Kafshët shtëpiake dhe shtatëzania

Unë tashmë jamë pesë muajsh shtatzënë dhe me ardhjen e foshnjës a duhet të largoj qenin nga shtëpia? Sigurisht që duhet të ndiqen disa parime kur bëhet fjalë për mbajtjen e kafshës shtëpiake veçanërisht kur në familje kemi një foshnje.   Çfarë duhet t’i kushtoj vëmendje nëse kam një kafshë shtëpiake dhe një të porsalindur? Asnjëherë mos lejoni që kafsha juaj të lëpijë fytyrën e foshnjës! Nuk kemi nevojë ta shpjegojmë në detaje arsyejen por do t’ju kujtojmë se transmetimi i infeksionit nga gjuha e kafshëve është tejet e rrezikshëme…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

A ju ka kerkuar gjinekologu juaj TORCH testin në shtatëzani? A e dini sa është i rëndësishëm?

Dr Samire Ademi Lutolli Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre, Specialiste në subspecializim për infertilitet     Çfarë është testi TORCH? Testi TORCH është një test për një sërë infeksionesh gjatë shtatzënisë që mund të transmetohen nga nëna tek foshnja në mitër. Këto infeksione mund të ndikojnë në zhvillimin e fetusit, prandaj është e rëndësishme që ato të zbulohen në kohë. Ky test zbulon ekzistencën e disa infeksioneve të cilat janë të dëmshme për fetusin: Toxoplasma gondii Virusi i rubeolës Citomegalovirus Virusi herpes simplex   Kur dhe si bëhet testi TORCH gjatë shtatzënisë?…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Pagjumësia në shtatëzani – si ta ndihmoni veten!

Nëse e lexoni këtë artikull në orën tre të mëngjesit, ndoshta jeni në tremujorin e tretë të shtatzënisë. Ne ju sjellim truke të vogla që mund t’ju ndihmojnë të flini më mirë dhe të pushoni para se foshnja juaj të lind Po kalon kohën më të lumtur të jetës tënde dhe së shpejti do të mbash në krahë një fëmijë të vogël të bukur. Megjithatë, derisa të vijë ai moment, do ballafaqohesh me ndryshime të shumta. Nëse e lexoni këtë artikull në orën tre të mëngjesit ndoshta jeni në tremujorin…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Si mund të ndikojnë hormonet tiroide në peshën e lindjes së fëmijës?

Nënat shtatzëna me nivele e ulta të hormoneve të tiroides do të kenë një lindje më të vështirë se gratë të cilat nuk vuajn nga ky problem. Tashmë dihet se mungesa e hormonit thyroxine mund të komplikojë shtatzëninë, të rrisë rrezikun e abortit ose lindjes së parakohshme. Studiuesit holandezë pohojnë se edhe sasitë normale të thyroxine mund të shkaktojnë probleme të tilla në pozicionimin e foshnjës  duke e bërë lindjen e fëmijës veçanërisht të vështirë. Kjo është arsyeja pse lindja jo vetëm që është më e gjatë por edhe më e vështirë…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

A jam një nënë e mirë pasiqë nuk i’a dola me gjidhënie?

  Nga: Dr. Ismail Lutolli Specialist Pediatër Subspecialist Dietolog Nutricionist Subspecialist Hematolog Onkolog     A do të rritet fëmiu im me shëndet pasi e ushqej me shtesa ? Çfarë të bëj më tutje që të zë hapin me fëmijët tjerë që rriten me qumështin e nënës ? Ndihem në faj dhe e mërzitur, çfarë të bëj ?   Të gjithë ne e dijmë dhe është qëndrim unanim në fushën e shkencës së mjekësisë që gjidhënja ka nje rol esencial për rritjen dhe zhvillimin normal të të posalindurve. Është shumë…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Infertiliteti bashkëshortor

Nga Dr. Samire Ademi Lutolli Specialist Gjinekolog-Obsteter     Diagnostifikimi   Nëse edhe pas një viti të marrëdhënieve të rregullta seksuale çifti nuk arrin të realizojë shtatzëninë, ata duhet të kontaktojnë mjekun me qëllim të vendosjes së diagnozës. Ky është gjithashtu hapi i parë në trajtimin e sterilitetit. Nëse diagnoza nuk është e plotë, komprometohen të gjitha procedurat pasuese të trajtimit. Ekzaminimi i të dy partnerëve është i domosdoshëm. Është e detyrueshme të bëhet diagnostifikimi i burrit dhe gruas për shkak të një përqindje në rritje të sterilitetit të dyanshëm.…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Pirja e duhanit gjatë kohës së gjidhënies

  Dr.Ismail LutolliSpecialist PediaterSubspecialist Dijetolog-Nutricionist Samire Ademi Lutolli – Specialiste Gjinekologji/ Obstetrikë       Sa ndikon pirja e duhanit në rritjen dhe zhvillimin e fëmijës ? ”Unë jam një nënë duhanpirëse, a duhet ta ndërpres gjidhënjen“? Kam provuar ta ndërpres duhanpirjen por nuk kam pasur sukses, si ti zvogëlojë pasojat tek foshnja ime ?   Një numër i madh i nënave, i rikthehen pirjes së duhanit, mënjëherë pas lindjes. Gjithashtu, një numër shumë i madh i nënave, me apo pa vetëdije, nuk e kanë fare problem të qëndrojnë në…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Përbërësit kozmetikë që duhet t’i shmangni gjatë shtatzënisë!

Për dhjetë vitet e fundit, ne jetojmë me një ritëm të përshpejtuar të jetës, kjo vlen veçanërisht për gratë që duhet të koordinojnë shumë gjëra. Përveç kësaj, i gjithë planifikimi i shtatzënisë dhe periudha që vjen pas saj nuk është e lehtë për asnjë grua. Në këtë kuptim, shtatzënia është një periudhë kërkuese në të cilën ndodhin ndryshime të mëdha psikologjike dhe fizike të panjohura deri më tani dhe nevojitet shumë edukim dhe njohuri. Sot në treg ka materiale të ndryshme edukative për atë periudhë të jetës, prandaj është e…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Mos guxo ta prekësh! Unë jam Nëna

Unë e mësova të çohet në këmbë dhe të ecë, të ketë kujdes çfarë ha dhe të vendosë kapelën mbi veshët e tij në dimër. Ia kam lidhur lidhëset e këpucëve dhe e kam ngushëlluar në skenat e dhimbshme të filmave vizatimorë. Unë ia kam shpjeguar atij ndryshimin midis anës së ndritshme dhe të errët të botës dhe njeriut, e kam mbajtur dhe përkëdhelur, i kam ndaluar dhe i kam lejuar. Unë! Nuk kam fjetur natën duke pritur që ti binte temperatura, kam hedhur shumë para në lodra vetëm për…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Ushqimi i shëndetshëm gjatë shtatzanisë

Dr. Ismail Lutolli – specialist Pediatër Subspecialist Dietolog-Nutricionist Subspecialist Hematolog ; Onkolog Samire Ademi Lutolli –Specialiste Gjinekologji / Obstetrikë   Periudha e shtatzënisë është mjaft e rëndësishme për rritjen e zhvillimin normal të bebit. “Dieta” gjatë periudhës së shtatzanisë i referohet zakonit të shëndetshëm të ushqimit për të siguruar që ju po merrni vlerat që ju duhen nga to për vetën dhe bebin tuaj. Të ushqehesh mirë gjatë kësaj periudhe është esenciale për rritjen dhe zhvillimin e bebit. Në fillim duhet kuptuar që nuk ka dy shtatzëni që janë njësoj sa i…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Sa të rëndësishme janë hurmat në shtatzani?

Gjatë zhvillimit të fetusit në bark, shumica e grave shtatzëna konsumojn vitamina shtesë për të siguruar një sasi të mjaftueshme për atë proces. Acidi folik është veçanërisht i theksuar, jo vetëm në shtatzëni, por edhe në planifikimin e tij. Hurmat janë të shkëlqyera me acid folik, mungesa e të cilit mund të shkaktojë keqformime në zhvillimin e fëmijës që lidhen me sistemin nervor. Ato janë të pasura edhe me vitaminën K. Në lindje, foshnjat kanë një nivel të ulët të vitaminës K. Nëse nëna ka ngrënë hurma para lindjes, kjo…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

A lejohet agjërimi gjatë shtatzanisë? Nëse agjëroj, a ka rrezik për foshnjen time?

Shkruan: Dr Ismail Lutolli Subspecialist Dietolog dhe Nutricionist   Jam shtatzënë për herë të parë, dua të agjëroj, a mund t’ja dal? Problemet shëndetësore gjatë shtatzanisë dhe evitimi i tyre Procesi i ngeljes shtatzënë është një ndër mrekullitë më të mëdha apo ngjarjet më të gëzuara në jetën e një çifti. Kujdesi për mbajtjen dhe realizimin me sukses të shtatzanisë, ngelet një ndër detyrat më të rëndësishme për çiftin por edhe për familjarët e tyre. Me ardhjen e Muajit Ramazan fillojnë edhe dilemat rreth agjërimit, dilemat se a do t’…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

10 gjërat që nënat e lumtura nuk i bëjnë

Ne nënat kemi familjet tona, vendet tona të paqes, sigurisë dhe dashurisë, por gjithashtu kemi njëra-tjetrën për të mbështetur dhe për të qenë aty për njëra-tjetrën.   Nënat e lumtura nuk kujdesen shumë për atë që të tjerët mendojnë për to. Gjithmonë do të ketë te atill që nuk do t’i pëlqejë ushqimi që ushqeni fëmijën tuaj, që do t’ju indinjojë sepse nuk jeni mjaft të rreptë ose sepse jeni shumë e rreptë, sepse fëmijët tuaj janë të zhurmshëm, sepse nuk keni humbur peshë mjaftueshëm pas lindjes, sepse je shumë…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Nëna shtylla më e fortë e një familje të shëndoshë

Nga e pamundura e bënë të mundurën. Ajo i jep të gjitha pa as një këmbim. Ajo duron atë që shpesh është e pamundur ta durosh. Dhe pavarësisht shqetësimeve, lodhjes dhe dhimbjes, ajo gjithmonë përpiqet të bëjë gjithçka për familjen e saj me një buzëqeshje në fytyrë. Nëna… Personi tek i cili shtrihet e gjithë bukuria e botës. Ajo mund të zëvendësojë këdo, por atë nuk mund ta zëvendësojë askush. Nëna shtylla më e fortë e një familje të shëndosh. /natalmedia.com/   Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë

Një e vërtet të cilën e mbajnë të fshehur shumë nëna!

Një nënë postoi një foto të kuzhinës së saj në Facebook dhe një tekst që zbulon se si jetojnë shumica e grave që përpiqen të balancojnë jetën e përditshme stresuese dhe prindërimin. I vetmi ndryshim është se pothuajse asnjë grua nuk merr guxim të tregojë se çfarë po ndodh brenda katër mureve të saj. Unë jam një nënë vërtet kaotike. Unë jam vazhdimisht pesë hapa larg botës së një të rrituri të përgjegjshëm. Nuk kam menduar kurrë: “O Zot, mendoj se e kam zotëruar rolin e prindit”. Mendoj se jam…

SHPËRNDAJE:
Lexo më shumë