Si të parandaloni frikën e fëmijëve nga mjekët?

Përgatitja e një fëmije për një ekzaminim mjekësor ose hospitalizim duhet t’i përshtatet moshës dhe aftësisë së tij për të kuptuar situatën në të cilën do të gjendet. Nëse bëhet fjalë për një foshnjë, një fëmijë nën një vjeç, gjëja më e rëndësishme është që prindi të përgatitet në mënyrë adekuate, pra të reduktojë ankthin e vet. Gjëja më e rëndësishme është të jeni me fëmijën tuaj dhe t’i tregoni atij se kujdeseni për të.

Nëse bëhet fjalë për një fëmijë të vogël, deri në moshën tre vjeç, atëherë është mirë të përdorni libra të thjeshtë me figura që tregojnë një vizitë te dentisti ose pediatri, pamjen e zyrës së mjekut, pajisjet dhe gjithçka që një fëmijë mund të presë gjatë një vizite.

Për shkak të karakteristikave të zhvillimit kognitiv të një fëmije të kësaj moshe, theksi duhet të vihet në uljen e dhimbjes dhe shkurtimin e kohëzgjatjes së procedurave mjekësore, si dhe ndarjen minimale nga prindërit.

Në situatat kur një fëmijë duhet të ndahet nga prindërit, ndihmë e rëndësishme do të jenë objektet e afërta dhe të rëndësishme: batanija, jastëku, biberoni, lodrat e dashura. Për një fëmijë më të madh, ju mund të aplikoni të njëjtat metoda, por do t’i shtoni më shumë elemente shpjegimit, aq sa fëmija mund të kuptojë.

Kur të filloni përgatitjet?

Ju mund të filloni përgatitjen e një fëmije më të madh një javë para ekzaminimit. Ju mund të përmendni vizitën e ardhshme te mjeku dhe kështu t’i jepni fëmijës mundësinë që thjesht të pyesë atë që i intereson, domethënë t’i shpjegojë atij atë që dëshiron të dijë. Në këtë mënyrë, fëmija ka kohë të mjaftueshme për të menduar për të vizituar mjekun dhe për të bërë pyetje se çfarë e intereson apo çfarë e shqetëson.

Çfarë t’u themi?

Mënyra më e mirë për të ndihmuar fëmijën tuaj është të jeni të sinqertë:

Filloni me informacionin se si do të duket dhoma e mjekut dhe kush mund të jetë në të, çfarë tingujsh do të mund të dëgjoj të shpjegojë ndjenjat që mund të përjetojë fëmija juaj, shpjegojini fëmijës se është krejtësisht në rregull të kesh frikë.

Nëse është një ekzaminim i rregullt mjekësor, shpjegoni se është një “ekzaminim i një fëmije të shëndetshëm” dhe i thoni që mjeku do të kontrollojë rritjen dhe zhvillimin e tij nëse fëmija është i sëmurë, shpjegoni me gjuhë të thjeshtë se si duhet të ekzaminojë mjeku në mënyrë që të zbuloni se si ta kuroni dhe ta ndihmoni të ndihet më mirë, përmendni fëmijës gjërat e mira që do të ndodhin pas ekzaminimit: ai do të shkojë në shtëpi, do të ndihet më mirë, do të mësojë diçka të re.

Në zyrën e mjekut

Çfarë mund të bëjë një prind gjatë vizitës te mjeku dhe gjatë ekzaminimit: tregoni se kujdeseni për fëmijën tuaj, kjo është gjëja më e rëndësishme, nëse është e mundur, qëndroni me fëmijën. Nëse procedura e lejon, mbajeni në prehër ose për dore nëse nuk mund të jeni me fëmijën, lini me të një send, batanije ose lodër nëse është e nevojshme, jepini fëmijës udhëzime të thjeshta. Është e rëndësishme që mjeku të kuptojë nevojat dhe frikën e fëmijës, të komunikojë lehtësisht dhe miqësore me fëmijën./natalmedia/

 

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kompjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forne tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts