Kur t’i shponi veshët vajzës tuaj?

Ka disa rregulla bazë kur bëhet fjalë për shpimin e veshëve të një fëmije të vogël, por pavarësisht se kur shpohen veshët – është e rëndësishme të ndiqni këto udhëzime.

Udhëzimet aktuale nga Akademia Amerikane e Pediatrisë këshillojnë prindërit që të presin për të shpuar veshët e fëmijës së tyre derisa fëmija të rritet mjaftueshëm për të marrë vendimin vetë. Këto udhëzime kanë të bëjnë më shumë me fuqizimin e fëmijëve sesa me sigurinë. Megjithatë, shumë kultura preferojnë t’u shpohen veshët e fëmijëve sapo të lindin, gjë që është një praktikë e sigurt nëse ndiqen disa udhëzime bazë.

Theksojmë se ritualet e lashta kulturore janë prova se nuk ka asgjë për t’u shqetësuar nëse veshët përshtaten siç duhet. Për më tepër shpimi i veshit është mjaft i sigurt për t’u bërë edhe dy muaj pas lindjes së foshnjës. Sipas disa ekspertëve, në fakt kjo është koha ideale për të shpuar veshët, sepse përkon me raundin e parë të vaksinimeve, ku përfshihet edhe vaksina kundër tetanozi është një masë e shkëlqyer parandaluese sepse ka shumë pak rrezik që një fëmijë të marrë tetanoz nga shpimi i veshit.

Fëmijët nuk mund ta lokalizojnë dhimbjen, edhe nëse është një proces pak më i dhimbshëm, ata nuk mund të shtrijnë dorën dhe të prekin veshët dhe të nxjerrin vathin jashtë dhe dhimbja zakonisht largohet në ditët në vijim” megjithatë, foshnjat më të mëdha, të cilët janë gjashtë muajsh ose më shumë, mund ta lokalizojnë dhimbjen dhe tashmë janë në gjendje të nxjerrin vathët. Kjo është veçanërisht problematike nëse gishtat ose duart e tyre janë të pista. Ndërsa fëmija rritet, ka më shumë gjasa që ai të jetë i stresuar ose i frikësuar për t’i shpuar veshët, edhe nëse e kanë marrë vetë vendimin dhe kanë dashur t’i shpojnë veshët.

Kur fëmijët katër dhe pesë vjeçarë duan të shpojnë veshët dhe të qajnë – kjo është sepse ata kanë frikë nga dhimbja” Në mënyrë që procedura e shpimit të veshit të jetë plotësisht e sigurt rekomandojm prindërve që të gjejnë një person adekuat dhe profesional për ta bërë atë, i cili do të insistojë në udhëzimet bazë për shpimin e veshit. Kjo përfshin një mjedis të pastër dhe steril dhe jastëk mjekësor prej të paktën 24 karatësh ari për të parandaluar infeksionin dhe reaksionet alergjike. Pasi të shpohen veshët e fëmijës, ata do të qëndrojnë të tillë nëse vathët janë mbi fëmijën për të paktën një javë pas shpimit. Gjatë kësaj kohe, prindërit mund të parandalojnë rastet e rralla të infeksionit duke pastruar siç duhet zonën rreth vathit me alkool dhe duke i kthyer vathët në vrimat e tyre dy herë në ditë, shenjat e infeksionit përfshijnë skuqjen dhe rritjen e ndjeshmërisë tëlëkurës./natalmdia.com/

 

“Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia

SHPËRNDAJE:

Related posts