Si të përgatiteni për një ekzaminim gjinekologjik?

Ekzaminimi gjinekologjik ndryshon në varësi të moshës, kështu që ka dallime në ekzaminimin e vajzave që nuk janë ende seksualisht aktive, ato të moshës riprodhuese, gratë shtatzëna, dhe gratë e moshuara ose të operuara. Gratë që kanë pasur mitrën dhe vezoret e tyre hequr kirurgjikisht duhet gjithashtu të kryejnë ekzaminime gjinekologjike rregullisht.

Kur bëhet ekzaminimi i parë gjinekologjik?

Ekzaminimi i parë gjinekologjik duhet të bëhet kur fillon aktiviteti seksual, planifikimi familjar ose marrja e këshillave për kontraceptivët.

Pyetja e parë që lind është se kur vajza duhet të vijë për ekzaminimin e parë gjinekologjik?

Sidoqoftë, ekzaminimi i parë duhet të bëhet nëse po planifikoni ose jeni bërë seksualisht aktivë, në rast se po planifikoni një familje ose thjesht doni këshilla për kontraceptivët.

Gjithashtu, është e nevojshme të shkoni në ekzaminimin e parë gjinekologjike (pavarësisht moshës) në disa nga këto raste: nëse jeni 16 vjeç dhe nuk keni menstruacione ende, nëse vëreni ndonjë shqetësim apo dhimbje të pazakontë gjatë ciklit menstrual (duke përfshirë mungesën e menstruacioneve), nëse keni erë të pakëndshëm e të pazakontë vaginal, djegie, gërryerje, plagë, pendët, flluska në organet gjenitale, je apo jo aktiv seksualisht duhet vizituar gjinekolugun.

Është e rëndësishme të theksohet se gratë duhet të shkojnë në ekzaminime gjinekologjike edhe pasi të hyjnë në menopauzë, pra në pleqëri, sepse disa sëmundje dhe kushte gjinekologjike janë të lidhura me këtë moshë.

Si të përgatitesh për një ekzaminim gjinekologjik?

 

Para ekzaminimit do të ishte mirë të bëni dush me ujë ose sapun të butë. Zona intime nuk ka nevojë të rruhet – nuk ka rëndësi për gjinekologun. Bëj atë që është më e rehatshme për ty.

Meqë do t’ju duhet të zhvisheni në kabinën e ndërrimit, dhe kështu të shkoni në tryezën gjinekologjike, është mirë të merrni me vete një fund ose një tunikë më të gjatë, dhe ndonjëherë çorape të vogla vijnë në punë që ju nuk jeni këmbëzbathur (duke pasur parasysh se pantoflat që ju merrni atje, përdoren nga më shumë gra). Për më tepër, 24 orë para se të mbërrijnë për ekzaminimin, marrëdhëniet seksuale duhen shmangur.

Nëse mund të planifikoni, ekzaminimi bëhet më së miri në pjesën e parë të ciklit menstrual. Ju mund të shkruani në shtëpi pyetjet që dëshironi t’i bëni gjinekologut, sepse shpesh ndodh që ju harroni t’ju bëni pyetje të rëndësishme.

 

Si duket një ekzaminim gjinekologjik te gratë në moshë riprodhuese?

 

Ekzaminimi gjinekologjik, Pap testi dhe ekzaminimi me ultratinguj duhet të kryhen një herë në vit.

Një grup grash në moshë riprodhuese vizitohen më shpesh nga një gjinekolog specialist.

Në vizitën e parë te gjinekologu, dhe para vetë ekzaminimit, ju do të zhvilloni një intervistë. Gjinekologu do të marrë historinë tuaj mjekësore dhe do t’u kushtojë vëmendje të veçantë problemeve aktuale. Është e nevojshme për të sjellë për shqyrtim të gjitha të dhënat mjekësore, të cilat ju i keni e cila është e lidhur me ekzaminimet tuaja të mëparshme, operacionet, procedurat, lindjet dhe të ngjashme. Shumë gra vijnë në ekzaminim të papërgatitur (pa dokumentacion mjekësor) gjë që komplikon ndjeshëm punën e një gjinekologu specialist. Gjithashtu do të ishte mirë të dinit se çfarë ilaçesh po merrni dhe nëse jeni alergjik ndaj ndonjërës prej ilaçeve, sepse gjinekologu do t’ju pyesë për të gjitha këto në ekzaminimin e parë. Një nga informacionet më të rëndësishme është se lidhet me ciklin tuaj menstrual, veçanërisht datën e ditës së parë të menstruacioneve të fundit.

 

Intervista është pjesa e parë dhe e domosdoshme e ekzaminimit gjinekologjik, jo vetëm për shkak të të dhënave të rëndësishme mjekësore, por me bisedën një grua qetësohet, veçanërisht nëse ka frikë nga ekzaminimi. Gjithashtu, disa probleme mund të zgjidhen vetëm duke folur. Pas zhveshjes në kabinë, ju do të shtriheni në një tryezë gjinekologjike dhe do t’i vendosni këmbët për të në vendet e caktuara. Gjinekologu do t’ju tregojë se si të vendosni veten më mirë, dhe së pari të shqyrtojë organet gjenitale të jashtme vizualisht, domethënë, pa përdorimin e instrumenteve. Pastaj ndjek ekzaminimin e vaginës me një instrument të quajtur speculum.

Speculum shërben për të zgjeruar muret e vaginës në mënyrë që të shihet brendësia e mitrës. Speculum ka lloje dhe madhësi të ndryshme, dhe mund të jetë metalike dhe plastike. Futja e tyre në vaginë, nëse jeni të qetë, nuk është e dhimbshme. Mund të jetë e parehatshme me inflamim të asaj thatësie vaginale. Pas kësaj, një spërkatje cervikale e qafës së mitrës merret me një spatula druri dhe një furçë, e cila zgjat pak dhe nuk është e dhimbshme. Pap testi përcakton ndryshimet në qafën e mitrës, dhe është kryer për zbulimin e hershëm të kancerit të qafës së mitrës, si dhe disa patogjenë të infeksionit (edhe pse kjo nuk është dëshmi e infeksionit sepse ajo është një metodë citologjike). Kjo pasohet nga një ekzaminim i palpimit në të cilin mjeku fut gishtin tregues dhe gishtin e mesëm të njërës dorë në vaginë, dhe me dorën tjetër nga jashtë, ai prek mitrën dhe vezoret mbi bark. Ky shqyrtim nuk duhet të jetë i dhembshëm, dhe nëse është kështu, duhet ta theksosh këtë dhe të tregosh vendin e dhimbjes.

Është e rëndësishme që të qetësoheni sa më shumë që të jetë e mundur gjatë ekzaminimit. Pikërisht, nëse jeni të tensionuar, muskujt e legenit të vogël janë gjithashtu të tensionuar, kështu që ekzaminimi është i vështirë dhe i dhimbshëm. Në fund, një ekzaminim me ultratinguj; sonda futet në vaginë dhe në mitër, vezoret dhe zona e legenit të vogël shqyrtohen me hollësi. Në fund të ekzaminimit, një bisedë me një gjinekolog do të ndjekë përsëri, kur ai do t’ju shpjegojë gjithçka dhe, nëse është e nevojshme, do t’ju shkruajë dhe do t’ju rekomandojë çdo trajtim ose analiza dhe procedura të mëtejshme.

Megjithëse e gjithë kjo tingëllon si shumë punë, ekzaminimi gjinekologjik zgjat rreth 10 minuta. Megjithatë, rezultatet e pap testit mund të priten për disa javë. Nëse çdo gjë është në rregull, një ekzaminim gjinekologjik, pap test dhe ekzaminim ultratinguj duhet të kryhet një herë në vit.

Si duket ekzaminimi i parë gjinekologjike te virgjëreshat?

 

Ardhja te gjinekologu për herë të parë nuk përfundon domosdoshmërisht me një ekzaminim, gjë që është veçanërisht e vërtetë për vajzat e reja që do të jenë më të rehatshme së pari për të takuar gjinekologen e tyre.

Sipas anamnezës dhe arsyes për të ardhur te gjinekologu, gratë që nuk kanë pasur marrëdhënie seksuale (virgjëreshat / virgos) vendosin nëse një ekzaminim gjinekologjike është i nevojshëm apo jo.

Si rregull, gratë që nuk kanë bërë seks nuk mund të shihen nëpërmjet vaginës, kështu që vetëm organet gjenitale të jashtme (vizualisht) dhe hapja hymenale janë shqyrtuar. Nëse është e zgjeruar në mënyrë spontane ose është çarë në ndonjë mënyrë tjetër, ekzaminimi mund të bëhet me një instrument të vogël, të projektuar. Nëse hymeni është i paprekur, bëhet një ekzaminim rectal (pra në vend të vaginës, gishtat futen në kolonë), dhe organet gjenitale shqyrtohen në të njëjtën mënyrë.

 

Ekzaminimi me ultratinguj gjithashtu nuk mund të bëhet nëpërmjet vaginës, dhe bëhet nëpërmjet barkut ose në mënyrë të drejtë. Nëse ultratinguj bëhet përmes barkut, gruaja duhet të vijë e përgatitur, sepse ekzaminimi bëhet me një fshikëz të mbushur, që do të thotë se të paktën gjysmë ore para ekzaminimit është e nevojshme për të pirë sa më shumë lëngje të jetë e mundur. Mjerisht, një ekzaminim i tillë nuk është gjithmonë i suksesshëm, sidomos te gratë me një mur të trashë abdominal. Prandaj është ideale për të bërë një ekzaminim në mënyrë të drejtë, pasi në këtë mënyrë mitra dhe vezoret mund të shihen njësoj si me një ekzaminim vaginal. Sondat e sotme janë të holla dhe mund të futen lehtësisht në koloni.

Ardhja te gjinekologu për herë të parë nuk përfundon domosdoshmërisht me një ekzaminim (veçanërisht nëse nuk është një problem akut), gjë që është veçanërisht e vërtetë për vajzat e reja që do të jenë më të rehatshme për të takuar së pari gjinekologen e tyre, për të fituar besim dhe (kur ato janë gati) për të kryer një ekzaminim. Dhe duke folur ju mund të merrni informacion shumë të rëndësishëm në lidhje me shëndetin riprodhues, dhe rëndësinë e ekzaminimeve të rregullta gjinekologjike.

Si duket një ekzaminim gjinekologjike te gratë shtatzëna?

 

Në çdo mbërritje, gratë shtatzëna shqyrtohen në mënyrë vaginale, me një vlerësim të mbylljes së qafës së mitrës.

Ekzaminimi i parë që çdo grua shtatzënë duhet të bëjë midis javës së 6-të dhe të 12-të të shtatzënisë, kur shtatzënia dhe kohëzgjatja e saktë e saj konfirmohen.

Në ekzaminimin e parë, është e nevojshme të bëhet një pap test (nëse ka kaluar më shumë se një vit që nga marrja e fundit), dhe nëse është e nevojshme, sëabs cervical dhe testet bazë laboratorike. Testet e fundit përfshijnë numërimin e plotë të gjakut, hekurin në gjak, hormonet e tiroidit, sheqerin në gjak, urinën, urino kulturën, testet për hepatitin B dhe C, testet për sifilizin dhe toxoplasmozën, dhe është gjithashtu e nevojshme për të përcaktuar grupin e gjakut dhe faktorin Rh. Përveç ekzaminimit bazë gjinekologjike, ekzaminimi i parë bëhet edhe me anë të ultratingujve, jepen këshilla mbi ushqimin dhe sjelljen e gruas shtatzënë, si dhe këshilla për testet e hershme të shtatzënisë për të zbuluar kromosomopatitë.

 

Çdo herë që një grua shtatzënë shqyrtohet në mënyrë vaginale, me një vlerësim të mbylljes së qafës së mitrës. Deri në javën e 12-të të shtatzënisë, ultratingujt bëhen gjithashtu vaginale, dhe nga java e 12-të e tutje me rrugë abdominale (përmes barkut). Gjatë 12 javëve të para të shtatzënisë, mjafton të marrim vetëm acid folik (400-800 mcg/ditë), dhe më vonë, nëse është e nevojshme, vitamina të plota (me shtimin e acideve yndyrore omega tre). Ekzaminimet në shtatzëni deri në 32 javë bëhen çdo 4 javë, më vonë ato janë më të shpeshta, pra. çdo 3 javë (ndërsa shtatzënisë i vjen fundi çdo 2 javë). Nga java e 38-të e më tej, ekzaminimet kryhen në klinikën e maternitetit në spitalin ku gruaja shtatzënë dëshiron të lindë.

 

Në kuadrin e kujdesit antenatal, është standardisht e rekomanduar për të bërë një minimum prej tre ekzaminimeve ultratinguj gjatë shtatzënisë. Midis javëve të 9-ta dhe 12-të të shtatzënisë për të përcaktuar kohëzgjatjen e saktë të shtatzënisë, javën e 19-22-të të shtatzënisë kur bëhet një ekzaminim më i hollësishëm i anatomisë së foshnjës dhe java e 29-32-të kur vlerësohet pesha dhe rritja e foshnjës. Sigurisht, ekzaminimet me ultratinguj janë më të shpeshta në ditët e sotme, si për shkak të kureshtjes së nënës, ashtu edhe për shkak të shtatzënive të rrezikshme. Ekzaminimet shtesë sigurojnë siguri, si për gruan shtatzënë, ashtu edhe për gjinekologen që përcjellë shtatzëninë.

 

Pas mbërritjes në klinikën gjinekologjike, para çdo ekzaminimi, tensioni i gjakut i gruas shtatzënë matet, urina shqyrtohet me një shirit prove dhe gruaja shtatzënë peshohet. Midis javës së 24-të dhe të 28-të të shtatzënisë, duhet bërë një OGTT (testi i ngarkesës së glukozës në gojë) për të zbuluar diabetin (diabetes mellitus) në shtatzëni. Në 28 javë, testet laboratorike dhe testet e sensibilizimit në gratë shtatzëna Rh-negative përsëriten. Në 37 javë, është e nevojshme për të bërë një test vaginal / perineum në grupin B beta-hemolytic streptococcus (BHS-B). Pikërisht, transferimi i këtij bakteri tek i sapolinduri gjatë lindjes mund të çojë në sepsi të hershme neonatale (1-2 për 1000 lindje), dhe në rastin e gjetjes pozitive, ai trajtohet duke i dhënë një antbiotik nënës para dhe menjëherë gjatë lindjes, gjë që parandalon infeksionin e të sapolindurit.

 

Si duket një ekzaminim gjinekologjik te gratë e moshuara?

 

Ekzaminimi gjinekologjike në pleqëri kryhet në të njëjtën mënyrë si te gratë në moshë riprodhuese, me theks në ekzaminimin e organeve gjenitale të jashtme dhe vaginës.

Në gratë menopausal, probleme të ndryshme dhe sëmundje ndodhin në krahasim me gratë në moshë riprodhuese. Fatkeqësisht, në rajonin tonë zakonisht besohet se gratë më të moshuara dhe menopausale nuk duhet të kryejnë më ekzaminime gjinekologjike, gjë që është krejtësisht e pasaktë dhe e dëmshme – jo vetëm për shëndetin e grave, por edhe për cilësinë e jetës së grave më të moshuara. Në pleqëri, shpesh ka probleme të lidhura me menopauzën për të cilin flitet pak, të tilla si thatësia vaginale, çarja dhe djegia e organeve gjenitale të jashtme dhe problemet me inkontinencën. Përveç problemeve të theksuara, ka edhe probleme klasike në menopauzë, të tilla si vetëtima të nxehta, pagjumësi, lodhje, dhimbje koke, humor të keq (depresion). Këto janë të gjitha arsye për të vizituar një gjinekolog.

Ekzaminimi gjinekologjik në këtë moshë kryhet në të njëjtën mënyrë si te gratë në moshë riprodhuese, me një theks në ekzaminimin e organeve gjenitale të jashtme dhe vaginës, dhe instrumente më të vogla përdoren nëse është e nevojshme. Një pap test është marrë gjithashtu dhe një ultratinguj gjinekologjike është bërë. Nëse gruaja është e shëndetshme, dhe nuk ka probleme akute gjinekologjike (me ekzaminime të rregullta gjinekologjike të mëparshme), ekzaminimi mund të kryhet çdo 2-3 vjet.

 

Si duket një ekzaminim gjinekologjik te gratë e operuara (gratë pa mitër ose vezore)?

 

Pavarësisht nga fakti se një grua nuk ka më mitër ose vezore, ajo ende duhet të kryejë ekzaminime të rregullta gjinekologjike, pasi ajo ende ka një vulvë dhe vaginë që gjithashtu duhet të ekzaminohen.

 

 

Këto gra mund të merren ende një pap test, edhe pse nuk kanë një cerviks; në këtë rast, pap testi merret vetëm nga pjesa vaginale. Gjithashtu, duhet bërë një ekzaminim me ultratinguj i legenit të vogël për të përjashtuar ndryshimet në këtë zonë. Këto gra gjithashtu mund të kryejnë ekzaminime çdo 2-3 vjet.

Ekzaminimi gjinekologjike në çdo rast nuk duhet të vonohet. Është e natyrshme që gratë të mos presin me padurim të shkojnë te gjinekologu, por është e rëndësishme t’i kushtojnë vëmendje të veçantë atij dhe të ndërtojnë një marrëdhënie të mirë me gjinekologen, sepse nëse keni përvoja të mira, do të bëni ekzaminimet e rregullta./natalmedia.com/

“Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia

SHPËRNDAJE:

Related posts