Ankthi dhe hormonet

Ankthi është një emocion që shumica e njerëzve përjetojnë herë pas here. Pritet të ndihemi të shqetësuar në një masë të caktuar, për shembull, kur shkojmë në një intervistë pune, në një provim, në një ekzaminim mjekësor, kur përballemi me marrjen e vendimeve të rëndësishme të jetës, e të ngjashme. Kur ankthi dhe simptomat e tij bëhen të vazhdueshme dhe ndërhyjnë në funksionimin e përditshëm, flasim për çrregullimet e ankthit, të cilat janë problemi më i zakonshëm i shëndetit mendor, si tek të rriturit ashtu edhe tek fëmijët dhe adoleshentët.…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija është 3-vjeç dhe nuk mund të rri pa mua: Njihuni me ankthin e ndarjes dhe simptomat

Shkruan: Pukjana Geci Psikologe dhe terapiste Ankthi i ndarjes është një gjendje psikologjike e karakterizuar nga shqetësim i tepruar dhe intensiv kur një individ ndahet nga një person me të cilin është i lidhur emocionalisht. Është një fazë normale e zhvillimit të fëmijës. Ankthi i ndarjes është një formë e zakonshme e ankthit tek fëmijët, por është vërtet e vështirë si për prindërit ashtu edhe për fëmijën. Nuk ka asgjë më të rendë për prinderit se sa të kesh fëmijën tënd të kapet pas teje në mënyrë të dëshpëruar ndërsa ti…

SHPËRNDAJE:
Read More

Mungesa e vetëvlerësimit është shkaku kryesor i pakënaqësisë

Vetëvlerësimi është themeli mbi të cilin ne ndërtojmë jetën tonë, duke ndikuar në mënyrën se si e perceptojmë veten, ndërveprojmë me të tjerët dhe përballemi me sfidat e jetës. Vetëvlerësimi i qëndrueshëm na lejon të marrim vendime që janë në përputhje me vlerat dhe dëshirat tona, pa iu nënshtruar presionit të jashtëm ose pa kërkuar miratimin nga të tjerët.  Kur vuajmë nga vetëvlerësimi i ulët, ne priremi të kërkojmë të meta në veten tonë, të dyshojmë në aftësitë tona, të humbasim mundësi të reja, të kufizojmë ëndrrat tona dhe të…

SHPËRNDAJE:
Read More

Në botën e sotme ku të gjithë përpiqen për sukses, famë dhe pushtet, morali dhe drejtësia shpesh zbehen dhe loja e ndershme bëhet sfiduese shpesh e parealizueshme

Zilia dhe xhelozia shpesh udhëheqin raportet ndërnjerëzore. Padrejtësia mbetet e pandëshkuar dhe njerëzit e mirë nuk dinë si të reagojnë. Kur sinqeriteti juaj, vyrtytet tuaja njerëzore, ambiciet dhe sukseset tuaja të arritura me forcat vetanake, xhelozia do ti shty për hakmarrje. Ata do të përdorin intrigat, do të përpiqen të bëjnë thashetheme për ju dhe do të hedhin të gjitha të këqia mbi moralin dhe dinjitetin tuaj. Në situata të tilla, është e rëndësishme të kujtojmë një gjë – injorimi është ilaç më efikas dhe një hakmarrje më e mirë…

SHPËRNDAJE:
Read More

Këshilla nga psikologia si të punohet me përqendrim gjatë detyrave dhe aktiviteteve?

Shkruan: Pukjana Geci – Psikologe dhe terapiste. Shumë prindër e konsiderojnë sfidë koncentrimin e fëmijës. Vështirësitë e vëmendjes dhe përqendrimit janë shumë të zakonshme tek fëmijët. Fëmijët janë super energjikë dhe kureshtarë. Kjo është arsyeja pse t’i bësh ata të ulen dhe të bëjnë një detyrë pa u shpërqendruar, mund të jetë një detyrë mjaft e vështirë për ta. Gjërat mund të përkeqësohen kur i detyroni të bëjnë aktivitete si detyrat e shtëpisë që kërkojnë prani aktive mendore dhe përqendrim. Mungesa e vëmendjes dhe vështirësitë e përqendrimit mund të shkaktojnë…

SHPËRNDAJE:
Read More

Çrregullimi i deficitit të vëmendjes dhe hiperaktivitetit(ADHD)-simptomat

Hiperaktiviteti perkufizohet si një levizje e tepruar dhe e pakontrolluar, si vështirësi e fëmijës për të reaguar drejt ndaj ngacmimeve të mjedisit. Çrregullimi fillon të jetë i dukshëm tek fëmijët nga 3 deri në 5 vjeç dhe zbulohet më lehtë pasi fëmijët janë 6/7 vjeç. ADHD konsiderohet çrregullimi më i përhapur i periudhës së fëmijërisë së hershme dhe prek më shumë djemtë se vajzat. (American Psychiatric Association, 2013) Ndërhyrja e hershme për ADHD ndihmon fëmijët në shkollë dhe në jetën e përditshme. Nëse fëmija juaj lufton me simptoma që duken…

SHPËRNDAJE:
Read More

Si të njohim autizmin? – Elementet e autizmit

Shkruan: Pukjana Geci – Psikologe dhe terapiste     -Pinderit luajnë një rol të rëndësishëm në identifikimin e shenjave të para të autizmit. – Zbulimi i hershëm ASD dhe vendosja e një programi të hershëm trajtimi në të gjitha mjediset ku jeton fëmija përmirëson prognozën e simptomave autike, aftësitë njohëse dhe përshtatjen funksionale me mjedisin e tyre”(Hervás, A.; Balmaña, N. & Salgado, M.,2017). -Sigurimi i një cilësie të mirë jetese te një fëmijë është detyrë e të gjithëve./natalmedia/   *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kompjohen, të…

SHPËRNDAJE:
Read More

Çfarë mund të bëj për të ndihmuar fëmijën tim për të kaluar frikërat e natës?

Shkruan: Pukjana Geci – Psikologe dhe Terapiste. Fëmijët  kanë fantazi të pasur dhe imagjinatë aktive të cilat bëhen pjesë e maktheve të tyre gjatë natës kur ata kan frikë. Nuk duhet harruar që fëmija e lidh gjumin me errësirën, një tjetër burim frike për ta. Frikërat e natës nga errësira, mbetja vetëm, zhurmat etj. janë të zakonshme në këtë moshë, kur ata mund të mendojnë gjëra të frikshme nga të cilat mund të tremben. Një pjesë e ditës së tyre kalon në shoqëri me dragonj e dinozaur, me lojën imagjinative,…

SHPËRNDAJE:
Read More

Rëndësia e shëndeti mendor

Nga Pukijana Geci -Psikologe dhe terapiste Data 10 tetor është shpallur nga Organizata e Kombeve të Bashkuara (OKB) si Dita Botërore e Shëndetit Mendor. Shëndeti juaj mendor mirëqenia juaj psikologjike, emocionale dhe sociale – ndikon në çdo fushë të jetës suaj. Të kesh shëndet mendor pozitiv ju lejon të përballeni në mënyrë efektive me stresorët e përditshëm të jetës, të komunikoni mirë me të tjerët, të merrni vendime të shëndetshme dhe ta jetoni jetën në plotëni. Shëndeti mendor është po aq i rëndësishëm sa shëndeti fizik, janë të ndërlidhura njëra…

SHPËRNDAJE:
Read More

Disa hapa ndihmues për shëndetin mendor!

Shëndeti mendor është baza e mirëqenies jetësore, andaj aq sa është i rëndësishëm, po aq kërkon vëmendje.Gjithësecilit i duhen këshilla për të mbajtur balancin mes nervozës dhe qetësisë; Më poshtë do ju ofrojmë disa hapa shumë ndihmues për këtë balancim tejet të nevojshëm.1. Njih veten tënde-Askush nuk është i përsosur, mos shfaq lakmi në gjërat e të tjerëve, fokusohu tek vetja dhe rrit pritshmëritë për veten.2. Flit për problemet-Shumë gjëra nisin gjatë bisedës, andaj biseda me një person të besueshëm është jetike për lehtësimin e barrës së problemit.3. Qëndro aktiv-Qëndrimi…

SHPËRNDAJE:
Read More

A ndikon negativisht mënyra se si përdorim rrjetet sociale në shëndetin mendor?

  Rrjetet sociale janë një fenomen relativisht i ri, shumë pyetje në lidhje me ndikimin e tyre potencial në shëndetin mendor mbeten pa përgjigje. Studimet e fundit kanë treguar se përdorimi i rrjeteve sociale është një parashikues i pakënaqësisë me imazhin e trupit, simptomat e crregullimit të të ngrënit, dhe kënaqësinë me jetën tek adoleshentet. Sipas hulumtimit të realizuar nga Chen & Lee (2013) ekziston një ndërlidhje mes kohës së shpenzuar në internet dhe ndjenjës së vetmisë si dhe simptomave të depresionit, kështu individët që shpenzonin më shumë kohë në…

SHPËRNDAJE:
Read More

Depresioni – një armik i padukshëm

Jeta është një aventurë e paparashikueshme e mbushur me ulje dhe ngritje. Ndonjëherë ne përballemi me situata që na lënë të thyer, të dëshpëruar dhe të rraskapitur. Depresioni është një armik i padukshëm që na sulmon shpirtin, duke na lënë pa forcë për t’u përballur me sfidat e përditshme të jetës.   Depresioni nuk është thjesht një trishtim kalimtar që ndonjëherë na pushton. Është një gjendje e rëndë mendore që mund të ketë një ndikim të madh në aftësinë tonë për të funksionuar. Ndjenja e trishtimit, dëshpërimit, humbja e interesit…

SHPËRNDAJE:
Read More

Si sillet dhe si ndihet një person që vuan nga depresioni?

  Karakteristikat bazë të kësaj sëmundjeje janë, gjendja shpirtërore e dëshpëruar, humbja e ndjenjës së kënaqësisë, humbja e forcës dhe energjisë, shfaqja e ndjenjave të frikës së pacaktuar (ankthit), ndjenjat e fajit, mungesa e shpresës, mungesa e shansit, humbja e vullnetit për të jetuar, mendimet rreth vetëvrasjes. Mos socializimi. Përveç kësaj, ka një ndryshim të mendjes, gjumit dhe oreksit.                        Njerëzit me depresion zakonisht ndiejnë trishtim dhe mungesë shprese. Ata humbasin aftësinë për të ndjerë kënaqësi dhe nuk janë më të interesuar për aktivitete që më parë i bënin. Ndryshimi…

SHPËRNDAJE:
Read More

Kujdesi për shëndetin mendor – rrugëtimi drejtë shërimit nga depresioni

Kur flasim për shëndetin mendor shumica nga ne kemi frik të flasim hapur për ndjenjat tona, kemi frik nga opinjoni dhe gjykimet e të tjerëve. Një gjë duhet ditur depresioni, srtesi, ankthi, çrregullimi emocional, por edhe mendimet suicidale nuk ju bëjnë të çmendur, thejsht edhe truri është organ që kërkon kujdesin si çdo organ tjetër në trupin tonë. Investimi në shëndetin mendor është po aq i rëndësishëm sa investimi në shëndetin fizik dhe se të dyja janë pjesë e pandashme e shëndetit të përgjithshëm.   Shëndeti mendor është shumë më…

SHPËRNDAJE:
Read More

Depresioni i fëmijëve si shkak i prindërimit toksik

Besoni apo jo, është vërtetuar shkencërisht se emocionet dhe përvojat e përjetuara në fëmijëri janë përgjegjëse për problem të madh psikologjike! Në mungesën e autokritikës shumë nga prindërit bëjnë veprime me të cilat shkatërojnë të ardhmën e fëmijëve të tyre, cikli traumatik duhet ndërpritet dhe të vetëdisohemi për të edukuar dhe rritur fëmijë emocionalisht stabil. Pjekuria emocionale e fëmijëve është po aq e rëndësishme sa edhe vetë ushqyeshmëria dhe veshmbathja e tyre.   Ankthi dhe depresioni shkak i mungesës së pavarësisë “Prindër Helikopter”? Prindë që vazhdimisht monitorojnë dhe udhëheqin jetën…

SHPËRNDAJE:
Read More