Menstruacionet. Sigurisht keni pyetur ndonjëherë çfarë nuk është e rregullt

Shkruan: Dr Samire Ademi Lutolli Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre, Specialiste në subspecializim për infertilitet Kalimi nga fëmijëria në pubertet është një proces i rëndësishëm, i rregulluar në mënyrë të mrekullueshme. Me arritjen e moshës së adoleshencës nisin të shfaqen edhe ndryshimet e para në zhvillimin psikofizik. Hormonet seksuale, estrogjeni dhe progesteroni, që deri në atë fazë janë si të “fjetura”, jo aktive, jo vetëm që e ndërrojnë pamjen e jashtme të vajzës së re, por ndërrojnë edhe në brendësi organet e saj. Pjekuria fizike te femrat në pubertet karakterizohet nga rritja…

Lexo më shumë

Menstruacionet. Sigurisht keni pyetur ndonjëherë çfarë nuk është e rregullt

Shkruan: Dr Samire Ademi Lutolli Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre, Specialiste në subspecializim për infertilitet   Kalimi nga fëmijëria në pubertet është një proces i rëndësishëm, i rregulluar në mënyrë të mrekullueshme. Me arritjen e moshës së adoleshencës nisin të shfaqen edhe ndryshimet e para në zhvillimin psikofizik. Hormonet seksuale, estrogjeni dhe progesteroni, që deri në atë fazë janë si të “fjetura”, jo aktive, jo vetëm që e ndërrojnë pamjen e jashtme të vajzës së re, por ndërrojnë edhe në brendësi organet e saj. Pjekuria fizike te femrat në pubertet karakterizohet nga…

Lexo më shumë

Mandarina! Vlerat ushqyese dhe përfitimet shëndetësore.

Vlerat ushqyese dhe përfitimet shëndetësore të Mandarinës! Mandarina është fruti i sezonit dhe si pjesë e familjes së agrumeve përmban vlera të larta ushqyese. Me konsumimin e këtij fruti trupi ynë merr vitaminën A, B1- B2-B3, vitaminën C dhe po kështu kalcium, hekur, proteina, sheqer dhe ujë. Njihet si fruti i rinisë! Përfitimet shëndetësore të këtij fruti janë të shumta, Natal ju sjellë disa nga to: Të mira për lëkurën e njeriut Të mira për buzëqeshjen dhe shëndetin oral I sjellin përfitime syrit Forcojnë eshtrat Ngadalësojnë procesin e plakjes Përmirësojnë…

Lexo më shumë

Kruarja, skuqja, djegia dhe sekrecionet vaginale

Shkruan: Samire Ademi Lutolli Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre Specialiste në subspecializim për infertilitet Phd Candidate   Jeni lodhur nga skuqja, djegja, kruarja dhe sekrecionet vaginale   Shkaktari më i shpeshtë i infeksioneve vaginale është infeksioni nga kërpudha Candida albicans. Meqenëse kandida është një banor i zakonshëm fiziologjik në vaginën e një gruaje, ndonjëherë kandidiaza/infeksioni mykotik nuk mund të parandalohet. Sidoqoftë, është e mundur të zvogëlohet rreziku i zhvillimit të një infeksioni mykotik. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është mirëmbajtja e duhur e higjienës së zonës intime, një dietë e…

Lexo më shumë

Rri n’shpi! A po na bën virusi më të vetëdijshëm apo ca gjërave thjesht nuk i kemi kushtuar rëndësi?

Dr Samire Ademi Lutolli Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre Specialiste në subspecializim për infertilitet Ngado që të ktheni pultin e televizorit dhe çfarëdo gazete apo portali që lexoni, vështirë se do të arrini të shmangeni nga tema e nxehtë – koronavirusi. Të gjithë flasin për rrezikun, kurse shpesh dëgjojmë këshillën “pa panik”. Sidoqoftë, tjetër është çka thuhet e krejt tjetër të mos krijohet realisht panik. Në Kosovë, numri i përgjithshëm i të infektuarve po rritet. Është krejtësisht normale të frikësohemi nga epidemia dhe të bëjmë gjithçka që mundemi për t’u mbrojtur nga korona virusi.…

Lexo më shumë

Kanceri i gjirit – diagnostikimi i hershëm shpëton jetën

Nga: Dr Samire Ademi Lutoll Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre Specialiste në subspecializim për infertilitet Kanceri i gjirit është quajtur edhe vrasës i heshtur,vrasës i pamëshirshëm pasi merr për çdo vitë me miliona jetë në mbarë Botën. Kanceri i gjirit është sëmundja më e shpeshtë prej sëmundjeve kanceroze te gratë. Njëkohësisht është shkaktari më i shpeshtë i vdekjes te gratë e moshës 45-55 vjeç.   Një në tetë gra preket nga kanceri i gjirit dhe numri i grave të prekura nga kjo sëmundje është një rritje. Në Shqipëri për vitin 2017 ka…

Lexo më shumë