A duhet të vishni korset (shtrëngues) pas lindjes?

Veshja e një korseti pas lindjes ka qenë e përhapur ndër breza. Në të kaluarën, gratë mbështilleshin me rroba ose rripa. Sot rripat janë bërë nga materiale të veçanta kompresimi, të cilat ofrojnë mbështetjen më të mirë.

 

A duhet të vishni korset pas lindjes?

Edhe pse nuk ka shumë studime që vërtetojnë përfitimin e përdorimit të korsetit pas lindjes, ekspertët bien dakord se ai është i dobishëm si mbështetje gjatë periudhës së rikuperimit nga lindja.

Gjegjësisht, në periudhën kur indet dhe organet kthehen në pozicionin e tyre normal, korsetet mund të ofrojnë mbështetje të konsiderueshme.

Gjithashtu, shumë nëna dëshmojnë se korsetet u ka dhënë atyre mbështetje të konsiderueshme kur duhet të merrnin pozicionin për ushqyerjen me gji.

Si ndihmon një korset pas lindjes?

Ngjeshja e lehtë e ofruar nga korseja siguron mbështetje për muskujt e tërthortë të barkut në periudhën pas lindjes kur ata ende nuk janë në gjendje të tkurren.

Pak a shumë, korseti ndihmon në afrimin e muskujve të ndarë gjatë veshjes. Megjithatë, nuk është i dobishëm nëse ka diastazë të muskujve të stomakut.

Me vendosjen ekorsetit, gruaja pas lindjes merr edhe mbështetje për qëndrimin e duhur të shtyllës kurrizore, e cila më tej u mundëson organeve, indeve dhe veçanërisht mitrës dhe muskujve të kthehen në funksionalitetin dhe pozicionin e tyre të zakonshëm. Me presion të lehtë nga korseti, mitra kthehet në madhësinë e saj.

Përveç kësaj ndihmon në lehtësimin e dhimbjeve pas lindjes dhe lehtëson lëvizshmërinë.

 

Korseti pas lindjes cezariane

Një studim vërtetoi se gratë në lindje që veshin korset pas lindjes cezariane kanë më pak dhimbje në krahasim me gratë në lindje që nuk e mbajnë atë. Në këtë mënyrë ata e largonin dhimbjen më lehtë. Nënat e reja që morën pjesë në studim raportuan se lehtësimi i dhimbjes i ofruar nga korseti i ndihmoi ato të përqëndroheshin më shumë në lidhjen me fëmijën e tyre dhe ushqyerjen me gji.

 

A ju ndihmon veshja e korsetit pas lindjes të humbni peshë më shpejt?

Fatkeqësisht, pretendimet se korseti ndihmon në përshpejtimin e humbjes së peshës nuk janë konfirmuar. Megjithatë, shumë nëna dëshmojnë se veshja e korsetit i ndihmoi të riktheheshin në peshën e tyre pas shtatzënisë.

Arsyeja e një mendimi të tillë mund të jetë se nënat shpesh ngatërrojnë derdhjen e ujit të tepërt pas lindjes me humbjen reale të peshës. Por nëse korseti ndihmon në uljen e dhimbjes, gjë që i ndihmon nënat të jenë më të lëvizshme dhe më aktive fizikisht, atëherë mund t’i ndihmojë ato të kthehen më shpejt në peshën e vjetër.

Megjithatë, mbani mend gjithmonë se periudha e 6 javëve të para pas lindjes duhet të jetë një periudhë në të cilën ju jeni të përkushtuar për t’u kujdesur për fëmijën, rikuperimi nga lindja dhe se dieta kufizuese nuk rekomandohen gjatë kësaj periudhe.

 

Si të vishni një korset?

Nëse mjeku e lejon, mund të filloni të vishni korsetin menjëherë pas lindjes.

Filloni duke e veshur për disa orë në ditë për të parë nëse ju pëlqen. Shumë prodhues të korseteve këshillojnë ta mbani atë gjatë gjithë ditës dhe gjithë natës, dhe ta hiqni atë vetëm kur bëni dush. Rekomandohet më shpesh për përdorim në 30 deri në 60 ditët e para pas lindjes.

Është e rëndësishme që trupi të mos jetë shumë i ngushtë. Ju duhet të ndiheni rehat dhe të jeni në gjendje të merrni frymë normalisht. Nëse në çdo moment ndjeni siklet, hiqeni menjëherë.

 

Kush nuk rekomandohet të mbajë një korset?

Mbajtja e një korsetit nuk rekomandohet për gratë në lindje që kanë ndonjë shenjë infeksioni, veçanërisht nëse kanë lindur me prerje cezariane ose kanë pasur një ndërlikim të madh gjatë lindjes.

Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme të kërkoni këshillën e një mjeku përpara se të filloni të vishni një korset.

 

Si të zgjidhni korsetin e duhur?

Ekziston një përzgjedhje vërtet e madhe e korseteve. Ato janë gjithashtu të disponueshme në ngjyra të ndryshme. Ato prodhohen më shpesh në tre modele:

  1. në formën e një rripi klasik
  2. një rrip me një zgjatim për t’u lidhur midis këmbëve (si një “trup”)
  3. rrip me pantallona të shkurtra

Zgjidhni modelin në përputhje me atë që i përshtatet më së miri strukturës tuaj trupore dhe përshtatni ngjyrën me garderobën dominuese nën të cilën do të vishni korsetin.

Sa i përket veçorive dhe karakteristikave të vetë produktit, kushtojini vëmendje sa vijon:

  • Butësia e materialit

Materialet e buta janë më të rehatshme për t’u veshur.

  • Shtrirje

Nëse materiali nuk është mjaftueshëm elastik, korseti nuk do t’ju ofrojë mbështetjen e duhur.

  • Frymëmarrja

Materiali që merr frymë lejon lëkurën tuaj të marrë frymë, edhe kur e mbani.

  • Qepjet

Zgjidhni modele që nuk kanë qepje, pasi mund të irritojnë lëkurën.

  • Kompresimi

Zgjidhni një korset me shtypje pak deri në mesatare, në mënyrë që veshja e tij të mos krijojë presion dhe shqetësim të panevojshëm./natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia

SHPËRNDAJE:

Related posts