Si të kujdesemi për qumështin e gjirit?

Grumbullimi i lëndëve ushqyese më të vlefshme natyrale është një investim në dietën dhe shëndetin e ardhshëm të fëmijës suaj. Lexoni si të kujdeseni për atë ‘ar të lëngshëm’

Artikujt që përdoren për të mbledhur dhe ruajtur qumështin e gjirit duhet të lahen dhe të sterilizohen. Rinoni të gjitha enët e qumështit, shishet dhe enët dhe lajini mirë me ujë të ngrohtë.

 

Mësoni më shumë për gjidhënien nga SHKOLLA E GJIDHËNIES duke klikuar këtu:

Qumështi i gjirit ruhet më mirë në frigorifer dhe në enë plastike ose në qese të destinuara për këtë qëllim.

Qumështi që është ruajtur në frigorifer ka më shumë veti anti-infektuese sesa ai që ruhet jasht tij. Enët plastike janë më të mira se ato të qelqit, sepse leukocitet nga qumështi i përmbahen mureve të qelqit dhe humbasin efektshmërinë e tyre. Për ruajtjen e qumështit të gjirit, shishet plastike me përdorim të vetëm nuk rekomandohen. Në çdo pjesë, shkruaj datën kur është mbushur dhe vendosini përpara më të vjetrit, në mënyrë që të përdoren të parët.

Qumështi i gjirit mund të qëndrojë në temperaturë dhome për rreth 4 orë, në frigorifer deri në 8 ditë dhe në një frizë për 6 muaj. Qumështi nga frigoriferi ngrohet nën ujë të nxehtë të rrjedhshëm me shkundje të herëpashershme të shishes ose në një banjë me ujë të ngrohtë, temperatura e të cilit nuk i kalon 37 ̊ C.

Mos nxehni deri në zierje, sepse qumështi i zier humbet ose pakëson substancat mbrojtëse dhe disa enzima, duke zvogëluar kështu vlerën e tij. Mos e ngrohni qumështin në mikrovalë, sepse temperaturat e larta shkatërrojn disa përbërës të vlefshëm dhe djegiet e foshnjës për shkak të qumështit të ngrohur në mënyrë të pabarabartë janë të mundshme. Para se të kontrolloni temperaturën e qumështit, është e nevojshme ta tundni atë për të dalë edhe jashtë përbërjes.

Nëse qumështi ishte i ngrirë, është e nevojshme ta fusim në frigorifer për 24 orë që të shkrihet gradualisht. Pas shkrirjes, ajo duhet të ngrohet, si dhe qumështi që ishte ruajtur në frigorifer. Në qoftë se qumështi i shkrirë dhe i nxehur nuk konsumohet plotësisht në një vakt, pjesa tjetër duhet hedhur dhe ri-ngrirja është e ndaluar. Është e mundur që shumë lipazë (enzima që shpërbëjnë dhjamin në qumësht) të zhvillohen në qumështin e ruajtur, i cili pastaj i jep një shije të hidhur. Nëse e vëreni këtë dhe fëmija nuk pranon të hajë qumësht të tillë, para se ta ruani qumështin, është e nevojshme ta ngrohni gati deri në zierje dhe pastaj ta ftohni menjëherë duke e ngrirë dhe duke e ruajtur. Ngrohja e pengon lipezin të aktivizohet. Ushqyerja me gji është një aftësi që mësohet, prandaj jepi kohë vetes për t’i përsosur këto aftësi./natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia

SHPËRNDAJE:

Related posts