Si të kujdeseni që fëmija juaj të mos bëhet një narcist

Shumë prindër shpesh përballen me këshilla të ndryshme se si t’i rritin fëmijët e tyre. Një nga temat e zakonshme  është se si lavdërimi mund të ndikojë në personalitetin e fëmijës. Ajo që duhet kuptuar është se vetë lavdërimi nuk është problem; Problemi lind kur fëmijët lavdërojnë veten duke u krahasuar me fëmijët e tjerë dhe duke sugjeruar epërsinë e tyre. Lëvdatat nuk janë të dëmshme, por lëvdatat që vijnë me kritika drejtuar të tjerëve mund të jenë shumë problematike. Sjellja narcisiste tek fëmijët përfaqëson jo vetëm egocentrizmin, por edhe egoizmin ekstrem dhe mungesën e respektit për të tjerët.

Mos i krahasoni fëmijët tuaj me të tjerët

Respektoni fëmijët tuaj për atë që janë, por pa e krahasuar ata me të tjerët. Nëse kanë bërë një gabim, thuaju, por pa i krahasuar me të tjerët (si vëllezërit, miqtë, shokët e klasës etj.). Krahasimi është i rrezikshëm sepse ka gjithmonë dikë që mund ta tejkalojë fëmijën tuaj në diçka, gjë që mund të çojë në një ndjenjë dështimi të vazhdueshëm. Nëse fëmijët përqendrohen në aftësitë dhe arritjet e tyre, ata do t’ia dalin mbanë ose do të pengohen në meritat e tyre.

Disa ekspertë të shëndetit mendor besojnë se narcizoizmi vjen nga abuzimi, ndërsa të tjerë besojnë se kjo është rezultat i prindërve tepër të përfshirë që projektojnë dëshirat e tyre tek fëmijët e tyre. Sidoqoftë, nuk mund të gabosh nëse dëgjon me kujdes fëmijët e tu, kupton se kush janë ata dhe pranon dëshirat, mendimet dhe ndjenjat e tyre të veçanta. Nuk është gjithmonë e nevojshme të jeni dakord me ta, por do t’u jepni atyre një shtysë të madhe në jetë duke lejuar personalitetin e tyre të vërtetë të shkëlqejë.

Përqendrohu te tiparet pozitive të personalitetit, jo tek arritjet e tyre

Arritjet e një fëmije janë kalimtare, por mirësia dhe karakteri i tyre i mirë do të qëndrojnë me ta për një jetë të tërë. Lavdërojeni fëmijën kur tregon përkushtim, etikë pune, dhembshuri, ndihmë ose është thjesht një person i këndshëm. Përqendrimi në përpjekjet, karakterin dhe tiparet e tyre personale (në vend të arritjeve) rezulton me një karakter të fort dhe më pak mendjemëdhenj.

Ju pëlqen të ndiheni të nevojshëm dhe të rëndësishëm në jetën e fëmijëve tuaj, por mos bëni gjithçka për ta – mos e bëni! Nëse fëmijët mendojnë se bota juaj vërtitet vetëm rreth tyre, zhvillohet një ndjenjë egocentrizmi (dhe pafuqie). Ata rriten duke pritur që të gjithë ata që i duan gjithashtu të jetojnë për të përmbushur dëshirat e tyre. Tregoju fëmijëve se ke një jetë tënden dhe besim të plotë në aftësinë e tyre për t’i bërë gjërat vetë. Jo vetëm që është rraskapitëse që prindërit të lënë pas dore jetën dhe nevojat e tyre, por edhe u dërgon një mesazh shumë të keq fëmijëve. /natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts