Sa është i rrezikshëm diabeti tek shtatzënat?

Gratë shtatzëna me GDM të patrajtuar më shpesh lindin fëmijë makrosomikë.

Diabeti tek gratë është një rrezik për rezultate negative të shtatzënisë. Mund të rrezikojë shëndetin e një gruaje shtatzënë dhe të fëmijës së saj dhe është jashtëzakonisht e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për rëndësinë e kësaj sëmundjeje.

Gjatë shtatzënisë është e nevojshme të bëhet dallimi ndërmjet: diabetit ekzistues, diabetit të ri dhe diabetit gestacional (diabetit gestacional).

Diabeti gestacional është diabeti që diagnostikohet për herë të parë gjatë shtatzënisë. Rreth 7% e grave shtatzëna kanë diabet gestacional dhe numri i tyre është rritur ndjeshëm vitet e fundit. Më shpesh shfaqet në tremujorin e dytë të shtatzënisë. Është shumë e rëndësishme që diabeti gestacional të diagnostikohet në kohë për shkak të komplikimeve të mundshme që mund të shkaktojë si tek nëna ashtu edhe tek fetusi.

Gratë shtatzëna shumë shpesh nuk kanë simptomat klasike të diabetit, si lodhje, urinim të shpeshtë, etje, të fikët, dhimbje koke, ndaj është shumë e rëndësishme kontrolli i sheqerit në gjak gjatë monitorimit të shtatzënisë. Rekomandohet që të gjitha gratë shtatzëna që bëjnë pjesë në grupin e rrezikut të kontrollohen për diabetin në kontrollin e parë prenatal.

Diagnoza e diabetit gestacional bëhet duke matur nivelin e glukozës në gjak. Në kontrollin e parë është e nevojshme të matet glukoza e agjërimit, në mënyrë të rastësishme gjatë ditës ose sheqeri tre mujor. Nëse vlerat e agjërimit janë më shumë se 7 mmol/l, një gjetje e rastësishme e glukozës është më shumë se 7,1 ose HbA1C është më shumë se 6,5, vendoset një diagnozë e diabetit të manifestuar dhe më pas gruaja shtatzënë monitorohet dhe trajtohet.

Gjithashtu kryhet një OGTT dhe nëse vlerat e agjërimit janë më shumë se 5,1 mmol/l, pas një ore më shumë se 10 mmol/l dhe pas 2 orësh më shumë se 8,5 mmol/l, vendoset diagnoza e diabetit gestacional.

 

 

Problemet që sjellë dijabeti

Gratë shtatzëna me GDM të patrajtuar kanë vdekshmëri më të lartë perinatale, më shpesh lindin fëmijë makrosomikë (me peshë më shumë se 4 kg), kanë çrregullime hipertensionale më të shpeshta në shtatzëni, trauma më të shpeshta të lindjes ndaj nënës ose të porsalindurit, kardiomiopati hipertrofike fetale/neonatale më të shpeshta, probleme të frymëmarrjes neonatale dhe komplikime metabolike dhe polihidramnioz.

Si trajtohet?

Trajtimi bazë për GDM është një dietë e bazuar në një dietë të shëndetshme dhe të larmishme, stërvitje të rregullta dhe kontroll të peshës. Gratë shtatzëna që janë në pushim kanë nevojë për rreth 1,800 kcal në ditë, dhe ato që punojnë kanë nevojë për rreth 2,100 kcal/ditë. Një dietë e shëndetshme përfshin shumë fruta dhe perime, drithëra, shmangien e ushqimeve dhe pijeve me përmbajtje të lartë sheqeri dhe shmangien e ushqimeve me yndyrë. Aktiviteti fizik i moderuar është shumë i rëndësishëm dhe alternativa më e mirë është ecja e përditshme. Përafërsisht 5-10 për qind e grave me diabet gestacional nuk arrijnë një kontroll mjaft të mirë metabolik, ndaj është e nevojshme të shtohet terapi orale ose insulinë./natalmedia.com

 

“Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts