Pyetjet më të shpeshta rrethë menopauzës. Krejt çka duhet të dini për menopauzë

 

Menopauza është një periudhë e natyrshme dhe e pashmangshme në jetën e çdo gruaje dhe shpesh sjell me vete shumë ndryshime dhe përvoja të reja. Këto ndryshime të shumta që ndodhin në trupin e një gruaje mund të paraqiten në mënyra të ndryshme, prandaj gratë shpesh kanë shumë pyetje.

Ju sjellim përgjigjet e 15 pyetjeve më të zakonshme rreth menopauzës dhe këshillave për shëndetin, kujdesin e lëkurës dhe intimitetin. Ne shpresojmë se kjo do t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë periudhën që tashmë jeni duke e kaluar apo do e kaloni në të ardhmën e afërt.

 

 1. Çfarë është menopauza dhe çfarë janë peri dhe postmenopause?

Menopauza është një periudhë natyrore në jetën e një gruaje kur ajo pushon së paturi gjakderdhje mujore menstruale. Me fjalë të tjera, menopauza është cikli i fundit menstrual në jetën e saj dhe diagnoza e saj mund të bëhet kur një grua nuk ka pasur gjakderdhje menstruale gjatë vitit të kaluar. Menopauza është një pjesë normale e procesit të plakjes së organizmit femëror dhe është pasojë e një rënieje të përqendrimit të hormoneve seksuale femërore në trup. Me moshën, aftësia riprodhuese e një gruaje zvogëlohet, vezoret prodhojnë sasi më të vogla të estrogjenit dhe për pasojë cilësia dhe kohëzgjatja e cikleve menstruale gjithashtu ndryshon. Përveç kësaj, një rënie në nivelin e hormoneve seksuale femërore ndikon pothuajse në të gjitha sistemet e organeve në trupin e një gruaje, dhe këto ndryshime manifestohen nga simptoma të ndryshme. Kur ndodh menopauza, vezoret e gruas nuk prodhojnë më vezë dhe shumicën e estrogjenëve dhe aftësia riprodhuese e gruas pushon përgjithmonë.

Perimenopauza është periudha para menopauzës dhe mund të zgjasë deri në dhjetë vjet. Zakonisht fillon në vitet e 40-ta, por gjithashtu mund të fillojë më herët, apo edhe më vonë. Gjatë kësaj kohe, vezoret gradualisht humbasin funksionin e tyre të prodhimit të vezëve dhe sekretimin e estrogjenit. Ciklet menstruale fillojnë të jenë të parregullta dhe mund të ndodhin gjakderdhje të parregullta midis cikleve. Një ose dy vjet para menopauzës, në trup ka një rënie të madhe të nivelit të estrogjenit dhe në këtë kohë fillojnë të shfaqen simptomat tipike të menopauzës.

Postmenopauza është periudha pas menopauzës, domethënë, periudha pas të paktën një viti ka kaluar që nga gjakderdhja e fundit menstruale. Në disa gra tashmë në fillim të kësaj periudhe ka një rënie të konsiderueshme në intensitetin e simptomave, ndërsa te disa gra simptomat mund të ndodhin herë pas here edhe vite pas menopauzës. Në periudhën postmenopausale, gratë janë në rrezik të rritur të zhvillimit të komplikimeve të shumta shëndetësore të tilla si osteoporoza dhe sëmundjet e zemrës.

 

 1. Çfarë është menopauza e parakohshme?

Menopauza e parakohshme është fillimi i menopauzës para moshës 40 – vjeçare dhe shkaqet e shfaqjes së saj mund të jenë të ndryshme. Kjo gjendje mund të ndodhë në mënyrë spontane, si pasojë e disa sëmundjeve autoimune, çrregullimeve kromozomale, ose mund të shkaktohet nga një faktor i jashtëm si kimioterapia ose rrezatimi. Në çdo rast, pasoja është një rënie e konsiderueshme në nivelet e estrogjenit, e cila sjell me vete një humbje të aftësisë riprodhuese dhe probleme të shumta shëndetësore.

 

 1. Kur fillon menopauza zakonisht dhe sa zgjat?

Shumica e grave hyjnë në periudhën e menopauzës midis moshës 45 dhe 55 vjeç, më shpesh pas moshës pesëdhjetë vjeçare. Roli më domethënës kur do të hyni saktësisht në menopauzë është gjenetika dhe trashëgimia. Kjo do të thotë se ka të ngjarë të hyni në menopauzë në vitet në të cilat ka hyrë nëna juaj, me mundësinë e një devijimi prej disa vitesh. Studimet kanë treguar gjithashtu se pirja e duhanit është një nga faktorët që mund të përshpejtojë hyrjen në menopauzë, duke pasur parasysh se pirja e duhanit ka një ndikim negativ të provuar në funksionin ovarian.

Fillimi dhe kohëzgjatja e menopauzës, domethënë simptomat e saj, ndryshojnë nga një grua në një grua tjetër. Siç u tha më parë, periudha perimenopausale mund të zgjasë deri në dhjetë vjet, dhe tashmë atëherë mund të fillojnë të ndihen disa simptoma që bëhen më të shpeshta dhe intensive me afrimin e menopauzës. Mesatarisht, simptomat zgjasin 4-5 vjet pas menstruacioneve të fundit.

 1. Si do ta njoh hyrjen në menopauzë?

Në periudhën para menopausës, ka të ngjarë që të vëreni disa simptoma dhe ndryshime në trupin tuaj. Para së gjithash, ciklet tuaja menstruale do të bëhen të parregullta dhe gjakderdhje të parregullta. Kjo është një shenjë e rënies së funksionit ovarian dhe është një fenomen mjaft normal. Përveç kësaj, disa nga simptomat që do të jeni në gjendje të vëreni janë:

 • duke u ndjerë të lodhur dhe të rraskapitur
 • ndjenë shumë nxehtë
 • luhatje humori
 • djersitje gjatë natës
 • parahati në gjumë
 • rënie e dëshirës seksuale (libido)
 • shtimi në peshë
 • dhimbje koke dhe marramendje
 • probleme me sistemin urinar
 • tharje vaginale
 • ndryshime në lëkurë dhe flokë
 • probleme me kujtesën
 • dhimbje në kyçe, muskuj dhe të tjerë.

 

Duhet të keni parasysh se jo të gjitha ndryshimet e mësipërme lidhen medoemos vetëm me menopauzën dhe se ekziston gjithnjë mundësia që të ketë një problem tjetër shëndetësor. Prandaj, nëse disa nga simptomat si problemet e kujtesës dhe ndjenjat e rraskapitjes janë shumë të theksuara, është patjetër e këshillueshme të kontaktoni mjekun tuaj për të përcaktuar shkakun e saktë të këtyre problemeve.

 1. A mund të shkaktojë menopauza simptoma psikologjike si pagjumësia dhe depresioni?

Estrogjeni, ndër të tjera, ndikon në trurin dhe sistemin nervor dhe rregullon nivelin e hormoneve “të lumtura” në tru. Një rënie në përqendrimin e saj për shkak të një rënie të funksionit ovarian mund të shkaktojë kështu çrregullime mendore dhe simptoma psikologjike. Këto simptoma shpesh ndodhin gjatë periudhës së menopauzës dhe përfshijnë luhatje humori, probleme me gjumin, depresion, ankth dhe lodhje kronike. Problemet me përqendrimin, mungesa e motivimit, acarimi e madje edhe agresiviteti janë gjithashtu të zakonshme. Si rezultat i ndryshimeve të tilla, mund të ketë një rënie të efektshmërisë në punë, një ndërtesë të ngadaltë në situata normale të përditshme ose një shkelje të marrëdhënieve private. Këto ndryshime mund të zvogëlojnë ndjeshëm cilësinë e jetës së një gruaje, prandaj nuk duhen lënë pas dore.

 

 1. A ka ndonjë kurë për simptomat e pakëndshme të menopauzës?

Nëse simptomat e menopauzës ju shqetësojë shumë, patjetër që ju rekomandojmë të flisni me mjekun tuaj për mundësinë e terapisë. Simptomat e menopauzës kontrollohen më mirë duke përdorur terapinë e zëvendësimit të hormoneve, domethënë estrogjenit dhe progesteronit. Doza më e ulët rekomandohet, e cila është efektive gjatë një periudhe të caktuar kohore, në varësi të simptomave dhe gjendjes suaj shëndetësore. Është e rëndësishme të theksohet se jo të gjitha gratë janë kandidate për terapi hormonale zëvendësuese, pasi ajo, si çdo ilaç, mbart rreziqe të caktuara. Hormonet zëvendësuese nuk duhet të administrohen nga gratë që kanë kancer, që kanë pasur kancer në gji ose endometrial, ato që janë shëruar nga thromboza e venave të thella, etj. Ju do të këshilloheni më mirë për këtë nga mjeku juaj pas marrjes së të dhënave tuaja shëndetësore, ekzaminimit klinik dhe, nëse është e nevojshme, disa teste laboratorike.

Estrogjeni mund të aplikohet edhe në vend. Gratë që kanë probleme me thatësinë vaginale mund të aplikojnë topikisht kremra me dozë të ulët estrogjeni. Administrimi topik i estrogjenit nuk ndihmon në zvogëlimin e simptomave të tilla si shkrepjet e nxehta ose djersitjet gjatë natës. Aplikimi i një doze të ulët të antidepresantëve mund të ndihmojë gratë që kanë simptoma të theksuara të nxehtësisë.

Disa gra gjithashtu mund të ndihmohen nga përdorimi i përgatitjeve alternative, por efektiviteti i tyre nuk është provuar shkencërisht. Para se të nisni ndonjë përgatitje ose suplemente bimore, ju rekomandojmë të konsultoheni me mjekun tuaj.

 

 1. A është e sigurt terapia e zëvendësimit të hormoneve?

Terapia e zëvendësimit të hormoneve në përgjithësi është e sigurt, por mbart rreziqe të caktuara. Gjithashtu, nuk është i përshtatshëm për të gjitha gratë dhe ka shumë kontraindikacione. Përdorimi i terapisë hormonale mund të zvogëlojë në mënyrë të konsiderueshme simptomat e tilla si valët nxehtësie, gjakderdhje të parregullt ose thatësi vaginale, dhe për të përmirësuar gjendjen e përgjithshme dhe gjendjen shpirtërore. Përdorimi i estrogjenit ka një efekt të dobishëm mbi kockat dhe parandalon zhvillimin e osteoporozës. Sipas kërkimeve, rreziku i kancerit të zorrës së trashë te gratë që përdorin terapi hormonale është gjithashtu i reduktuar. Megjithatë, në të njëjtën kohë, rreziku i sëmundjeve të zemrës, kancerit të gjirit dhe goditjeve në tru është rritur, veçanërisht nëse një terapi e tillë përdoret për më shumë se pesë vjet. Prandaj, është e nevojshme për të vlerësuar kryesisht të gjitha përfitimet e mundshme dhe rreziqet për një grua që planifikon të fillojë terapi zëvendësuese hormonale, dhe pastaj të përcaktojë dozën më të ulët që është efektive dhe të administruar atë në kohën më të shkurtër të mundshme që sjell përmirësim në simptomat për një grua.

 1. Cilat janë ndërlikimet që mund të zhvillohen pas menopauzës?

Rënia e estrogjenit ka një ndikim të madh në fiziologjinë dhe shëndetin e përgjithshëm të një gruaje. Prandaj menopauza shoqërohet me disa ndërlikime shëndetësore.

Pas menopauzës, gratë rrezikojnë më shumë të zhvillojnë osteoporozë, të pakësojnë dendësinë e kockave dhe të zhvillojnë fraktura. Gjithashtu, ekziston një rrezik më i madh i sëmundjeve të zemrës dhe enëve të gjakut dhe goditjeve në tru.

Demenca dhe vështirësitë njohëse së bashku me çrregullimet psikiatrike të tilla si depresioni ndodhin edhe tek grate me gjendjen postmenopausal. Gjithashtu mund të ketë probleme me sistemin urinar dhe mbajtjen e urinës, dobësim të shikimit dhe katarakteve. Shtimi në peshë, metabolizmi i ngadalshëm dhe humbja e vështirë e peshës janë gjithashtu të zakonshme.

 

 1. A duhet të përdor kontraceptiv gjatë periudhës kur hyj në menopauzë?

Edhe pse probabiliteti i shtatzënisë në periudhën e perimenopauzës është dukshëm më i ulët se te gratë më të reja, ajo ekziston ende. Shtatzënia në një moshë të kësaj periudhe sjell me vete një rrezik në rritje të komplikimeve shëndetësore si për nënën, ashtu edhe për fëmijën, kështu që është e domosdoshme të shqyrtohen forma të ndryshme të kontraceptivëve gjatë kësaj periudhe. Përdorimi i pilulave kontraceptive në perimenopauzë mbron nga shtatzënia, por gjithashtu rregullon ciklet e parregullta menstruale dhe gjakderdhjen e parregullt. E njëjta gjë vlen edhe për format e tjera të kontraceptivëve hormonalë. Megjithatë, duhet mbajtur parasysh se kontraceptiv oral hormonal nuk mbron nga sëmundjet seksualisht të transmetueshme dhe për këtë arsye është e rekomanduar për të përdorur prezervativ në të njëjtën kohë, veçanërisht në qoftë se ajo është një ndryshim i partnerëve.

 

 1. Marrëdhëniet seksuale janë bërë të dhimbshme që kur jam në menopauzë. A është kjo normale?

Një dukuri e tillë është krejt normale. Rënia e përqendrimit të estrogjenit që ndodh ndërsa një grua i afrohet menopauzës shkakton hollimin e mukozës vaginale dhe thatësinë vaginale. Si pasojë, marrëdhëniet seksuale mund të jenë shumë të pakëndshme dhe të dhimbshme. Problemet mund të shkojnë nga ndjenja e thatësisë vaginale dhe shtrëngimit në dhimbje të forta e madje edhe gjakderdhje gjatë marrëdhënieve seksuale. Përveç kësaj, rënia e dëshirës seksuale është një tjetër pasojë e niveleve të ulëta të estrogjenit, gjë që kontribuon më tej në shqiptimin e këtyre simptomave. Konsultohuni me gjinekologun tuaj për përdorimin e lubrifikantit ose për zbatimin e përgatitjeve topike të estrogjenit. Të flasësh me partnerin është gjithashtu një pjesë e rëndësishme e zgjidhjes së këtij problemi pasi mund të lehtësojë ndjenjat e ankthit dhe parehatisë që mund të zhvillohen për shkak të frikës nga një marrëdhënie e dhimbshme.

 

 1. A duhet të vizitoj një gjinekolog tani që nuk kam më menstruacione?

Menopauza nuk është arsye për të ndaluar vizitat te gjinekologu. Pavarësisht nëse po konsultoheni për terapinë e zëvendësimit të hormoneve ose nëse keni ndonjë gjakderdhje pas menopauzës, domethënë, menstruacionet e fundit. Provimet vjetore pelvike nuk janë të nevojshme nëse nuk keni probleme shëndetësore ose simptoma që ju shqetësojnë, por është mirë t’i bëni ato çdo një vjet. Marrja e një pap testi rekomandohet çdo tre vjet deri në moshën 65 vjeç dhe pas kësaj nuk duhet bërë nëse testet e mëparshme ishin të rregullta.

 

 1. Çfarë ndryshimesh dhe simptomash duhet t’u kushtoj vëmendje të veçantë?

Periudha e menopauzës sjell me vete simptoma dhe ndryshime të shumta që do të shihni në trupin tuaj. Megjithatë, duhet mbajtur parasysh se jo të gjitha ndryshimet janë “normale” dhe disave duhet t’u kushtohet vëmendje e veçantë. Çdo simptomë që zvogëlon ndjeshëm cilësinë tuaj të jetës, qoftë fizike, qoftë psikologjike, duhet të raportohet te mjeku juaj, në mënyrë që të mos anashkalohet ndonjë shkak tjetër i mundshëm i një ndryshimi të tillë. Palpitacionet e tepruara të zemrës, depresioni i theksuar, ndryshimet e shpeshta në sasinë dhe cilësinë e stolave, hares e theksuar dhe një ndjenjë kronike rraskapitjeje dhe lodhja e rëndë janë vetëm disa nga simptomat që duhet të diskutoni me mjekun tuaj.

Është e rëndësishme të theksohet se çdo gjakderdhje vaginale, pavarësisht nga sasia, që ndodh pas menopauzës, domethënë, pas një viti nga menstruacionet e fundit kërkon një vizitë te gjinekologu. Shkaqet e gjakderdhjes janë zakonisht beninje në natyrë (të tilla si gjakderdhje spotty për shkak të atrofisë vaginale ose gjakderdhje të lehtë për shkak të pranisë së polipeve në vaginë ose në cerviks). Megjithatë, në sfond të gjakderdhjes mund të jenë edhe kushtet malinje të tilla si kacinoma cervikal ose kanceri endometrial.

 

 1. Si ta ushqej lëkurën në menopauzë?

Mungesa e estrogjenit çon në humbjen e elasticitetit të lëkurës, shfaqjen e rrudhave dhe një rënie në cilësinë e lëkurës. Lëkura shpesh thahet dhe mund të jetë edhe e bardh. Prandaj, është e rëndësishme të hidratohet lëkura jashtë dhe brenda për të ruajtur cilësinë e saj. Përdorni produkte kozmetike natyrale dhe të buta, pH-ja e të cilave korrespondon me pH-në e lëkurës. Mos harroni për mbrojtjen nga UV, veçanërisht në ditët me diell dhe në verë. Një dietë e larmishme dhe e shëndetshme do të jetë një burim i antioksiduesve që ndihmojnë në ruajtjen e kolagjenit në lëkurë, dhe futja e përditshme e lëngjeve të mjaftueshme do të sigurojë që ju të keni lëkurë më të shëndetshme dhe më të fortë.

 1. Si ta parandaloj ndalimin e shtimit në peshë?

Shtimi në peshë është një nga efektet anësore të zakonshme të hyrjes në menopauzë. Ndryshimet hormonale janë vetëm një nga faktorët që kontribuojnë në këtë, dhe një rol të rëndësishëm luan baza gjenetike, mënyra e jetesës dhe ndryshimet normale që lidhen me plakjen. Humbja e masës muskulore që ndodh paralelisht me plakjen kontribuon në ngadalësimin e metabolizmit dhe një rritje në proporcionin e indit adipozë në trup. Dieta e papërshtatshme, mungesa e gjumit, zakonet e dëmshme si konsumimi i alkoolit dhe mungesa e aktivitetit fizik shkaktojnë sasinë e peshës, veçanërisht në pjesën qendrore të trupit.

Është e rëndësishme ta mbani metabolizmin aktiv dhe këtë mund ta bëni më së miri duke mbajtur një dietë të larmishme, duke rregulluar vaktet e përditshme dhe aktivitetit të rregullt fizik. Ecja, Pilati, joga ose ushtrimet e thjeshta të zgjatjes do t’ju ndihmojnë të mbani formën fizike dhe të kontribuoni për një gjendje më të mirë shpirtërore. Shmangni vaktet e vona të mbrëmjes dhe pini një sasi të mjaftueshme uji ose çajra. Mos harroni të kaloni mjaft kohë jashtë, sepse ajri i pastër dhe drita e diellit ndikojnë në funksionimin e duhur të proceseve të shumta fiziologjike në trup.

 

 1. Si të qëndroj e shëndetshme në menopauzë?

Edhe pse disa ndërlikime shëndetësore janë më të zakonshme te gratë në menopauzë sesa te gratë në moshën riprodhuese, ka mënyra të shumta se si mund ta ruani shëndetin. Para së gjithash, dëgjojeni trupin tuaj dhe mos i shpërfillni shenjat që ai ju dërgon. Mos I shmangi kontrollat e rregulta mjeksore nëse vëreni ndryshime dhe simptoma të pazakonta. Kujdesuni për shëndetin tuaj gjinekologjike dhe bëni kontrolle të rregullta, edhe nëse nuk keni shqetësime specifike. Mos harroni as ekzaminimet e gjirit dhe përgjigjuni mamografive kur jeni të ftuar ose më herët nëse vëreni disa ndryshime si guna në gji.

Praktikoni aktivitet fizike dhe përpiquni të ushqeheni shëndetshëm sa më shumë që të jetë e mundur. Meditimi dhe të qenët në natyrë mund t’ju ndihmojnë të mbani një shëndet të mirë mendor. Mos harro për hobitë e tua nëse i ke dhe përdor daljen në pension për të mësuar gjëra dhe aftësi të reja. Kaloni kohë me familjen, miqtë dhe kafshët shtëpiake – të gjitha këto kontribuojnë për një gjendje më të mirë shpirtërore dhe shëndetin tuaj mendor. Mos harro se shëndeti mendor është po aq i rëndësishëm sa ai fizik, prandaj kujdesuni në mënyrë të barabartë! /natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts