Terapia Logopedike- Çka është, si zhvillohet, qfarë të presim?

Shkruan: Egzona Maloku – Logopede

Komunikimi është themeli i ndërveprimit njerëzor dhe për fëmijët zhvillimi i të folurit është një moment historik kritik.

Terapia logopedike është një mjet i fuqishëm që mund të mbështesë fëmijët që po lundrojnë në ndërlikimet e gjuhës dhe të komunikimit.

Nëse jeni prind ose edukator i një fëmije që mund të përballet me sfida të të folurit, të kuptuarit e nuancave të terapisë së të folurit është thelbësore.

Terapia logopedike ofron trajtim dhe mbështetje për njerëzit që përjetojnë çrregullime të të folurit dhe probleme komunikimi. Qasja është e dobishme për trajtimin e disa çështjeve si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit.

Një logoped do të fillojë duke vlerësuar individin. Më pas ata mund të identifikojnë lloje të ndryshme të çrregullimeve të të folurit dhe si mund t’i trajtojnë ato.

Një fëmijë mund të marrë pjesë në terapinë e të folurit në një klasë si pjesë e një grupi të vogël ose në një mjedis individual.

Kjo varet nga çrregullimi i të folurit që ata po përjetojnë.

Logopedi do të përdorë ushtrime dhe aktivitete terapeutike për t’i ndihmuar ata të kapërcejnë problemet e tyre specifike. Terapia logopedike për të vegjlit dhe fëmijët përfshin aktivitete argëtuese dhe tërheqëse si lojëra, ushtrime gjuhësore, lexim, karta me figura, modelim të tingujve të saktë. Kjo ndihmon për ta bërë mësimin më të këndshëm.

Mund të duket sikur logopedi “thjesht po luan” me fëmijën tuaj, por ka shumë më tepër që ndodhin nën sipërfaqe nga sa mund ta kuptoni. Logopedi do të gjejë mënyra për të “fshehur” detyrat e terapisë së të folurit në një aktivitet loje.

Fakti është se të vegjlit mësojnë aftësitë gjuhësore përmes aktiviteteve të bazuara në lojë . Ndërsa ne shpesh mendojmë për lojën si pushim nga puna është krejt e kundërta për fëmijët. Loja është mënyra se si fëmijët mësojnë dhe eksplorojnë botën përreth tyre.

Kjo është arsyeja pse zhvillimi i aftësive të mira të lojës është kaq i dobishëm për rritjen dhe zhvillimin e tyre gjuhësor.

Logopedët zakonisht caktojnë ushtrime për t’i praktikuar në shtëpi në mënyrë që të përforcojnë atë që mësoni.

Shpërblimet e terapisë së të folurit për fëmijët shtrihen shumë përtej zhvillimit të rrjedhshmërisë verbale. Është një ndërhyrje shumëdimensionale me transformime të qëndrueshme.

Një nga qëllimet kryesore të terapisë së të folurit është të rrisë aftësinë e një personi për të shprehur mendimet, idetë dhe emocionet në mënyrë efektive. Kjo mund të çojë në një ndjenjë më të madhe të vetë-shprehjes, ndërveprime domethënëse me të tjerët dhe më pak zhgënjim.

Përfitime të tjera përfshijnë: Vetëbesimi më i madh, Performanca e përmirësuar akademike ose profesionale, Pavarësi më e madhe. “Suksesi” i terapisë së të folurit varet nga qëllimet. Kuptimi i suksesit mund të ndryshojë në bazë të komunikimit  themelor ose gjendjes mjekësore dhe ashpërsisë së tij, si dhe motivimit dhe angazhimit ndaj terapisë, ekspertizës së terapistit dhe sistemeve mbështetëse.

Koha që duhet për të arritur qëllimet  gjithashtu ndryshon në bazë të faktorëve themelorë si këta. Shumë njerëz që kanë ndjekur terapi të të folurit përjetojnë përfitime të fuqishme që i prekin ata pothuajse në çdo aspekt të jetës.

Te fëmijët prindërit janë çelësi i suksesit të përparimit të fëmijës, fëmijët që e përfundojnë programin më shpejt dhe me rezultatet më të gjata janë ata prindërit e të cilëve ishin të përfshirë. Pyesni logopedin se çfarë mund të bëni. Për shembull, ju mund ta ndihmoni fëmijën tuaj të bëjë aktivitetet në shtëpi që sugjeron ai.

Kjo siguron përparimin e vazhdueshëm dhe bartjen e aftësive të reja. Tejkalimi i një çrregullimi të të folurit ose gjuhës mund të marrë kohë dhe përpjekje. Pra, është e rëndësishme që të gjithë anëtarët e familjes të jenë të durueshëm dhe mirëkuptues me fëmijën. Dhe në klinikën tonë duke ditur rëndësinë e terapisë logopedike, ne kujdesemi që të ofrojmë shërbimet më cilësore me metodat më bashkëkohore duke u munduar gjithmonë që fëmijët të gjejnë një ambient të ngrohtë, bashkëpunues, argëtues e stimulues për ta me lojëra dhe aktivitete të ndryshme që nxisin zhvillimin e komunikimit dhe aspekteve të tjera që përfshin terapia logopedike.

Disa lojëra dhe aktivitete të realizuara në klinikën tonë:

 

 

. /natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts