Sa janë të rrezikshme kondilomat (lythat gjenital)?

Çfarë janë kondilomat (lythat gjenitale)?

Kondilomat ose lythat gjenitale janë forma beninje që mund të shfaqen në sipërfaqen e lëkurës në rajonin gjenital të burrave dhe grave. Lythat gjenitale janë shumë ngjitëse dhe të përhapura dhe më së shpeshti transmetohen seksualisht.

Shfaqja e kondilomës shkaktohet nga disa lloje të virusit HPV (HPV me rrezik të ulët), më së shpeshti tipi 6 dhe 11, të cilët janë shkaktarë të këtyre të kësaj sëmundje në 90% të rasteve. Kondilomat duken si lytha, gunga të vogla që mund të jenë të vogla (rreth 1 milimetër) ose shumë më të mëdha.

 

Si formohen kondilomat dhe si transmetohen ato?

Kondilomat (lythat gjenitale) shfaqen në lëkurën e rajonit gjenital si te femrat ashtu edhe te meshkujt. Marrëdhënia penetrale nuk është e nevojshme për transmetimin e virusit. Kontakti me lëkurën dhe mukozën është i mjaftueshëm, kështu që mund të transmetohet përmes seksit anal dhe oral. Periudha e inkubacionit, pra shfaqja e kondilomës, është shumë fleksibël dhe varion nga tre muaj deri në një vit e gjysmë, që do të thotë se ndonjëherë mund të kalojë deri në një vit e gjysmë midis marrëdhënieve seksuale të rrezikshme dhe infeksionit.

 

Faktorët e rrezikut për formimin e kondilomës

Një nga shkaqet kryesore të prevalencës së lartë të këtij infeksioni është ndërrimi i shpeshtë i partnerëve, fillimi i hershëm në marrëdhënie seksuale, mospërdorimi i mbrojtjes (prezervativi), higjiena e dobët e zonës intime, konsumimi i duhanit dhe alkoolit, ekspozimi ndaj stresit dhe infeksione të tjera, e cila është karakteristike veçanërisht për të rinjtë në fund të dytë dhe në fillim të dekadës së tretë të jetës.

 

Simptomat

Një person bëhet i vetëdijshëm se një infeksion ka ndodhur vetëm kur shfaqen ndryshime në formën e lythave në zonën gjenitale. Ato janë në fakt papula të buta, të zgjatura, të pabarabarta me ngjyrë të kuqe të ndezur ose ngjyrë normale të lëkurës. Lythat ndonjëherë bashkohen në rritje më të vogla në formë lulelakër.

 

Pamja klinike tek femrat

Tek gratë, ato shfaqen më shpesh në murin e pasmë të hyrjes së vaginës dhe perineumit, më rrallë në vetë vaginë dhe në qafën e mitrës, të shoqëruara me kruajtje, rritje të sekretimit, sekrecione vaginale, dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale dhe gjakderdhje vaginale.

 

Pamja klinike tek meshkujt

Simptomat e para të kondilomës tek meshkujt zakonisht shfaqen si rritje në formën e lythave, skuqjeve ose pikave rozë dhe të kuqe që shfaqen në penis, rreth rrënjës së organit gjenital, në lafshë dhe në zonën përreth hapjes anale. Përveç kësaj, mund të shfaqet edhe vështirësi në urinim.

 

Trajtimi (heqja e kondilomës)

Ndonëse sot ekzistojnë një numër i madh i mjeteve për heqjen e kondilomave, ato shpesh përsëriten dhe kjo ndodh në të njëjtin vit kur janë trajtuar. Këto rritje më së miri largohen me radiovalë (LLETZ). Procedura mund të kryhet nën anestezi të përgjithshme lokale ose “të shkurtër”. Është shumë e rëndësishme të hiqni çdo lyth dhe të trajtoni të dy partnerët në të njëjtën kohë. Për shkak të numrit të madh të kondilomave, procedura ndonjëherë kryhet në disa faza deri në shërimin e plotë.

 

Parandalimi

Masat efektive parandaluese janë:

  • mos ndrimi i partnerëve seksualë
  • përdorimi i rregullt dhe korrekt i prezervativëve
  • hyrja në marrëdhënie seksuale më vonë, sepse jeta seksuale e hershme është e rrezikshme, siç është edhe ndërrimi i shpeshtë i partnerëve
  • ekzaminime të rregullta gjinekologjike dhe urologjike. /natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts