Nëse do t’u kushtonit vëmendje të mjaftueshme fëmijëve, ata nuk do të ishin të llastuar dhe të pabindur

Në epokën e sotme dixhitale, fëmijët janë të ekspozuar ndaj stimulimit të vazhdueshëm vizual, i cili mund të ndikojë në aftësinë e tyre për të dëgjuar, për të qenë të vëmendshëm dhe për të zhvilluar imagjinatën e tyre. Kjo mund të ketë pasoja negative në përqendrimin, kreativitetin dhe zhvillimin emocional të tyre. Të kuptuarit e botës rreth tyre dhe komunikimi me të tjerët nuk varet vetëm nga përvojat vizuale, por edhe nga aftësia e fëmijës për të dëgjuar dhe përvetësuar informacionin nëpërmjet zërit dhe të folurit.

Të rriturit janë përgjegjës në zhvillimin e kësaj aftësie tek fëmijët. Prindërve u rekomandohet të krijojnë komunikim verbal të cilësisë së lartë me fëmijët, shpesh duke u treguar histori, duke u bërë pyetje dhe duke i inkurajuar ata të mendojnë. Gjithashtu, është e rëndësishme që prindërit të kalojnë kohë me fëmijët e tyre në natyrë, në shëtitje apo lojëra, sepse kjo ofron mundësi për bisedë, lidhje dhe shkëmbim përvojash.

 

Rëndësi e zhvillimit të gjithanshëm të fëmijës, ku inkurajohen kreativiteti dhe imagjinata

Vizatimi dhe pikturimi janë mënyrat e shkëlqyera që fëmijët të shprehin mendimet, ndjenjat dhe përvojat e tyre në një mënyrë vizuale. Nëpërmjet këtyre aktiviteteve, fëmijët zhvillojnë fushën e tyre mendore, e cila mund të ketë një ndikim pozitiv në aftësinë e tyre për t’u shprehur dhe për të kuptuar të tjerët.

Është e rëndësishme të theksohet se prindërit duhet të kujdesen për sasinë e kohës që fëmijët e tyre kalojnë para ekranit. Shikimi i tepërt i televizorit dhe luajtja e videolojërave mund të ndikojë negativisht në zhvillimin e fëmijëve, duke penguar vëmendjen, aftësitë sociale dhe imagjinatën e tyre. Në vend të kësaj, prindërit duhet t’u ofrojnë fëmijëve kohë cilësore dhe t’i inkurajojnë ata të lexojnë libra, të luajnë dhe të shoqërohen me bashkëmoshatarët e tyre.

 

Një aspekt tjetër i rëndësishëm është dashuria vëmendja dhe mbështetja që fëmijët marrin nga prindërit e tyre

Një fëmijë që ndihet i dashur dhe i rëndësishëm ka një shans më të madh për të zhvilluar një qëndrim pozitiv ndaj vetes. Dashuria dhe vëmendja e prindërve janë baza e zhvillimit të shëndetshëm emocional të fëmijës, gjë që e bën atë më pak të llastuar dhe agresiv ndaj të tjerëve.

 

Prindërit si shembëlltyrë

Sjellja, reagimet dhe emocionet e prindërve mund të ndikojnë te një fëmijë shumë më tepër sesa fjalët. Prindërit duhet të jenë të vetëdijshëm për ndikimin e tyre dhe të përpiqen t’u tregojnë fëmijëve respekt, mirëkuptim dhe dashuri në situatat e përditshme.

Në përgjithësi, është e rëndësishme që prindërit të kuptojnë rëndësinë e dëgjimit dhe komunikimit të kujdesshëm me fëmijët për t’i ndihmuar ata të zhvillojnë aftësitë e tyre njohëse, emocionale dhe sociale. Dhënia e dashurisë, vëmendjes dhe mbështetjes u mundëson fëmijëve të ndërtojnë një marrëdhënie të shëndetshme me veten dhe me të tjerët, e cila do t’u sjellë dobi gjatë gjithë rrugëtimit të tyre jetësor./natalmedia.com/

 

 

 *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts