Kam 4 vajza dhe dua të kemi një djalë, më thonë ti bën vetëm vajza, a jam unë shkaktare?

Pyetje: Përshëndetje! Kam 4 vajza dhe dua të kemi një djalë, më thonë ti bën vetëm vajza, a jam unë shkaktare? Përgjigje: E nderuar, kjo çështje ekziston prej se ekziston njerëzimi dhe ende vazhdon të qarkullojë në mes nesh nga padituria se kush e përcakton gjininë gjatë një frytnimi si dhe nga fryma tradicionale për dominance mashkullore. Edhe pse ka mjaft raste që na lajmerohen mjaft çifte që kanë fëmijë vetëm djem dhe duan të kenë vajzë dhe sërish vlen e njëjta gjë. Sepse ende edhe sot disa njerëz besojnë…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija dy vjeç nuk po flet ende?

Pyetje: Përshëndetje! Djali im është dy vjeç por ende nuk po flet asnjë fjalë, kur kërkon diçka bën me dorë por jo me fol Çfarë më këshilloni?   Përgjigje: Përshëndetje! Secili fëmijë zhvillohet në ritmin e veqantë. Në përgjithësi, në moshën 2 vjet e 2 muaj, shumica e fëmijëve kanë filluar të flasin, por ka variacione në zhvillimin e tyre të gjuhës. Disa fëmijë mund të jenë më aktivë në përdorimin e fjalëve, ndërsa të tjerë mund të jenë më të ngadalshëm në këtë proces. Është e rëndësishme të dihet…

SHPËRNDAJE:
Read More

Vajza 3-vjeçare nuk kthen shikimin kur e thërrasim, flet pak fjalë: Çfarë të bëjmë?

Pyetje: E kam vajzën 3vjeç nuk përgjigjet kur e thërras nuk të jep vemendje veç kur ti duhet asaj diçka vjen, shumë pak fol si me vepru?   Përgjigje: Përshëndetje! Studimet shkencore tregojnë fëmijët fillojnë të perceptojnë emrin e tyre relativisht herët, rreth moshës 4-5 muaj. Rreth 50% e fëmijëve reagojnë ndaj emrit të tyre që nga mosha 6 muaj, ndërsa pothuajse 100% e fëmijëve në moshën 9 muajsh. Nuk mund të të them shumë për këtë çështje vetëm me kaq sa ke shpjeguar. Ne cilat raste fëmija nuk e…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija nuk po përserit fjalët që ia themi, si të veproj?

Pyetje: Përshëndetje! E kam djalin 21 muajsh dhe kur i them të përsëris fjalët që ia them më bën “Jo” me kokë, si të veproj? Pergjigje: Përshëndetje Fëmijët mësojnë se si të bëjnë shumicën e gjërave duke imituar ose kopjuar të tjerët, dhe të folurit nuk është ndryshe. Kur po e mësoni fëmijën tuaj të imitojë fjalët që thoni ka disa gjëra të rëndësishme që duhen mbajtur parasysh. Përsëritja është shumë e rëndësishme kur mësoni fjalë të reja, fëmija juaj duhet t’ju dëgjojë të thoni një fjalë shumë herë, të…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija refuzon të hajë ushqim?

Pyetje: Përshëndetje! Jam nënë e një vajze 6-vjeçare, e cila han vetëm disa ushqime. Tjerat nuk mund ta bind ti provojë. Si bebe, ajo i ka hanger të gjitha, por rreth moshës 2.5, nuk di çfarë ndodhi që ndryshoi dhe tani han vetëm disa ushqime. Si mund ta bind që të konsumojë edhe ushqime të tjera, apo ka nevojë për vizita tek ju? Ju faleminderit!  Përgjigje:  Përshëndetje, E kuptueshme, refuzimi i ushqimit nga fëmijët është një ndër shqetësimet më të mëdha të shumë prindërve. Takoj shpesh prindër të acaruar, të…

SHPËRNDAJE:
Read More

Djali 6 vjeçar nuk po artikulon shkronjat saktë, çfarë më këshilloni të bëj?

Pyetje: Përshëndetje! Djali im është 6 vjeç, në shtator do të filloj klasën e parë. Shqetësimi im është se ai nuk i thotë të gjitha fjalët, pra ka shkronja që i thotë ndryshe dhe në disa raste njerëzit nuk arrijnë ta kuptojnë, çfarë më këshilloni? Përgjigje: Përshëndetje! Fëmijët në moshën 6 vjeç duhet të kuptohen plotësisht nga të tjerët, ende tolerohen disa keqartikulime të tingujve si r, rr por jo të jenë të pakuptueshëm për të tjerët. Kjo është e rëndësishme pasi do të filloj shkollën dhe aftësia për të…

SHPËRNDAJE:
Read More

Zhvillimi i vajzës në moshën 16 muajshe, shqetësime për simptomat e mundshme të autizmit?

Pyetje: Përshëndetje! Vajza ime është 16 muajshe, dhe sipas meje si nënë ka një zhvillim normal. Vallëzon kur dëgjon muzik, ka filluar ti shqiptojë disa fjalë. Shqetësimi imë është se kohë pas kohe lëviz kokën majtas djathtas pa arsyje, por komunikimi qëndron në nivel kur e bënë atë gjest. Unë kam hasur në disa video të publikuara në rrjete sociale që është një ndër simptomat e fëmijëve autik. Theksoj që jetoj jashtë Kosove dhe këtu me thonë që vajza është shumë mirë. Përgjigje Përshëndetje! Kuptoj plotësisht shqetësimin tuaj. Është e…

SHPËRNDAJE:
Read More

Përshëndetje! Vajza ime është 3 vjeçe, fletë duke lidhur 3-4 fjali ndërsa kur ne i bëjmë pyetje ajo nuk përgjigjet, vetëm e përsërit pyetjen?

Pyetje: Përshëndetje! Vajza ime është 3 vjeçe, fletë duke lidhur 3-4 fjali ndërsa kur ne i bëjmë pyetje ajo nuk përgjigjet, vetëm e përsërit pyetjen? Përgjigje: Përshëndetje! Është shumë pozitive që vajza flet shumë fjalë dhe lidh fjali me 3-4 fjalë, është shumë në rregull për moshën që ka, vajza është në moshën që duhet të përgjigjet në pyetje të thjeshta si: Kush, Ku, Çka është, çka po bën, etj. Është e rëndësishme që tani me vajzën të punohet në të folurën logjike që ajo të përgjigjet logjikisht. Iu rekomandoj…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija nuk po thotë fjalët që thoshte më parë, a do të thotë autizëm?

Pyetje: Përshendetje! Kam djalin 2 vjeç e 5 muaj i cili nuk po përdor më fjalët që i thoshte më herët. Kam lexuar se kjo lidhet me autizëm, a mendoni që kjo po ndodh edhe me djalin tim?   Përgjigje:  Përshëndetje! së pari theksoj që është e pamundur të vlerësoj në këtë mënyrë drejtë dhe të them a ka të bëj me autizëm a po jo. Kjo që thoni ju quhet një regres gjuhësor, pra kur fëmija ndalon së përdoruri një strategji komunikimi që kishte. Disa fëmijë përjetojnë ndonjë regres…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija fliste më herët ndërsa tash nuk flet as një fjalë?

Pyetje: Përshëndetje! Kam vajzen 2 vjeç e tre muaj, më përpara fliste (mami, babi, ama) thoshte dhe fjalë tjera ndërsa tash nuk thotë as ato qe i dinte më herët. Theksoj që vajza nuk ka problem me vesh dhe nuk është lënduar asnjëherë Çfarë duhët të bëj, ku të drejtohëm?   Përgjigje: Përshëndetje! Nuk mund të të them shumë për këtë çështje vetëm me kaq sa ke shpjeguar. Sigurisht, nëse ke vënë re ndonjë ndryshim domethënës nga më parë, nuk duhet neglizhuar. Madje, regresi gjuhësor duhet të konsiderohet si një…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija këndon këngë por nuk flet në mënyrë efektive?

Pyetje: Përshëndetje! Kam djalin 2 vjeç e 3 muaj jam e shqetësuar sepse ai këndon por nuk flet me ne? Prëgjigje: Përshëndetje! Nëse fëmija këndon do të thotë që ka aftësi të flas por nuk i përdor ato për të komunikuar. Fëmija nuk njeh funksionin e fjalëve por i përdor ato vetëm për argëtim, bën pjesë te mësimi mekanik. Është e rëndësishme që fëmija të largohet nga ekranet dhe të rrisni ndërveprimin me fëmijën duke përdorur metodën që e pëlqen, pra përmes këngëve të bëni stimulimin e komunikimit, mund të…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija nuk po zhvillon fjalë të reja, si të veproj?

Pyetje: Përshëndetje! Kam fëmijën 2 vjeç e 7 muajsh di dhe kupton por tani po e vërej që është më i heshtur, më herët kishte më shumë kërkesa dhe komunikonte më shumë. A është shqetësuese që nuk po zhvillon fjalë të reja, çfarë më këshilloni? Përgjigje: Përshëndetje, janë disa arsye pse fëmijët para moshës 3 vjeçare nuk po kanë progres në të folur, disa nga to janë: -Fëmijës po i ofrohen të gjitha gjërat e gatshme dhe nuk po i lini hapësirë për të “testuar” veten e tij, nuk po…

SHPËRNDAJE:
Read More

A ndikon lëngu në vesh në të folur?

Pyetje: Përshëndetje! Kam vajzën 25 muajshe dhe ende nuk fletë. E kam pas në vizitë tek doktori i ORL-së diagnoza është se vajza ka ujë në vesh, tani do të operohet, a ndikon kjo gjendje në të folur? Përgjigje: Përshëndetje, kur një fëmijë ka lëng në vesh, lëngu redukton zërin duke udhëtuar nëpër veshin e mesëm dhe në këtë mënyrë tingulli mund të mbytet ose të mos dëgjohet. Fëmijët që përjetojnë këto probleme me vesh mund ta bëjë më të vështirë për fëmijët të dëgjojnë dhe kjo mund të çojë…

SHPËRNDAJE:
Read More

Fëmija ka pasur një aksident dhe vazhdimisht përpiqet të tregojë çfarë ka ndodhur

Pyetje: Pëshëndetje! Para disa javësh, djali im 3 vjeç ka pas një aksident në makinë ku ishte bashkë me kujdestaren e tij. Falë Zotit, të dy kanë shpëtuar dhe janë shumë mirë. Po vërej se djali im shpesh herë përpiqet të më tregojë çfarë ka ndodhur. Ka qajtë vetëm kur ka ndodhë aksidenti. Unë po mundohem të ia shperqendroj vëmendjen në mënyrë që të mos ia kujtoj ato që i ka kaluar. Ju lutem, më tregoni çfarë të bëjë a është kjo një traum?   Përgjigje: Përshëndetje! Fillimisht, më vjen…

SHPËRNDAJE:
Read More

Kam djalin 2 vjeç por nuk po e thotë asnjë fjalë, kur kërkon ndonjë gjë e kërkon me gjeste?

Pyetje: Përshëndetje! Kam djalin 2 vjeç por nuk po e thotë asnjë fjalë, kur kërkon ndonjë gjë e kërkon me gjeste. A është shqetësuese, çfarë më rekomandoni?   Përgjigje: Përshëndetje! Në moshën 2 vjeçare fëmijët veq se duhet t’i kenë disa fjalë në fjalorin e tyre, është e rëndësishme të dihet për aspektin kognitiv, a kupton dhe a i merr komandat fëmija, poashtu duhet të vlerësohet dhe niveli i dëgjimit të fëmijës pasi që nuk kam të dhëna të mjaftushme rreth fëmijës. Është pozitive që fëmija bën me gjeste. Është…

SHPËRNDAJE:
Read More