Si ta ktheni barkun tuaj në normalitet pas lindjes?

Një numër i madh i nënave presin që pas lindjes stomaku i tyre të duket si para shtatzënisë. Por shumë prej tyre habiten në mënyrë të pakëndshme kur kuptojnë se nuk kanë rënë në peshë.

Fakti që barku juaj nuk është zhduk menjëherë pas lindjes nuk duhet t’ju habisë apo shqetësojë. Është e rrallë që një grua, edhe nëse ishte në top formë, të rifitojë pamjen e mëparshme menjëherë pas lindjes së një fëmije. Në fund të fundit, stomaku juaj është zgjeruar për nëntë muaj, si një tullumbace elastike. Kur lindni, ajo fillon të “shfryhet”. Dhe yndyra e grumbulluar gjatë shtatzënisë do të fillojë të shkrihet, veçanërisht kur filloni aktivitetet fizike. Por, që ky proces të fillojë duhet të kalojnë disa javë, aq sa duhet që organizmi të kthehet në normalitet.

Mitra është një organ i mrekullueshëm

Mitra, e cila normalisht ka formën e një dardhe dhe peshon jo më shumë se 50 gram kur një grua nuk është shtatzënë, por gjatë shtatzënisë pëson ndryshimet të rëndësishme. Domethënë gjatë shtatzënisë madhësia e saj rritet dhe arrin rreth 1500 gram.

LINDJA

Ndryshime të papritura pas lindjes

Shumë gra mendojnë se madhësia dhe forma e stomakut varet nga madhësia e mitrës. Megjithatë, pamja e stomakut përcaktohet kryesisht nga sasia e lëngut amniotik, toni i muskujve të barkut dhe fryrja e zorrëve. Rreth muajit të gjashtë, mitra arrin në kërthizë dhe më pas e “kryqëzon” atë. Deri në fund të shtatzënisë, ajo mund të jetë rreth 30 centimetra e gjatë.

Kthimi i formës tuaj

Pas lindjes së fëmijës, muskujt e mitrës fillojnë të tkurren, dhe madhësia e saj zvogëlohet. Kjo tërheqje mund të jetë e dhimbshme për tre ose katër ditë pas lindjes, sepse mitra po spazmon, gjë që i ngjan dhimbjes menstruale. Kjo është pikërisht kontraktimi – parandalimi i gjakderdhjes së mundshme, e cila mund të ndodhë në vendin ku placenta ishte ngjitur në murin e mitrës.

Ndërsa mitra zvogëlohet gradualisht (për t’u kthyer në madhësinë e një topi tenisi), enët e gjakut përmes të cilave gjaku arrinte në placentë tkurren, sepse nevoja për funksionimin e tyre ka pushuar. Disa gra kanë dhimbje më intensive gjatë dhe pas ushqyerjes me gji, sepse në shtrëngimin e muskujve të mitrës – tkurrjen kontribuon edhe hormoni oksitocinë, i cili ndikon në sekretimin e qumështit.

Tkurrja gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje

Nuk është e pazakontë nëse dhimbjet janë më të forta pas lindjes së dytë. Sepse në atë rast muskujt e mitrës duhet të bëjnë një punë më të vështirë për t’u kthyer në normalitet, pra në madhësinë e mëparshme.

Zakonisht çdo gjë bie në vend pas tre javësh.

Ndonjëherë gjakderdhja mund të zgjatet dhe të zgjasë për pesë ose gjashtë javë, edhe pse mitra tashmë është kthyer në madhësinë e saj para shtatzënisë.

Dhimbja zakonisht largohet pas katër ose pesë ditësh. Megjithatë më së miri do të ishte të shkoni për një kontroll, sepse është e mundur që dhimbja e shtuar të jetë rezultat i përpjekjes së mitrës për të nxjerrë produktet e mbetura të mpiksjes së gjakut. Mos merrni aspirinë, pasi mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes.

 

Si ta heqim barkun pas lindjes?

 

Në vazhdim do ju tregojmë një test të muskujve abdominalë përmes të cilit ju mund të kontrolloni nëse muskujt tuaj abdominalë janë bërë aq të shkëputur për shkak të shtatzënisë, saqë tani ju duhet një korset (shtrëngues)

Duke përdorur një test të muskujve abdominalë, të përshkruar në librin ‘Ushtrimet pas lindjes së fëmijës’ ju mund të përcaktoni nëse keni nevojë për një korset për shërimin e muskujve abdominalë dhe cilat ushtrime janë më të përshtatshme për ju:

Fizioterapistët mund të testojnë diastazën (ndarjen) e muskujve tuaj abdominalë zakonisht nga dita e tretë deri në ditën e pestë pas lindjes, ose të bëjnë të njëjtën gjë pas kthimit në shtëpi nga spitali. Në varësi të rezultatit të testit, përzgjedhet plani më i përshtatshëm i ushtrimeve.

Në qoftë se më shumë se dy gishta përshtaten në pjesën e poshtme, ose në qoftë se një protruzion si kube shfaqet në vendin ku janë gishtat, një korset duhet të vishet. Koha e veshjes është e kufizuar dhe nënkupton vetëm aktivitete në ecje dhe në lëvizje. Gjatë pushimit korseti duhet hequr.

Sigurisht, efektshmëria varet edhe nga fakti nëse jeni fizikisht aktive, por kombinimi i veshjes së korsetit me ushtrimet për të forcuar muskujt e barkut është vërtetuar se është mënyra më e mirë për t’u shëruar. Megjithatë, në muskujt e dobësuar abdominalë, ushtrimet e rrotullimit të trungut shmangen të paktën deri në kontrollin e parë gjinekologjik, dhe më tej sipas nevojës.

 

Testi i muskujve abdominalë

Shtrihu në shpinë dhe përkuli të dy gjunjët. Këmbët janë me gjatësi të plotë në sipërfaqe. Koka është e rafshtë në sipërfaqe.

Përdorni majat e gishtave për të shtypur butësisht mbi kërthizë në mes të barkut dhe ndërsa shtypni, ngrini kokën.

Vendosni dy gishta pak mbi kërthizë. Nëse muskujt abdominalë janë të vendosur më shumë se dy centimetra, atëherë ju duhet t’u përmbaheni rekomandimeve të veçanta.

 

Cilat janë rekomandimet te njerëzit që kanë diastazë?

Në diastazë, distanca e së cilës është më e madhe se dy gishta, duke rrotulluar trupin e sipërm në anë duhet të shmanget. Të gjitha lëvizjet e tjera të forcimit të muskujve abdominalë janë të lejuara. Nëse distanca është më pak se dy gishta, atëherë mund të kryhen edhe ushtrime me rrotullime për të forcuar muskujt abdominalë lateralë.

Gratë paslindjes që kanë lindur një fëmijë me peshë më të madhe të lindjes, pas një shtatzanije binjakësh, pas shtatzënisë në të cilën fëmija ka marrë një pozicion transvers në bark, pas lindjeve të shumta me intervale më të vogla ose pas operacioneve në zonën abdominale (seksioni cezarian ose diçka tjetër)./natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia

SHPËRNDAJE:

Related posts