Pse është mirë që djemtë të luajnë me kukulla?

Loja është mënyra kryesore e të mësuarit dhe komunikimit. Dhe loja me kukulla, si për vajzat ashtu edhe për djemtë, ju lejon të mësoni shumë.

 

Edhe pse loja duket si diçka banale, ajo është një shtysë biologjike që ndodh tek të gjithë fëmijët që zhvillohen siç duhet dhe përfaqëson mënyrën kryesore të të mësuarit dhe të komunikimit të fëmijës. Ne mund ta mbështesim këtë duke ofruar një gamë të gjerë lodrash dhe zgjedhjen spontane të fëmijës. Dhe loja me kukulla, si për vajzat ashtu edhe për djemtë, mundëson shumë përfitime:

 

  • zhvillon aftësi të shkëlqyera motorike
  • krijimi i tregimeve me kukulla zhvillon një lojë simbolike që është jashtëzakonisht e rëndësishme për zhvillimin e përgjithshëm, duke përfshirë inteligjencën, zhvillimin e të folurit, mënyrat e të shprehurit të ndjenjave dhe zgjidhjen e problemeve
  • bashkëpunimi me fëmijët e tjerë në këtë lojë kontribuon në zhvillimin e aftësive sociale, aftësive negociuese, zgjidhjes së konflikteve…
  • temat e kujdesit dhe shqetësimit që trajtohen në atë lojë, u mësojnë fëmijëve tanë, pavarësisht nëse janë vajza apo djem, se si të jenë empatikë dhe të kujdesshëm në jetën reale
  • loja e një djali me kukulla nuk shkakton ndryshim në orientimin seksual të fëmijës, por nxit zhvillimin.

 

Është një lojë komplekse zhvillimore që inkurajon zhvillimin e përgjithshëm.

Duke e kontrolluar apo ndaluar, zvogëlojmë mundësitë për të mësuar, gjë që mund të ndikojë negativisht në zhvillimin e përgjithshëm, në marrëdhënien e fëmijës me prindërit, si dhe në shfaqjen e pasigurisë emocionale.

 

Domethënë, duke pasur parasysh se loja është mënyra kryesore në të cilën fëmijët shprehen, kontrollimi ose kufizimi i mënyrës së lojës së tyre është njësoj si të përpiqesh të “urdhërosh” një të rritur se çfarë të mendojë dhe të thotë. Nga ana tjetër, ne i komunikojmë drejtpërdrejt fëmijës se nuk e pranojmë vërtet ashtu siç është. Dhe është pranimi i prindërve dhe mënyra se si ata e tregojnë atë që bëhet imazhi i fëmijës për veten dhe pjesë e identitetit të tij./natalmedia.com/

 

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts