Kur është koha e duhur dhe sa aktivitete jashtëshkollore mund të ndjekë një fëmijë?

Gjuhë të huaja, sport, shkollë muzikore, robotikë, aktrim, kërcim… ka një numër të madh aktivitetesh jashtëshkollore që u ofrohen fëmijëve në fillim të vitit shkollor.

Sot është e zakonshme që një fëmijë të shkojë në dy, tre apo edhe katër aktivitete, sepse prindërit udhëhiqen nga logjika se është mirë të mësosh gjithçka, por shpesh anashkalojnë faktin që fëmija ka nevojë edhe për kohë të lirë për të pushuar dhe për të luajtur.

 

Përfitimi i aktiviteteve jashtëshkollore është i shumëfishtë

Fëmija fiton njohuri dhe aftësi si mësimi i gjuhëve të huaja, të luajë, të këndojë etj., si dhe inkurajohet zhvillimi i duhur fizik dhe intelektual. Fëmijët mësojnë organizimin dhe menaxhimin e kohës, rëndësinë e përpjekjes, përkushtimit dhe durimit, krijojnë zakone të mira, mësojnë për vendimmarrjen, punën në grup, zhvillojnë aftësitë sociale, inkurajojnë vetërregullimin emocional dhe ndërtojnë një imazh pozitiv për veten.

 

Zgjedhja e një aktiviteti duhet të jetë vendimi i fëmijës

Kur zgjedh një aktivitet, është e rëndësishme të flasësh me fëmijën sepse duhet të jetë vendimi i tij. Natyrisht, disa aktivitete janë të rëndësishme predispozitat që duhet të ketë fëmija, ka kufizime që lidhen me moshën, ose prindërit duhet të kufizojnë aktivitetet për sa i përket çmimit, por ai i fëmijës duhet, për aq sa është e mundur, të jetë i fundit.

 

Ndonjëherë fëmijët duan të ndjekin disa aktivitete paralelisht, por një orar shumë i ngushtë dhe shumë detyrime mund të çojnë në lodhje

Rregulli duhet të jetë që fëmija të mund të marrë pjesë në aq aktivitete që nuk pengojnë kryerjen e detyrave të shkollës dhe të ketë ende kohë për të pushuar. Nuk është mirë të teprohet, sepse fëmijët duhet të kenë kohë për veten e tyre, por edhe të mërziten ndonjëherë, sepse atëherë mund të mësojnë shumë për veten, afinitetet e tyre dhe të zhvillojnë kreativitetin.

Megjithatë, nuk ka një përgjigje universale se sa aktivitete jashtëshkollore janë optimale për një fëmijë të shkollës fillore. Fëmijët janë të ndryshëm, ata e trajtojnë ndryshe stresin dhe përgjegjësitë.

Fëmija nuk duhet të detyrohet të marrë pjesë në asnjë aktivitet, por as të lejohet që ta teprojë dhe të vrapojë nga një aktivitet në tjetrin pa pushim. Më pas mund të presim shqetësime psikosomatike përpara se të shkojmë në shkollë ose në aktivitete, humbje përqendrimi, lodhje, vështirësi në gjumë, ushqyerje, pagjumësi, apati, frika të ndryshme etj.

Në këtë rast është e rëndësishme të flisni me fëmijën dhe kërkoni ndihmë nga një specialist i shëndetit mendor dhe rregulloni numrin e aktiviteteve.

 

Kur është koha e duhur për një aktivitet të caktuar?

Prindërit duhet gjithashtu të mendojnë nëse vendosin pritshmëri shumë të larta për fëmijët e tyre, duke pritur që ata të jenë më të suksesshëm në të gjitha fushat e jetës.

Ekspertët rekomandojnë të mësoni një gjuhë të huaj nga viti i tretë ose i katërt. Nëse të folurit zhvillohet siç duhet, gjuha e huaj stimulon zhvillimin e trurit të fëmijës.

Në moshën 12-vjeçare, ata mund të fillojnë të merren me sport më seriozisht.

Fëmijët mund të fillojnë akademi dixhitale kur të fillojnë klasën e parë. Ai inkurajon kuriozitetin e tyre, zhvillon kreativitetin dhe të menduarit kritik dhe i mëson ata për teknologjitë moderne./natalmedia.com/

 

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts