Hormonet dhe ndryshimet hormonale në shtatzëni

Hormonet janë vërtet mahnitëse! Ato menaxhojnë shumicën e funksioneve jetësore, janë të rëndësishme për zhvillimin e foshnjës dhe gjithashtu ndikojnë në luhatjet e humorit, lodhjen dhe mundimet e mëngjesit në shtatzëni.

Ndonëse çdo luhatje humori në shtatzëni u atribuohet hormoneve dhe shpesh ato janë fajtorët kryesorë për të gjitha emocionet negative, e vërteta është se hormonet janë shoqëruesit tanë të rëndësishëm dhe ndihmësit e vërtetë!

Gjatë shtatzënisë, ata duhet të bëjnë një punë shumë serioze dhe janë përgjegjës për krijimin e foshnjave – mrekullitë tona të vogla! Në mënyrë që foshnja të zhvillohet mbi 9 muaj, trupi ka një punë të vështirë që kërkon prodhimin e hormoneve shtesë për t’u përshtatur me të gjitha këto ndryshime.

Lexoni më poshtë se cilat janë hormonet më të rëndësishme të shtatzënisë dhe funksionimin e tyre në trupin tuaj.

Gonadotropina koronike e njeriut (HCG)

Nga vjen?

Tek gratë shtatzëna, placenta stimulon prodhimin e HCG.

Çfarë rëndësie ka?

Beta HCG (gonadotropina koronike e njeriut) është një proteinë e sekretuar nga indi placentar dhe shumë e quajnë hormoni i shtatzënisë. Është beta HCG që është treguesi kryesor i shtatzënisë. Funksioni i saj më i rëndësishëm është të stimulojë corpus luteum në vezore për të sekretuar progesterone, një hormon që shpesh quhet si kujdestari i shtatzënisë.

Si burrat, ashtu edhe gratë kanë sasi të vogla HCG në trupin e tyre në çdo kohë, por prania e niveleve më të larta se normalja e këtij hormoni në urinën e një gruaje do të japë një rezultat pozitiv në testet e hershme të shtatzënisë. Ajo mund të zbulohet në analizën e gjakut rreth shtatë ditë nga ngjizja.

Nivelet e HCG-së zakonisht janë më të larta në shtatzënitë e shumta – duke dhënë treguesin e parë se kemi më shumë se një foshnjë. Ky hormon dyfishohet mesatarisht çdo ditë tjetër gjatë dhjetë javëve të para të shtatzënisë. Vlerat më të larta të kësaj proteine do të tregohen nga analizat e gjakut të bëra në fund të tremujorit të parë të shtatzënisë, kur ajo mund të variojë nga 100.000 deri në 120.000 IU/L.

Besohet se HCG është gjithashtu përgjegjëse për mundimet e mëngjesit, dhe gjithashtu rrit furnizimin me gjak të legenit të nënës së ardhshme, prandaj shumë gra shtatzëna kanë një “problem” me urinimin e shpeshtë.

Progesteroni në shtatzëni

Progesteroni është excreted nga corpus luteum (në vezoret), gjëndrave adrenale dhe gjatë shtatzënisë, nga placenta. Progesteroni siguron që trupi i një gruaje të jetë i butë, fleksibël, i ftohtë, me shumë gjak që rrjedh në të gjitha vendet e duhura, në thelb se është vendi i përsosur për të krijuar një fëmijë! Progesteroni ndikon në pjellorinë dhe menstruacionet e femrave dhe ka një punë të rëndësishme në trashjen e shtresës së mitrës së një gruaje, duke e bërë atë një vend të rehatshëm për të instaluar një vezë të fekonduar.

Ky hormon dobiprurës ende i mban gjërat të rehatshme gjatë shtatzënisë, dhe gjithashtu stimulon rritjen e indeve të gjirit, zbut kartilazhin për të krijuar hapësirë për foshnjën dhe kontribuon në funksionimin optimal të placentës. Progesteroni është e këndshme për foshnjat, por ka disa efekte anësore të bezdisshme për nënat. Si fillim, mund të shkaktojë aknet. Progesteroni gjithashtu rrit lodhjen, veçanërisht në tremujorin e parë. Megjithatë, ana e mirë e kësaj është se trupi i nënës drejton gjithë energjinë e saj në zhvillimin e një jete të re! Kjo lodhje e shkaktuar nga progesteroni mund të reduktohet ndërsa një grua hyn në tremujorin e saj të dytë, por shumë nëna zbulojnë se ato janë vazhdimisht në atë gjendje të palumtur dhe të lodhur. Efektet anësore të progesteronit: mishrat e fryrë, aknet, lodhja, djegiet, shtrëngim krahërori indigestion, gazrat, konstipacioni, dhimbjet e nyjeve, hundën e bllokuara, luhatjet e humorit, dhimbje koke.

 

Estrogjeni në shtatzëni

Nga vjen?

Estrogjeni sekretohet nga vezoret.

Funksioni i tij?

Një tjetër hormon vërtet i vlefshëm i shtatzënisë dhe periudhës së paslindjes është estrogjeni (i njohur edhe si estradiol). Si burrat, ashtu edhe gratë kanë estrogjen (burrat kanë më pak!), por ky hormon rritet kur ndodh shtatzënia.

Besohet se ky hormon është përgjegjës për një shtatëzëni të mbarë! Një pjesë e estrogjenit të punës bëhet në partneritet me progesteronin – optimizimin e membranës mukoze të mitrës, duke rritur rrjedhjen e gjakut në pjesë të ndryshme të trupit dhe rritjen e gjirit. Veç kësaj, estrogjeni vepron edhe në disa gjëra të tjera.

Për shembull, estrogjeni i ndihmon kockat dhe organet e fëmijës të zhvillohen. Mendohet se estrogjeni ndikon në mundimet e mëngjesit në shtatëzëni. Estrogjeni mendohet gjithashtu të jetë përgjegjës për hiper pigmentimin që shpesh ndodhin gjatë shtatzënisë. Pas lindjes, nivelet e estrogjenit do të ulen dhe kjo mund të shkaktojë vetëtima të nxehta dhe djersitje më të madhe.

Kjo rënie mund të shkaktojë edhe rritjen e rënies së flokëve pas lindjes së fëmijës.

Efektet anësore: ndryshime të lëkurës, dhimbje gjoksi, dhe hundët e bllokuara.

Hormoni oksitocinës

Nga vjen?

Oksitocina çlirohet nga gjëndra pituitare e trurit.

Funksioni i tij?

Shpesh quhet “hormoni i dashurisë” dhe lirohet gjatë seksit, shtatzënisë, lindjes dhe pas lindjes. Kur një grua bëhet shtatzënë, ajo bëhet më e ndjeshme ndaj oksitocinës dhe niveli i këtij hormoni rritet, gjë që ngadalëson metabolizmin e saj. Kjo jo vetëm që nxit shëndoshjen e nënës së ardhshme, por do të thotë se kjo peshë siguron një sasi energjie për fetusin që rritet shpejt.

Ky hormon është një nxitës i vërtetë i tifozëve, sepse kur fillon lindja e fëmijëve, oksitocina ndihmon në tkurrjet. Oksitocina ndihmon edhe shtrirjen dhe zbutjen e mitrës gjatë lindjes. Kur fëmija thith, stimulon sekretimin e oksitocinës në gjak, gjë që shkakton lirimin e qumështit në gji. Kjo çon gjithashtu në tkurrjen e mitrës, ndërsa gruaja ende po shërohet nga lindja e fëmijës.

Vetitë e dashurisë së këtij hormoni nxitin lidhjen me foshnjat dhe partnerët.

Efektet anësore:

shumë përqafime, tkurrje të mitrës, prodhim qumështi

 

Hormon Relaxin

Nga vjen?

Relaxin është nxjerrë nga corpus luteum (në vezore), dhe gjithashtu nga placenta.

Funksioni i tij?

Një tjetër hormon i rëndësishëm, çlodhja, ndihmon në përgatitjen e trupit të femrës për lindjen e fëmijës. Ky hormon rrit elasticitetin e kyçeve dhe ligamenteve pelvike. Relaxin ndihmon për të krijuar hapësirë për një fetus në rritje, dhe gjithashtu ndihmon për të zgjeruar cerviksin gjatë lindjes.

Prolaktina

Nga vjen?

Prolaktina është nxjerrë nga gjëndra pituitare.

Funksioni i saj?

Prolaktina është një hormon i sekretuar nga gjëndra pituitare, ndërsa indi i synuar është gjëndra mammare. Prolaktina është një hormon i ushqyerjes me gji, i cili rritet në mënyrë dramatike gjatë shtatzënisë dhe ndihmon në prodhimin e qumështit.

Pse gratë shtatzëna kanë luhatje të shpeshta humori?

Përveçse ndikon në ndryshimet fizike në trupin e një gruaje, shtatzënia ka një ndikim të fortë në emocionet dhe gjendjen mendore. Prandaj, luhatjet e humorit janë të zakonshme për shumë gra shtatzëna, por pse ndodh kjo?

Pas ngjizjes, nivelet e estrogjenit dhe progesteronit rriten me shpejtësi, dhe këto dy hormone formohen gjithashtu në placenta. Dihet se ato kanë një efekt të fortë në funksionimin e trurit. Estrogjeni shoqërohet me një rritje të dopaminës dhe serotoninës në pjesët e trurit të rëndësishme për rregullimin e emocioneve, sjelljes dhe humorit.

Deri në javën e gjashtë të shtatzënisë, nivelet e tij janë edhe tri herë më të larta se në kulmin e ciklit menstrual, të cilat karakterizohen edhe me luhatjet e humorit. Përveç ndryshimeve hormonale, stresi fizik, dhimbja, lodhja dhe ndryshimet në metabolizëm kontribuojnë në ndjenjën e dobët në shtatzëni.

Paqëndrueshmëria në këmbë, por edhe në kokë, janë ndryshimet që pësojnë të gjitha nënat e ardhshme në pritje të mrekullisë së tyre

të vogël. /natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

 

SHPËRNDAJE:

Related posts