Baballarët realisht reagojnë ndryshe ndaj vajzave sesa ndaj djemve të tyre

 

Studiuesit thonë se baballarët që kanë vajza flasin ndryshe dhe i kushtojnë vëmendje të veçantë nevojave të vajzave të tyre në krahasim me baballarët që kanë djem.

Përveç kësaj, truri i tyre ka një reagim të ndryshëm kur u shfaqet një foto e një fëmije, sipas studimeve të publikuara në revistën Behavioral Neuroscience, siç raportohet nga Live Science.

Rezultatet tregojnë se dallimet gjinore që ndikojnë në sjelljen e baballarëve shfaqen kur fëmijët janë të vegjël, tha studiuesja kryesore Jennifer Mascaro. Baballarët e përfshirë në studim kishin fëmijë nga 1 deri në 3 vjeç. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se kur prindërit plotësojnë pyetësorët, ata rrallë thonë se sillen ndryshe ndaj djemve dhe ndryshe ndaj vajzave të tyre.

Studimet psikologjike që shikojnë në marrëdhëniet prind-fëmijë në një mjedis laboratorik mund të mos jenë treguesi më i mirë i një marrëdhënieje tipike. Për të parë marrëdhënien e vërtetë midis baballarëve dhe fëmijëve, studiuesit analizuan 52 burra të moshës 21 deri në 55 vjeç, të cilët jetojnë në Atlanta dhe kishin një fëmijë – një ose dy vjeç. 30 janë baballarë vajzash dhe të tjerët kanë djem.

Secilit baba iu dha një pajisje regjistrimi që e mbante në brez për një ditë jave dhe një ditë fundjave. Pajisja ishte programuar për të regjistruar regjistrime zanore prej 50 sekondash çdo 9 minuta, por as babai dhe as fëmija nuk e dinin se kur pajisja po regjistronte në të vërtetë. Studimi zbuloi se baballarët e vajzave këndonin më shpesh, përdornin më shumë shprehje që lidhen me trishtimin kur flisnin, duke përdorur fjalë si “qarë”, “i trishtuar”, “lot” dhe “i vetmuar”, si dhe më shumë fjalë që lidhen me trupin. si “bark” dhe “këmbë të vogla”, në krahasim me baballarët që kishin djem. Ata përdorën gjithashtu fjalë më analitike, si “më shumë” dhe “më mirë”, të cilat mund të lehtësojnë zhvillimin e të folurit.

 

Nga ana tjetër, baballarët e djemve përdornin më shumë fjalë të orientuara drejt suksesit si “fitore” dhe “krenaria” dhe luanin me djem në një mënyrë më të ashpër. Kur bëhet fjalë për t’iu përgjigjur dhe për t’u kushtuar vëmendje nevojave të fëmijëve të tyre, baballarët që kanë vajza kishin më shumë gjasa t’i dëgjonin dhe t’i ndihmonin ata. Kur atyre iu shfaqën foto të fëmijëve të tyre me shprehje të ndryshme të fytyrës, skanimet e trurit treguan se baballarët kishin përgjigjen më të fortë nervore, në një pjesë të trurit të rëndësishme për rregullimin emocional, ndaj fytyrave të lumtura të vajzave të tyre. Në të kundërt, baballarët e djemve reaguan më fort ndaj shprehjeve neutrale të fytyrës së djemve, gjë që i befasoi studiuesit. “Baballarët mund t’i kushtojnë më shumë vëmendje shprehjeve neutrale të fytyrës së djemve të tyre, sepse ata janë më pak të qartë se si ndihet fëmija dhe duhet të ‘lexojnë midis rreshtave’ më mirë për të kuptuar ndjenjat e tij,” tha Mascaro për Live Science.

 

Një shpjegim i mundshëm përse baballarët kanë reagime të ndryshme emocionale ndaj fëmijëve të tyre të vegjël është se ajo është e bazuar biologjikisht, që do të thotë se burrat mund të jenë të prirur të përgjigjen ndryshe ndaj djemve dhe vajzave, tha Mascaro.

Një mundësi tjetër është se ka norma sociale, kulturore dhe gjinore për mënyrën sesi baballarët duhet t’i trajtojnë vajzat dhe si duhet t’i trajtojnë djemtë.

Fakti që këto dallime në sjelljen e baballarëve ndaj djemve dhe vajzave të tyre shfaqen kaq herët është i rëndësishëm për t’i ndihmuar studiuesit të kuptojnë se si rolet gjinore zhvillohen dhe përforcohen gjatë rrjedhës së jetës./natalmedia.com/

 

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts