Si të dallojmë kontraktimet (dhimbjet) e lindjes reale nga ato të rreme?

Mitra përbëhet nga fibra të muskujve të lëmuar dhe ind lidhës. Trupi i mitrës ka më shumë inde muskulore. Tufat muskulore në murin e mitrës e rrisin volumin e tyre gjatë shtatzënisë përmes procesit të hipertrofisë dhe hiperplazisë, e cila së bashku me shtrirjen e shkaktuar nga rritja e fetusit, bën që mitra të rritet dhjetëfish gjatë shtatzënisë.

Kontraktueshmëria dhe elasticiteti i muskujve të mitrës janë karakteristika të rëndësishme nga të cilat varet cilësia e lindjes. Kontraksionet e mitrës janë nën kontrollin e sistemit nervor vegjetativ dhe tkurrja e vetë mitrës, pra lindja, është një fenomen elektromekanik që çon në shkurtimin e fibrave miometriale.

Lindja e vërtetë në fazën e parë të lindjes fillon me kontraktime të dhimbshme që zgjasin rreth gjysmë minuti dhe shfaqen në intervale të rregullta prej 20 deri në 30 minuta. Në ecurinë e mëtejshme të forcës, tkurrja intensifikohet dhe koha ndërmjet tyre shkurtohet në 10 minuta ose më pak, gjë që konsiderohet edhe një “alarm” për të shkuar në maternitet. Megjithatë, perceptimi i dhimbjes është një karakteristikë individuale dhe nuk duhet respektuar rregulla strikte për të shkuar në maternitet, sepse nuk ka rregulla të tilla.

Lindja normale karakterizohet nga kontraktime të rregullta, domethënë të koordinuara të mitrës që zgjerojnë lehtësisht dhe me efikasitet qafën e mitrës.

Tashmë nga mesi i shtatzënisë, dhe veçanërisht në javët e fundit, aktiviteti i indit muskulor të mitrës bëhet më i fortë dhe më i ndjeshëm ndaj hormoneve që ndikojnë në miometrium. Prandaj, qysh katër javë para lindjes, e tek disa gra pak më herët, vërehen kontraktime të mitrës, të cilat janë të çrregullta, asinkrone, me amplitudë të ulët dhe për rrjedhojë jo të dhimbshme. Kontraksione të tilla mund të jenë disi më të shpeshta dhe të rregullta, pasi në fund të shtatzënisë aktiviteti i muskujve të mitrës është më i rregullt, pra më i koordinuar. Ne i quajmë gjithashtu kontraktime Braxton-Hicks ose kontraktime të rreme. Ata quhen kontraktime të rreme sepse gratë shtatzëna shpesh mendojnë se lindja ka filluar. Gjithsesi, kontraktimet të tilla nuk duhet të jenë shkak për alarm sepse nuk shkaktojnë ndryshime në qafën e mitrës, pra nuk sjellin zgjerim të qafës së mitrës, por shërbejnë për të përgatitur vetë aktin e lindjes.

 

Megjithatë, ndonjëherë është e vështirë për pacientët të dallojnë kontraktimet e rregullta nga ato të rreme. Njohja e disa prej karakteristikave të lindjes së rreme mund të jetë e dobishme. Kështu më së shpeshti këto dhimbje qetësohen nëse gruaja shtatzënë fillon të lëvizë, ndërsa në lindjen reale asgjë nuk do të ndihmojë në përpjekjen për të qetësuar spazmat dhe dhimbjet.

 

Për më tepër, me lindjen e rreme, dhimbja e ngërçit lokalizohet pikërisht në pjesën e poshtme të barkut, ndërsa me lindjen e vërtetë dhimbja fillon në bazën e shtyllës kurrizore dhe gradualisht përhapet në mënyrë si rrip drejt pjesës së poshtme të barkut. . Për më tepër, ndërsa kontraktimet Braxton-Hicks nuk kanë një orar të rregullt të shfaqjes, lindja reale karakterizohet nga një interval i rregullt dhe gjithnjë e më i shkurtër midis kontraktimeve. Besohet se gratë shtatzëna që kanë lindur më parë mund të kenë kontraktime të rreme më të shpeshta dhe intensive, ndërsa nënat që lindin për herë të parë mund të mos i vënë re ato.

Rreziku i lindjes së parakohshme

Është e rëndësishme të theksohet këtu se kontraktimet mund të ndodhin edhe gjatë (në mes të) shtatzënisë, dhe kështu mund të çojnë në lindje të parakohshme. Prandaj, kontraktimet që bëhen më të shpeshta dhe të dhimbshme në mes të shtatzënisë duhet marrë seriozisht dhe duhet të kontaktoni gjinekologun tuaj për ekzaminim. Të tilla kontraktime mund të bëjnë që qafa e mitrës të zgjerohet përpara se foshnja të jetë mjaft e pjekur për të jetuar jashtë trupit të nënës.

Kontraksionet gjatë shtatzënisë mund të jenë pasojë e sforcimeve të tepërta fizike, qëndrimit të shpeshtë në këmbë, ekspozimit ndaj situatave stresuese, por edhe rezultat i një infeksioni ekzistues të qafës së mitrës ose qeskës amniotike (chorioamnionitis)./natalmedia/

 

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kompjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forne tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts