A ushqeni foshnjën tuaj me gji ndërsa flini? Çfarë duhet të keni kujdes dhe cilat janë rreziqet

Gjumi afër foshnjave është një term i krijuar nga eksperti i gjumit, Dr. James McKenna, dhe i referohet ushqyerjes me gji të foshnjës ndërsa nëna dhe foshnja janë në gjumë. Është një praktikë e mbështjellë me frikë, faj dhe keqinformim në shoqërinë e sotme.

Megjithatë, Dr. McKenna beson se ndarja e një shtratit me një fëmijë është e natyrshme, normale dhe e shëndetshme, një nënë gjidhënëse ka të ngjarë të kalojë pjesën më të madhe të natës në një fazë të lehtë gjumi për të qenë gati të zgjohet nëse fëmija i saj është në rrezik.

Supozohet se shumica e nënave praktikojnë një formë të përbashkët të gjumit por që shumë prindër nuk duan të pranojnë se ata flenë bashkë me fëmijët e tyre, kryesisht për shkak të stigmës sociokulturore.

Shkencëtarët sapo kanë filluar të zbulojnë përfitimet e shumta fizike dhe emocionale të gjumit në një shtrat me foshnjën.

Ata identifikuan një sërë sistemesh fiziologjike që rregullohen tek foshnjat kur nënat e tyre flenë afër, duke përfshirë:

  • Frymëmarrarjen e foshnjës
  • temperatura e trupit
  • metabolizmi
  • nivelet e hormoneve
  • enzimë/prodhimi i antitrupave
  • sistemi imunitar.

 

Ne e dimë se kur foshnjat flenë pranë nënave të tyre, ato janë në një farë mënyre ‘zhytur’ në një përvojë të pasur shqisore. Ato kalojnë nëpër faza më të lehta të gjumit, bëhen më të qetësuara dhe ushqehen me gji më shpesh, duke reduktuar rrezikun e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave (SIDS) dhe duke rritur shëndetin e përgjithshëm imunitar”, shpjegon. Dr McKenna. Hulumtimet kanë treguar se ndarja e shtratit mund të jetë me të vërtetë një opsion i sigurt dhe praktik (veçanërisht për nënat gjidhënëse) kur praktikohet me përgjegjësi dhe me masat e duhura.

Nëse ndani një shtrat me fëmijën tuaj, duhet të ndiqni udhëzimet e mëposhtme:

Udhëzimet mjedisore

Një dyshek i fortë pa një jastëk afër që mund të bllokojë fytyrën e foshnjës, pa boshllëqe midis dyshekut/murit pa objekte të varura afër, mos flini kurrë në divan, mos flini në formë pjerrësie, mos mbani kafshë shtëpiake në shtratin e gjumit.

 

Siguria kur foshnja fle

Ushqyerja me gji jo vetëm që ofron përfitime shëndetësore fizike për nënën dhe foshnjën, por edhe përfitime emocionale dhe psikologjike. Prekja e vazhdueshme dhe kontakti lëkurë me lëkurë gjatë muajve të parë rrit oksitocinën e foshnjave, hormonin e dashurisë dhe lidhjes, dhe në të njëjtën kohë redukton nivelin e stresit si tek nënat ashtu edhe tek foshnjat. Kur nënat janë pranë foshnjave gjatë natës, foshnjat mësojnë se bota është një vend i sigurt dhe i besueshëm dhe se nevojat e tyre janë të vlefshme dhe të rëndësishme.

Gjumi afër foshnjave ofron një situatë efektive dhe të përshtatshme për nënat gjidhënëse, duke promovuar lidhjen e sigurt emocionale, ndaj është shumë e rëndësishme të sfidohen paragjykimet kulturore dhe të informohen prindërit për rreziqet dhe përfitimet reale të secilës situatë, në mënyrë që ata të mund të bëjnë më të mirën për vete dhe foshnjën e tyre./natalmedia/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kompjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forne tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts