SI T’IA KOMUNIKOJMË FËMIJËS SE AI VUAN NGA NJË SËMUNDJE KRONIKE

Një nga bisedat më të vështira që do të keni ndonjëherë me fëmijët tuaj është t’u thuash atyre se ata vuajnë nga një sëmundje kronike.

“Për çdo prind, marrja e lajmit se fëmija juaj ka një sëmundje kronike është shumë shpesh një nga ngjarjet më të vështira dhe më traumatike në jetën e një familjeje,” thotë Džin Beresin, MD, profesor i psikiatrisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe drejtor ekzekutiv i Clai Center for Young Healthy Minds. në Spitalin e Përgjithshëm Massachusetts në Boston. “Prindërit mund t’i ndihmojnë më së miri fëmijët e tyre kur ata së pari ndihmojnë veten. Hulumtimet tregojnë se kur prindërit janë të qetë dhe në kontroll të mendimeve dhe ndjenjave të tyre, ata janë në pozicionin më të mirë për të komunikuar në mënyrë efektive me fëmijët e tyre.

Është e rëndësishme të mos shmangni bisedën për një kohë të gjatë, veçanërisht nëse fëmija juaj i është nënshtruar shumë ekzaminimeve mjekësore. “Nëse nuk u tregoni fëmijëve tuaj informacione që nuk dëshironi që ata të dëgjojnë, ata do t’i dëgjojnë diku tjetër,” paralajmëron Rebecca Diamond, MD, Spitali i Fëmijëve në Nju Jork dhe asistent profesor i pediatrisë në Universitetin Kolumbia. “Ose ata do të imagjinojnë diçka më të keqe se çdo gjë që mund t’u shpjegoni atyre. Kjo mund të rrisë nivelet e tyre të ankthit dhe t’i bëjë ata të shqetësohen për skenarët e rasteve më të këqija.

 Pasi të keni marrë pak kohë për të kuptuar diagnozën dhe për të bërë një plan se kur dhe si të flisni, është koha për të komunikuar me fëmijën tuaj – dhe si do ta bëni këtë do të varet kryesisht nga niveli i tij i zhvillimit.

 

Nëse fëmija juaj është 5 deri në 8 vjeç

Për fëmijët e vegjël është më mirë të fillohet me një shpjegim shumë të thjeshtë se çfarë po ndodh dhe si mund të ndikojë gjendja aktuale në jetën e tyre. Kërkojuni të përsërisin atë që kanë dëgjuar, në mënyrë që të jeni të sigurt se e kanë kuptuar saktë.

Nëse fëmija juaj duket i mërzitur ose i hutuar, Dr. Diamond sugjeron të bëni pyetje si: “Për çfarë po mendoni?” dhe “Çfarë po ju shqetëson?” Shumë herë fëmijët e vegjël mendojnë se kanë bërë diçka të gabuar për t’u sëmurë, ose se ata “Janë ndëshkuar për atë që kanë bërë diçka “të keqe”, kështu që është e rëndësishme t’i bindësh se nuk është faji i tyre.

 

Jini të përgatitur për t’iu përgjigjur pyetjeve të vështira

“Kur i thoni një fëmije se është i sëmurë, është shumë e zakonshme që ata të pyesin nëse do të vdesin”, thotë Dr Diamond. “Është e vështirë të dëgjosh, ndaj prindërit duhet të jenë të përgatitur. Por, veçanërisht me fëmijët më të vegjël – ata nuk e kuptojnë se çfarë do të thotë e gjithë jeta. Ata gjithashtu mund të pyesin nëse mund të luajnë ende me miqtë e tyre dhe të shkojnë në shkollë ose kur kjo sëmundje do të “ikën”. Përpiquni t’u përgjigjeni këtyre pyetjeve sa më mirë që mundeni në një gjuhë që fëmija juaj kupton. Për shembull, mund të thuash se mund të mos largohet kurrë, “por se ka medikamente për t’ju ndihmuar të ndiheni më mirë në mënyrë që të mund të bëni çfarë të doni. Nëse nuk i dini përgjigjet, shpjegoni fëmijës tuaj se do të merni informacione të sakta nga mjeku juaj./natalmedia.com/

 

 

 *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts