Si t’i hiqni morrat nga flokët lehtë dhe shpejt?

Prindërit e fëmijëve të kopshtit dhe të shkollës hasin herë pas here këtë dëmtues të famshëm, i cili ndonjëherë është shumë i vështirë për t’u hequr qafe. Nëse nuk i heqim qafe menjëherë, shpesh lufta me ta rritet në një rreth vicioz dhe e komplikon jetën, sepse morrat mund t’u kalojnë te antërët e tjerë të familjes.

 

Çfarë duhet të dini për morrat dhe nits?

 

Morrat dhe nits janë ectoparasites të vogla që vendosen në flokët dhe skalpin. Në kohën kur luspa rritet rreth 2 milimetra, vezët janë më të vogla se një milimetër. Në trupin e saj, luspa ka 3 palë këmbë dhe në zgavrën orale kanë diçka si një gjilpërë përmes së cilës ushqehen duke shpuar vrima në skalpin dhe duke thithur gjak. Edhe pse janë të padëmshme, ata mbajnë me vete simptoma jo aq të këndshme që shpesh janë shumë këmbëngulëse dhe të vështira për t’u hequr qafe. Mendimi i gabuar më i zakonshëm është ai kërcim i morrave nga fëmija tek fëmija, gjë që nuk është e vërtetë, por përhapet përmes kontaktit të drejtpërdrejtë kokë më kokë, por edhe nëpërmjet, krehërave, peshqirëve apo lodrave të mbushura me të cilat fëmija që ka veshë ishte në kontakt të drejtpërdrejtë.

Pediculus humanus capitis, i njohur më mirë për ne si louse, vendoset në skalpin dhe ushqehet me gjakun e një personi të infektuar. Pickimet nuk janë të dhimbshme, por mikroskari që mbetet në lëkurë shpesh është gjithashtu irrituar nga kruarje dhe krehje të shpeshta. Ky parazit shfaqet ekskluzivisht te njerëzit, kështu që kafshët shtëpiake nuk mund të jenë burim infeksioni. Edhe pse problemi i morrave ka qenë më parë i lidhur me higjienën e pamjaftueshme, ky në fakt është një besim krejtësisht i gabuar. Louse kur vendoset në skalpin, ai nuk mund të hiqet nga larja e rregullt e flokëve me shampot e zakonshme. Disa studime madje përmendin një rrezik më të madh të morrave në flokë të pastër, sepse këta parazitë të vegjël janë më të rehatshëm pikërisht në një skalp të pastër.

Një problem shtesë pas shfaqjes së morrave është se ato shumë shpejt çelin vezë që ne i quajmë nits, kështu që një femër e rritur gjatë jetëgjatësisë së saj prej rreth tridhjetë ditësh mund të çelë midis 100-300. Vezët janë hedhur pikërisht pranë rrënjëve të flokëve, sidomos në pjesën e pasme të kokës dhe anash veshëve. Për ta bërë atë edhe më rezistente, femra sekreton një lloj të caktuar mukoze/ngjitëse nga organet e saj riprodhuese që i mbron më tej, duke e bërë njëkohësisht të vështirë heqjen e tyre. Vezët shtrihen pas një jave dhe veshët shumë shpejt bëhen gati për t’u shumuar dhe për t’ju dhënë dhimbje koke shtesë që duan t’i heqin qafe sa më shpejt që të jetë e mundur.

 

Paraqitja sezonale e morrave në kopshte dhe shkolla

 

Ato janë të pranishme gjatë gjithë vitit, por periudha e muajve më të ftohtë, sidomos në kohën e nisjes së vjeshtës në kopshte dhe shkolla, gjithmonë mund të vihet re se ky problem është më i zakonshëm dhe më i theksuar.

Në këtë periudhë të vitit, duhet patjetër t’i kushtoni më shumë vëmendje kujdesit të kokës dhe të filloni zgjidhjen e problemit sapo ta pikasni. Është shumë e rëndësishme që menjëherë të informohet edukatori ose mësuesi për problemin në mënyrë që problemi të zgjidhet menjëherë në nivel grupor.

 

Mitet më të zakonshme rreth morrave

 

Për vite me radhë, koncepti i shfaqjes së morrave është shoqëruar me disa pretendime që janë provuar të jenë të pavërteta. Ja disa nga mitet më të zakonshme rreth morrave:

  • Kalojn nga koka në kokë – Lice nuk hidhen vërtet, nuk fluturojnë, thjesht ecin nga koka në kokë, nga shtrati në kokë, nga koka në kapakun e të tjerëve e kështu me radhë, ndërsa shpesh lënia pas e një pjese të ekipit dhe në një periudhë shumë të shkurtër kohore mund të shkaktojnë një kaos të vogël të vërtetë në një grup fëmijësh që kalojnë shumë kohë së bashku në lojë të shkujdesur.
  • Ato shfaqen për shkak të higjienës së dobët– Në të kaluarën, fëmijët që kishin morra shpesh konsideroheshin të pistë si dhe mungesa e higjienës bazë, por kërkimet vërtetojnë pikërisht të kundërtën, licet e duan një skalp të pastër.
  • Ato transmetohen ngakafshët shtëpiake – Louse që vendoset mbi skalpin dhe flokët nuk janë adhurues të kafshëve shtëpiake, kështu që nuk u kalon atyre dhe për këtë arsye kafshët shtëpiake nuk mund të jenë burim infeksioni apo bartës.
  • Të heqësh qafe morrat çon në shkatërrimin e flokëve– Më parë, mjete shumë agresive përdoreshin për të hequr morrat, por tani nuk është më kështu. Edhe pse ato janë shumë këmbëngulëse, nuk do t’ju duhet t’i preni flokët për t’i hequr qafe.
  • Morratjanë të rrezikshme – Lice nuk janë me të rrezikshme, por janë shumë të bezdisshme dhe të pakëndshme. Përveç ecjes vetëm mbi skalpin, i cili sigurisht nuk është i këndshëm, ka edhe ushqyerjen e tyre me gjakun e mikpritësit. Edhe pse pickimi nuk ndihet, dhembja e vogël që mbetet në kokë shpesh kruhet dhe shkakton siklet të madh tek fëmijët.

 

Çfarë të bësh nëse dyshon për morra?

 

Nëse vëreni se fëmija i prek më shumë flokët dhe gërvishtjet ose nëse merrni informacion nga kopshti/shkolla se janë shfaqur, atëherë është koha për një kontroll. Përveç kujdesit më të shpeshtë të kokës së fëmijës, është e dëshirueshme të rritet kujdesi tek të gjithë anëtarët e familjes. Mbani parasysh se në ekzaminimin e parë mund të mos vëreni lice, sepse shpesh ia mbathin, por mund të ketë nits që janë më të vështira për t’u vënë re. Përpiquni ta bëni më të lehtë për veten duke përdorur një xham zmadhues. Kur vërehen nits, bëhet një diagnozë e ndyrësisë.

Larja e flokëve më shpesh nuk ka shumë efekt sepse shampot e zakonshme nuk heqin dhe nuk vrasin morrat dhe nits. Higjiena shtesë ndrimi më i shpeshtë i mbulesave të shtratit peshqirëve dhe kapeleve të bebeve dhe rrobave që vishen mund të jetë e dobishme nëse lahen në temperatura të larta (mbi 60 gradë).

Në luftën me morrat, për të qenë sa më i suksesshëm, të gjithë duhet të marrin pjesë, nga prindërit që menjëherë duhet të reagojnë (si në aspektin e kontaktit me kopshtin / shkollën, ashtu edhe në aspektin e ekzaminimeve urgjente), një fëmijë, durimi i të cilit do të lehtësojë shumë ose komplikojë të gjithë procesin, nëpërmjet edukatorit / mësuesit që shpesh është i pari që e vëren problemin. Në rast se infeksioni përhapet, ndonjëherë nevojitet edhe ndihma e epidemiologëve për të ndihmuar në shkurtimin e këtij procesi që kërkon kohë për të luftuar një dëmtues të vazhdueshëm.

 

Metodat efektive të trajtimit të këtij dëmtuesi

 

Hapi i parë në zgjidhjen e këtij dëmtuesi është thyerja e ciklit të tij të shumëzimit, por shpesh problemi është se si të gjendet metoda ideale? Cilado qoftë metoda apo kombinimi që përdorni, është e rëndësishme të shtypni dhe largoni nga koka.

Përgatitje të shumta në formën e lotioneve ose shampove

Këto produkte prekin kryesisht veshët, por jo nits, kështu që procesi i trajtimit të skalpit duhet të përsëritet të paktën dy herë në një periudhë nga një javë deri në dhjetë ditë (kjo është për sa kohë duhet për të çelur morrat nga nits). Megjithatë, ka edhe produkte në dispozicion në treg që shkatërrojnë si morrat ashtu edhe nits në një trajtim, kështu që ne ju këshillojmë të pyesni para se të blini se cilat produkte janë më efikase në mënyrë që të lehtësoni të gjithë procesin, por edhe të kurseni kohë dhe para.

 

Pastroni flokët me ujë të acidifikuar

Kjo metodë konsiderohet disi e dobishme në heqjen e nits nga flokët, por kjo metodë do të kërkojë kryesisht një kombinim me heqjen mekanike. Për fat të keq, veprimi i ujit të acidifikuar nuk ka ndonjë efekt.

Krehër elektrik

Ka krehër të veçantë që veprojnë sipas parimit të ajrit të nxehtë, i cili është fatal morrat. Për këtë qëllim, nganjëherë dihej se përdorej një tharëse flokësh, sepse luspa humbet lagështinë duke ngrohur dhe vdes me kalimin e kohës. Krehëri elektrik e vret luspin me një ngarkesë elektrike kur bie në kontakt me të, por ka një të keqe, dhe kjo është se nuk vepron në nits.

Krehër i zakonshëm

Një tjetër metodë e lodhshme dhe afatgjatë e mekanikës së morrave dhe nits është një krehër shumë i trashë. Gjithçka që ju duhet është një krehër, durim dhe shikim i mirë. Për fat të keq, për të hequr qafe nits dhe lice përgjithmonë, është e nevojshme për të hequr atë poshtë deri në të fundit, e cila në fakt është e pamundur pa ndihmën e disa mjeteve efektive. /natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

 

 

SHPËRNDAJE:

Related posts