SI TA MOTIVONI FËMIJËN TUAJ TË FLAS

“Vëmendja pozitive dhe lidhja janë shenja dalluese e një marrëdhënieje të mirë prind-fëmijë. Interesimi juaj i përditshëm u tregon fëmijëve tuaj se jeni në dispozicion të tyre”, thotë doktoresha Stivi Paket-Perez, psikologe pediatrie e licencuar në Klinikën e Shëndetit të Fëmijëve dhe asistent profesor në UT SouthWestern.

Por ndonjëherë, të bësh një fëmijë të tregojë histori për ditën e tij mund të jetë një sfidë. Këtu janë disa këshilla nga Dr. Puket-Perez se si të përfitoni sa më shumë nga bisedat me fëmijën tuaj.

Pse fëmija im nuk dëshiron të flasë me mua se si e kaloi ditën e tij?

Kur bëjnë pyetje, shumica e prindërve marrin përgjigje nga fëmija i tyre me një fjalë si “mirë”, “ishte mirë” ose më e tmerrshmja “nuk e di”.

“Ka shumë arsye pse ndodh kjo, por rrallë ndodh sepse fëmija juaj nuk dëshiron të flasë”, thotë Dr. Puket-Perez. “Fëmijët duan të flasin për ditët e tyre dhe të lidhen me prindërit e tyre. Ata vetëm duhet ta bëjnë atë sipas kushteve të tyre.”

Në përgjithësi, fëmijët duhet të jenë në një vend ku janë rehat dhe të ndihen gati, të hapur dhe të interesuar përpara se të kenë një bisedë të shëndoshë, të ndajnë informacione kuptimplotë. Për shembull, fëmijët mund të kenë nevojë për kohë për të përpunuar detajet e ditës ndërsa kalojnë në “modalitetin e shtëpisë” pas shkollës.

Është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend se fëmijët shpesh nuk e konceptojnë ditën e tyre në tërësi. Në vend të kësaj, ata kujtojnë gjërat emocionuese që kanë ndodhur në orët e fundit. Si rezultat, bërja e pyetjeve të gjera si: “Si ishte dita jote?” mund të jetë e vështirë për ju që t’i përgjigjeni.

 

Si ta bëni një fëmijë të flasë për ditën e tij?

Koha e duhur dhe pyetjet e duhura mund të ndikojnë që fëmija juaj t’ju tregojë për ditën e tij. Shihni katër këshillat për ndihmë të Dr. Puket-Perez.

 

  1. Jini të durueshëm dhe jepini fëmijës tuaj pak hapësirë

Fëmija juaj mund të mos jetë gati të flasë me ju menjëherë, dhe kjo është në rregull. Kur fëmija juaj vjen në shtëpi nga shkolla, shmangni pyetjet. “Në vend të kësaj, përqendrohuni në ndërveprimet pozitive me fëmijën tuaj.

Disa shembuj se si duhet të përshëndetni fëmijën tuaj kur kthehet nga shkolla:

Pershendetje zemer, me ke munguar sot. Mezi pres të bisedoj me ty.

Gëzohem që u ktheve në shtëpi. Unë thjesht po mendoja gjithë kohën për ty dhe kam disa ushqime që mendova se mund t’ju pëlqejnë.

  1. Kërkoni mundësi natyrore për t’u lidhur

Prindërit mund të kërkojnë mundësi në mbrëmje për t’u bashkuar me fëmijën e tyre në një aktivitet dhe për të treguar interes për atë që po bëjnë. Këto ndërveprime mund të krijojnë një rehati që nxit një gatishmëri për të biseduar.

Koha është gjithashtu e rëndësishme. Fëmija juaj mund të jetë më i angazhuar në periudha të ndryshme pas shkollës. Ju e njihni më mirë fëmijën tuaj. Për shumë fëmijë, kjo ndodh pasi kanë ngrënë një meze të lehtë, kanë pasur një shans për t’u çlodhur ose duke shkuar në shtrat. Ofroni disa mundësi të ndryshme për angazhim.

“Nëse krijojmë një hapësirë ​​komode pa presion, tregojmë vëmendje pozitive dhe interes.

3.Bëjini fëmijës pyetje specifike se si e kaloi ditën

Kur ju dhe fëmija juaj të jeni gati për të folur, bëni hapur pyetje specifike dhe interesante. Shmangni pyetjet e shpejta. Kjo mund të duket si një marrje në pyetje, të mbingarkojë fëmijën tuaj dhe të mbyllë aftësinë e tij për të komunikuar.

Në vend që të bëni pyetje të përgjithshme si “si ishte dita jote?” përpiquni të bëni pyetje më të qetë dhe specifike. Si prind, mund të thoni, “le të ndajmë një gjë të mirë dhe një gjë jo shumë të madhe që ndodhi sot. Unë mund ta bëj i pari”.

A keni marrë komplimente sot? A dhatë lëvdata sot?

Nëse mund të ndani ushqime me dikë, me kë do të ndani?

Nëse do të mund të ndërronit vendin me dikë në klasën tuaj, me kë do ta bëni?

A ka diçka për të cilën keni nevojë për ndihmë?

Ishte ndonjë gjë e mërzitshme?

Çfarë ju bëri të buzëqeshni sot?

Cila ishte gjëja qesharake që ndodhi?

Cila ishte gjëja më e lehtë që bëtë sot?

Cila ishte më e vështira sot?

Cila ishte më argëtuese sot?

Kur jeni mërzitur më shumë?

Kush solli ushqimin më të mirë sot?

Me kë keni luajtur sot?

Kush ishte i mirë me ju sot, me kë u treguat mirë?

  1. Bëhuni një dëgjues aktiv

Asgjë nuk mund të përfundojë një bisedë më shpejt se një pjesëmarrës i paangazhuar. Dëgjoni me interes dhe vëmendje kur fëmija juaj tregon diçka për ditën e tij. Tregojini fëmijës tuaj se jeni të angazhuar përmes gjuhës së trupit, shprehjeve të fytyrës dhe tonit të zërit./natalmedia.com/

 

 *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts