Përdorimi i deodorantit i rrezikshëm për shëndetin, flasin studimet e fundit

Zvicra është bërë vendi i parë që ndalon deodorantët që përmbajnë kripëra alumini kancerogjene. Pasi një studim i vitit 2016 zbuloi se kimikatet toksike që gjenden në deodorantët luajnë një rol zhvillimin e kancerit të gjirit, Asambleja Kombëtare e Zvicrës votoi 126 vota pro me 58 kundër ndalimit të tyre. Masa gjithashtu i bën thirrje Këshillit Federal të kryejë kërkime që do të vërtetonin shkaqet kryesore midis përdorimit të deodorantit dhe rritjes së rrezikut të kancerit të gjirit. Kripërat e aluminit janë përbërës kryesor që përdoren në prodhimin e shumë…

Lexo më shumë

A mund të përdori rrëmojsën për të larguar grimcat e ushqimit në mes të dhëmbëve?

Shkruan: Dr Manushaqe Veliu Specialiste e Pedodoncisë dhe Stomatologjisë Preventive   Nëse jeni një nga ata persona që e kanë këtë shprehi të përdorimit të rrëmojsës për të hequr mbetjet e ushqimit në mes të dhëmbëve atëherë zëvendësoje perdorimin e rrëmojsës me përdorimin e  fillit dentar. Ja arsyet pse nuk preferohet përdorimi i rrëmojsës: Rrit rrezikun e infeksioneve Nuk është efikase Rrit hapësirat midis dhëmbëve Këto janë vetëm disa nga problemet që ju mund të keni. Për të diskutuar më shumë rreth kësaj teme, lini një takim me dentistin tuaj!/natalmedia.com/…

Lexo më shumë

Receta për fytyrë te pastër, të bukur dhe pa akne

Shkruan: Dr.Ismail lutolli subspecialist Dietolog-Nutricionist Bashkautore: Samire Ademi Lutolli – Specialiste Gjinekologji/ Obstetrikë (avokado, mjaltë, jogurt dhe vaj jasemini)  Dëshironi lëkurë të pastër, pa akne dhe shpesh i’u lind pyetja: A është e mundur kjo? Kujdesi për lëkurën e fytyrës ngelet një ndër pjesët më të rëndësishme të shëndetit tonë. Është pjesa e kontaktit me të tjerët, pjesa që na bën shpeshherë të mos ndjehemi mirë.Prezenca e akneve, rrudhave të shprehura por edhe skuqja e infeksionet lokale të lëkurës së fytyrës, shpeshëherë rrënojnë ëndrrat e secilit nga ne për tu…

Lexo më shumë

A mund të përdoren së bashku peshku dhe produktet e qumështit?

Shkruan: Dr.Ismail Lutolli  Specialist Pediatër Subspecialist Dietolog-Nutricionist   Sa janë të rrezikshme? A ka bazë shkencore që ndalon konsumimin e përbashkët?   Ne të gjithë kemi njohuri rreth peshkut dhe produkteve të qumështit si ushqime shumë të shëndetshme për familjet tona. Nga tradita jonë, qumështi me produktet e tij është shumë më prezent sesa peshku. Nëse flasim për vlerat ushqyese të këtyre dy ushqimeve vlen të theksojmë : Peshku – ka përmbajtje të lartë apo është i pasur me me omega 3, calcium, acide yndyrore, të domosdoshme për funksionimin e…

Lexo më shumë

QËNDRIMI I MIRË DHE KUJDESI I SHTYLLËS KURRIZORE TE FËMIJËT

Shkruan: Olt Aliu Fiziotreapeut   Zhvillimi dhe mbajtja e qëndrimit të mirë në fëmijëri dhe në adoleshencë janë të rëndësishme për një shëndet të mirë. Qëndrimi tek fëmijët mund të ndikohet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë: Nivelet e aktivitetit; Mosha dhe gjinia; Vetëbesimi; Gjatësia dhe pesha; Pajisjet për ndenje në shkollë dhe shtëpi; Pesha dhe madhësia e çantës shkollore. Qëndrimi i duhur në pozitën ulur dhe në këmbë është kur veshi, supi dhe kërdhokulla bien në vijë të drejtë kur shikohen nga pamja anësore. KËSHILLA PËR QËNDRIM TË MIRË:…

Lexo më shumë

Cilat janë shenjat dhe simptomat e kariesit?

Shkruan: Spec Dr Manushaqe Veliu   1. Dhimbje dhëmbi Dhimbja spontane e dhëmbit në një moment është zakonisht një dhimbje e fortë, e padurueshme e cila është e vështirë të injorohet. Kur shfaqet dhimbja e dhëmbit është shenjë e sigurt se diçka nuk është në rregullë dhe se nevojitet një ekzaminim dentar. 2. Ndjeshmëria e dhëmbëve Ndjeshmëria dmth dhimbje e mprehtë afatshkurtër ndaj stimujve termikë mekanikë ose kimikë (të nxehtë, të ftohtë, në prekje, në të ëmbël) mund të jetë ose jo një simptomë e kariesit, për këtë kërkohet një…

Lexo më shumë

Keni planifikuar të shkoni në det por menstruacionet ju “prishin” planet!?

  INTERVISTË me Dr Samire Ademi Lutolli Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre, Specialiste në subspecializim për infertilitet   A mund t’i shtyejmë menstruacionet dhe a është e dëmshme për shëndetin? Kur planifikojmë një pushim në plazh, nuk jemi gjithmonë në gjendje të përcaktojmë datën sipas ciklit menstrual. Në situata të tilla, shumë gra dëshirojnë të shtyjnë menstruacionet derisa të kthehen nga pushimet.   NATAL: A është e dëmshme të shtyejmë menstruacionet?   Dr Samire Ademi Lutolli: Menstruacionet janë një gjakderdhje normale mujore nga mitra që gratë kanë në periudhën riprodhuese në cikle…

Lexo më shumë

A shkakton prishjen e dhëmbëve përdorimi i suplementeve të Hekurit?

Shkruan: Dr Manushaqe Veliu Specialiste e Pedodoncisë dhe Stomatologjisë Preventive   Suplementet e hekurit në trajtimin e anemisë vërtetë mund të shkaktojnë pigmentime në dhëmbë (në nivelin e smaltit),i cili nuk mund të hiqet vetëm duke i larë dhëmbët. Megjithatë, justifikimi se dhëmbët e fëmijëve (ose të të rriturve) janë shkatërruar për shkak të terapisë me suplemente hekuri nuk është i vlefshëm. Këto preparate nuk shkaktojnë demineralizimin apo prishjen e dhëmbëve. Suplementet e hekurit në formën e pikave dhe sirupeve përdoren shpesh në trajtimin e anemisë, si tek fëmijët ashtu…

Lexo më shumë

Si të heqim dorë nga duhani?

Shkruan: Dr Ismail Lutolli Specialist Pediatër subspecialist Dietolog-Nutricionist   Këshilla dietologjike për lërësit e duhanit. Çfarë të hamë dhe të pimë gjatë ndërprerjes së prirjes së duhanit? Përfitimet shëndetësore nga lënia e duhanit? Një vdekje çdo 8 sekonda!   Të gjithë kemi dështime në jetë, por gjithashtu një pjesë nga ne vazhdon synimet e ëndrrat përkundër dështimeve. Nëse ti ke luftuar për të lënë pirjen e duhanit, veqse ke bërë hapin e parë dhe shumë të rëndësishëm për shëndetin tuaj. Nuk ka rëndësi a ke dështuar më parë. Kësaj radhe…

Lexo më shumë

A lejohen marëdhëniet intime gjatë shtatzënisë

  Shkroi: Dr Samire Ademi Lutolli Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre, Specialiste në subspecializim për infertilitet   Nëse bëhet fjalë për një shtatëzani normale pa ndonjë rrezik të veçantë, marëdhëniet intime nuk ndalohen. Për këtë mjeku që ju ndjek do të vlerësoje gjendjen tuaj dhe të gjykojë nëse marëdhëniet intime mund të jenë shkak i ndonjë infeksioni ose gjakderdhjeje të papritur apo nxitës i mundshëm i ndonjë komplikacioni tjetër. Të bësh dashuri gjatë shtatzënisë është një moment i rëndësishëm si për ju ashtu edhe për partnerin tuaj. Pavarësisht ndryshimeve që po kalon…

Lexo më shumë

Ndikimi i suplementeve të Hekurit në dhëmbë

Shkruan: Dr.Manushaqe Veliu Specialiste e Pedodoncisë dhe Stomatologjisë Preventive   Suplementet e hekurit në trajtimin e anemisë vërtetë mund të shkaktojnë pigmentime në dhëmbë (në nivelin e smaltit),i cili nuk mund të hiqet vetëm duke i larë dhëmbët. Megjithatë, justifikimi se dhëmbët e fëmijëve (ose të të rriturve) janë shkatërruar për shkak të terapisë me suplemente hekuri nuk është i vlefshëm. Këto preparate nuk shkaktojnë demineralizimin apo prishjen e dhëmbëve. Suplementet e hekurit në formën e pikave dhe sirupeve përdoren shpesh në trajtimin e anemisë, si tek fëmijët ashtu edhe…

Lexo më shumë

Shëndeti oral dhe trajtimi i dhëmbëve gjatë muajit të Ramazanit

Shkruan: Dr.Manushaqe Veliu Specialiste e Pedodoncisë dhe Stomatologjisë Preventive   Gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit, muslimanët në mbarë botën agjërojnë gjatë ditës, duke u përmbajtur nga ushqimi dhe pijet nga lindja e diellit deri në perëndim të diellit. Shumë besimtarë, por edhe vetë stomatologët, janë në mëdyshje nëse trajtimi i dhëmbëve do ta prishë agjërimin, cilat procedura mund të kryhen dhe cilat duhet të shtyhen. A lejohet marrja e barnave gjatë agjërimit të Ramazanit? A e prishin agjerimin anestezioni lokal,përdorimi i pastës së dhëmbëve dhe shpëlarjes së gojës? Gjatë…

Lexo më shumë

Keni vështirësi të merrni një vendim? Lexoni këto këshilla!

Jeta është plot zgjedhje. Disa janë të lehta, si p.sh. çfarë të hani për darkë (cheeseburger), dhe të tjera, më serioze, si, për shembull, zgjedhja e një karriere. Pavarësisht se sa i rëndësishëm është një vendim, aftësitë e mira të vendimmarrjes janë të dobishme në jetë, veçanërisht nëse ndiheni të pavendosur për diçka dhe kjo ju zhgënjen. Merrni këshilla se si të merrni vendime të mira dhe zbuloni se çfarë të bëni kur nuk mund të kuptoni një plan.   Kjo mund të ndihmojë nëse: ju po punoni me një…

Lexo më shumë

Bukë e bardhë, e zezë apo integrale, cila është më e shëndetshme?

Shkruan: Dr Ismail Lutolli – specialist Pediatër Subspecialist Dietolog – Nutricionist Subspecialist Hematolog Onkolog   Shumëherë ekzistojnë dilemat në familjet tona se a të hanë bukë të bardhë, të zezë apo integrale dhe cila prej tyre është më e shëndetshme. Dilemat bëhen edhe më të mëdha tek ushqimi për fëmijët dhe dilema se cilën bukë ta përdorim. Buka është nga produktet ushqimore më të lashta, e përdorur gjerësisht nga njerëzimi si bazë e ushqimit. Ndërsa buka më e lashtë e gatuar e zbuluar, daton me më tepër se 5000 vite.   Që…

Lexo më shumë

Mos e paloni dhimbjen mbi dhimbje pa e paluar pak mehlem në mes

Shkruan: Dr Samire Ademi Lutolli  Specialiste-Gjinekologe dhe Obstetre Specialiste në subspecializim për infertilitet     Qoftë edhe pas çdo lajmi të keq e lëre më pas një ngjarjeje të keqe, stresi, dhimbje fizike, sëmundje, operacioni tonë ose të të dashurve tanë, shpirti ka nevojë për rehabilitim. Mos e injoroni, mos e shtypni duke thënë, “Unë jam mirë, jam i fortë, jam mirë …” Akumulimi i goditjeve mendore, dhimbjeve, plagëve janë barrat më të mëdha që bartim 24 orë në ditë. Prandaj, “le t’i dalë flaka” mbushe vaskën me ujë të ngrohtë,…

Lexo më shumë