Shenjat që tregojnë se është koha për të vizituar një fiziatër të fëmijëve

Zhvillimi i fëmijëve është individual, por nëse vëmë re simptoma në aftësitë motorike të fëmijës që na shqetësojnë, duhet me kohë të kërkojmë ndihmë profesionale.

Shumica e prindërve do të lexojnë literaturë mbi zhvillimin e fëmijëve në pritje të ardhjes së tyre. Shumica prej tyre do të jenë të njohur me të ashtuquajturat pika zhvillimore që tregojnë se në cilën moshë një fëmijë fillon të zhvillojë aftësi të reja motorike.

Në këtë mënyrë, ne do të dimë kur i vogli ynë mund të ngrejë kokën, të shtrijë dorën dhe të kapë objekte, të kthehet nga shpina në stomak, dhe kur të zvarritet dhe të bëjë hapat e tij të parë, së pari me ndihmën e prindërve dhe pastaj në mënyrë të pavarur.

Më pas, në një moshë pak më të madhe, aftësitë dhe lojërat që kërkojnë ekuilibër dhe koordinim, si vizatim shkrim e të ngjashme, të cilat do të tregojnë aftësitë motorike. Megjithëse zhvillimi i çdo fëmije është individual dhe udhëzimet janë vetëm indikacione, ato janë jashtëzakonisht të rëndësishme për t’u treguar prindërve se kur duhet të kërkojnë këshilla ose ndihmë profesionale nëse vërejnë devijime tek fëmija i tyre.

 

Shenjat që tregojnë se diçka nuk shkon me aftësitë motorike

Prindërit mund të vërejnë shenja të ndryshme, si aktiviteti i pamjaftueshëm motorik i fëmijës, qëndrimi asimetrik i kokës dhe trupit, kthimi i vështirësuar i kokës, mungesa e forcës për të shtrënguar duartë, kthimi në stomak, zvarritje, ecje, qëndrimin e trupit, formën dhe pozicionin e këmbëve, si dhe mungesën e disa aftësive që bashkëmoshatarët e fëmijës i kanë zotëruar tashmë.

 

Qasja e duhur ndaj problemit

Gjegjësisht, truri i fëmijës është ende në zhvillim dhe ka neuroplasticitet të jashtëzakonshëm, pra aftësi për t’u përshtatur dhe për të kapërcyer dëmtimet, që do të thotë se me stimulimin e duhur që përfshin ushtrime dhe procedura të tjera, fëmija shpesh mund të zëvendësojë aftësitë motorike të humbura ose të dëmtuara, në varësi të çrregullimit. .

Një fiziatër do të përcaktojë saktësisht aftësitë dhe devijimet e fëmijës dhe do të rekomandojë procedura individuale për rezultate optimale. Gjithashtu, mund të parandalojë ose trajtojë me kohë dhimbjen nëse është e pranishme, gjë që mund ta pengojë trajtimin. Ashtu si me shumicën e sëmundjeve dhe çrregullimeve, nëse problemi trajtohet me kohë, mundësia e një shërimi të plotë është më e madhe./natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts