysh?

Shkruan: Dr Samire Ademi Lutolli Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre, Specialiste në subspecializim për infertilitet   Para se të vendosni për pushime duhet të keni parasysh disa gjëra shumë të rëndësishme në lidhje me shëndetin tuaj dhe të papriturat e mundshme të shtatëzënisë. Duhet të mendoni në lidhje me vendin ku do të shkoni, udhëtimin, mjetin dhe kohëzgjatjen e udhëtimit. Paraprakisht në lidhje me gjendjen tuaj shëndetësore dhe gjendjen e shtatëzënisë do të vlerësoje mjeku juaj që ju ndjek. Por, kur niseni ta keni parasysh që shkoni në një vend ku mund…

Lexo më shumë

A duhet gratë shtatzëna të hanë për dy veta?

Shkruan: Dr Samire Ademi Lutolli Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre, Specialiste në subspecializim për infertilitet   JO, nëse mendohet dy herë më shumë. PO, nëse bëhet fjalë për ushqim dy herë më shumë cilësor. Cilësia e të ushqyerit në shtatzëni është vendimtare në për ju dhe për bebin. Është e rëndësishme të hani çdo ditë një shumëllojshmëri ushqimesh për të marrë sasinë dhe cilësinë e duhur të lëndëve ushqyese që ju nevojiten juve dhe foshnjes tuaj. Nuk është koha për të ngrënë kalori boshe nga sheqeri dhe ushqimet e përpunuara industrialisht – shmangni…

Lexo më shumë

Shtatzënia nuk është sëmundje, por dhemb

Shkroi: Dr Samire Ademi Lutolli Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre, Specialiste në subspecializim për infertilitet   Po, shtatzënia nuk është sëmundje, por dhemb. Dhemb koka, dhembin këmbët, dhemb shpina, ngërçe barku, dhimbje stomaku, të vjella dhe ngërçe përsëri. Nuk mund të merrni asnjë ilaç, thjesht duhet të duroni dhimbjen. Shtatzënia nuk është një sëmundje, por kërkon kujdes, vëmendje, vizita, ekzaminime, e prapë vizita, ekzaminime dhe teste të tjera. Shtatzënia nuk është sëmundje, por kërkon shumë pushim, të hani mirë, të ndryshoni zakonet dhe ju kufizon. Gjithçka zgjerohet, zorrët, stomaku, shpina, shtrydh fshikëzën, shtrydh…

Lexo më shumë

A lejohen marëdhëniet intime gjatë shtatzënisë

  Shkroi: Dr Samire Ademi Lutolli Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre, Specialiste në subspecializim për infertilitet   Nëse bëhet fjalë për një shtatëzani normale pa ndonjë rrezik të veçantë, marëdhëniet intime nuk ndalohen. Për këtë mjeku që ju ndjek do të vlerësoje gjendjen tuaj dhe të gjykojë nëse marëdhëniet intime mund të jenë shkak i ndonjë infeksioni ose gjakderdhjeje të papritur apo nxitës i mundshëm i ndonjë komplikacioni tjetër. Të bësh dashuri gjatë shtatzënisë është një moment i rëndësishëm si për ju ashtu edhe për partnerin tuaj. Pavarësisht ndryshimeve që po kalon…

Lexo më shumë

Shfrytëzimi i plazhit nga një grua shtatzënë

Shkruan:  Dr.IsmailLutolli Specialist Pediatër Subspecialist Dietolog-Nutricionist Bashkautore: Samire Ademi Lutolli Specialiste Gjinekologji/ Obstetrikë   Shfrytëzimi i plazhit nga një grua shtatzënë mund të bëhet duke pasur parasysh këto kushte: 1. Ora 7 deri në 10 paradite dhe 17 deri në 19 pasdite. Shëtitje mund të bëhet edhe në orët e hershme të mëngjesit dhe në orët e vona të mbrëmjes. 2. Nuk preferohet përdorimi i baseneve dhe ambienteve në pishina të mbyllura për shkak të rrezikut nga infeksioni. 3. Mund të shfrytëzohet noti pa sforcim të theksuar dhe në vendet…

Lexo më shumë

Si t’i heq kilogramët e tepërt pas lindjes?

Shkruan: Dr. Ismail Lutolli, sub.specialist Dietolog –Nutricionist Bashkautore: Samire Ademi Lutolli -Specialiste Gjinekologji / Obstetrikë   Si të arrij të dobësohem ?   Shumë nëna pyesin veten se sa kohë do t’ju duhet që të humbasin peshën e shtuar gjatë shtatzënisë dhe të kthehen në trupin e para lindjes. Shumë nëna pyesin dhe kalojnë faza të depresionit në përpjekje të dështuar për të rikthyer peshën që kishin para shtatzënisë. Shumë nëna pajtohen që kurrë më nuk do të jenë si më parë.  Vetëm disa nga ato këmbëngulin dhe vazhdojnë rrugën suksesshëm…

Lexo më shumë

Kalkultarori i javëvë dhe muajve të shtatëzënisë

Dr Samire Ademi Lutoll Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre Specialiste në subspecializim për infertilitet   Mjekët llogarisin javët e shtatëzënisë kurse ju gjithmonë pyetni në cilin muaj të shtatëzënisë jam. Nuk keni nevojë të pyesni më. Këtu e gjeni kalkultarorin e javëvë dhe muajve të shtatëzënisë.       *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

Lexo më shumë

Mënyrë emocionale e një nëne për ta kuptuar gjininë e foshnjës

Sot, prindërit zgjedhin mënyra të ndryshme për të kuptuar gjininë e bebit së tyre dhe për ta ndarë atë me familjen e tyre. Kjo grua nuk ishte në gjendje ta bënte si të gjithë të tjerët, sepse ajo ishte në një situatë të veçantë.   Ajo nuk kishte tullumbace rozë ose të kaltër, apo tortë me mbushje rozë ose të kaltër që zbulojnë gjininë e bebit. Ajo bëri diçka që preku shumë njerëz. Ajo vendosi ta ndante zbulimin e gjinisë me nënën e saj e cila ishte në prag të…

Lexo më shumë

Jam shtatzënë për herë të parë, dua të agjëroj, a mund t’ia dal?

Shkruan: Dr Ismail Lutolli, specialist Pediatër, subspecialist Dietolog – Nutricionist Bashkautore: Samire Ademi Lutolli  Specialiste Gjinekologji/ Obstetrikë   Nëse agjëroj, a ka rrezik për foshnjen time? Ushqimi gjatë shtatzanisë Jam shtatzënë për herë të parë, dua të agjëroj, a mund t’ ja dal? Problemet shëndetësore gjatë shtatzanisë dhe evitimi i tyre    Procesi i ngeljes shtatzënë është një ndër mrekullitë më të mëdha apo ngjarjet më të gëzuara në jetën e një çifti. Kujdesi për mbajtjen dhe realizimin me sukses të shtatzanisë, ngelet një ndër detyrat më të rëndësishme për çiftin…

Lexo më shumë

A duhet të agjërojë muajin e Ramazanit një nënë gjidhënëse?

Shkruan: Dr Ismail Lutolli, specialist pediatër, subspecialist dietolog – nutricionist Bashkautore: Samire Ademi Lutolli Specialiste Gjinekologji/ Obstetrikë   Agjërimi dhe gjidhënia, fëmija deri në moshën 0 – 1 vjeçare Agjërimi dhe gjidhënia, fëmija nga 1 deri 2 vjeç A do të dëmtojë agjërimi fëmijun tim ?   Ndikimi i agjërimit tek nëna gjidhënëse    Ardhja e Muajit Ramazan për shumë familje e në veçanti për nënat, kuptohet si një mundësi e madhe për të qenë afer Zotit të tyre me lutje, agjërim e vepra të mira. Nga kjo ndjenjë lind…

Lexo më shumë