Hudhra dhe përfitimet shëndetësore nga konsumimi i saj!

Hudhra është një nga përcjellësit e ushqimit më të shëndetshëm që ekziston, mangësi e saj, porsi e qepës, është aroma e keqe dhe penguese për bashkëbiseduese.
Por, kjo nuk do të thotë asgjë karshi vlerave që i jep trupit njerëzor.

Hudhra përmban komponentë me veti të fuqishme medicinale

Shkencëtarët kanë zbuluar se shumica nga vetitë shëndetësore të hudhrës shkaktohen nga përbërjet e squfurit që formohen kur një hudhër grimcohet, shtypet apo përtypet. Ndoshta një nga përbërësit më të njohur është allicina, që mund të gjendet vetëm kur hudhra është e freskët, kur sapo është prerë apo shtypur.

Hudhra është shumë e ushqyeshme, por ka shumë pak kalori

Një thelb hudhre(3 gram) përmbanë:

Manganez – 2% të vlerës së përditshme
Vitaminë B6 – 2% të vlerës së përditshme
Vitaminë C – 1% të vlerës së përditshme
Selenium – 1% të vlerës së përditshme
Fibër – 0.06 gram

Sasi të konsiderueshme kalciumi, bakri, kaliumi, fosfori, hekuri dhe vitamine B1

Të gjitha këto vijnë me 4.5 kalori, 0.2 gram proteinë dhe 1 gram karbohidrate. Hudhra përman gjithashtu dhe sasi të vogla lëndësh të tjera ushqimore.

Hudhra mund të luftojë sëmundje si i ftohti i zakonshëm

Suplementet e hudhrave njihen për vetitë që kanë në përmirësimin e sitemit imunitar. Një studim i madh, 12 javësh, zbuloi se një suplement i hudhrës në ditë, reduktonte numrin e të ftohurave me 63% krahasuar me një placebo. Zgjatja e simptomave të të ftohurës u reduktua me 70%, nga 5 ditë në grupin me placebo, në vetëm 1.5 ditë në grupin me hudhër.

Mund të ulë tensionin e gjakut

Sëmundjet kardiovaskulare si ataket kardiake dhe goditjet në tru janë nga vrasësit më të mëdhenj në botë. Tensioni i lartë i gjakut ose hipertensioni është një nga nxitësit më të rëndësishëm të këtyre sëmundjeve. Studimet kanë zbuluar se hudhra ka një impakt të rëndësishëm në uljën e tensionit të gjakut në ata njerëz që e kanë atë të lartë.

Hudhra përmirëson nivelet e kolesterolit, gjë që mund të ulë riskun për sëmundjet e zemrës

Hudhra mund të ulë kolesterolin total dhe atë LDL. Për ata persona me kolesterol të lartë, hudhra mund ta ulë kolesterolin total apo atë LDL me rreth 10 – 15%.

Hudhra përmban antioksidantë që mund të ndihmojnë për të parandaluar Alzhaimerin dhe demencën

Dëmtimi oksidativ nga radikalet e lira kontribuon në procesin e plakjes. Hudhra përmban antioksidantë që mbështesin mekanizmat mbrojtës të trupit ndaj dëmtimit oksidativ. Kombinimi i efekteve në reduktimin e kolesterolit dhe presionit të gjakut me vetitë antioksidante, mund të reuktojë riskun për sëmundje si Alzhaimeri dhe demenca.

Performanca sportive mund të përmirësohet me suplemente të hudhrës

Hudhra është përdorur që në kulturat e lashta për të reduktuar lodhjen dhe për të rritur aftësitë për të punuar. U jepej dhe atletëve olimpikë në Greqinë e lashtë.

Hudhra mund t’ju ndihmojë të detoksifikoni metalet e rënda në trupin tuaj

Në doza të larta, përbërjet sulfurike të hudhrës, është zbuluar se se mund të mbrojë ndaj dëmtimit të organeve nga toksiciteti i metaleve të rënda.

Hudhra mund të përmirësojë shëndetin e kockave

Akoma nuk është provuar me studime në njerëz, por studimet në kafshë kanë treguar se hudhra mund të minimizojë humbjen e kockave duke rritur estrogjenin në femra. Ndërsa një studim në gratë pas menopauzës tregoi se një dozë e përditshme hudhre, ul në mënyrë sinjifikante një shënjues të defiçencës së estrogjenit, gjë që sugjeron se suplementet e hudhrës mund të kenë efekte pozitive dhe në shëndetin e kockave edhe te gratë./natalmedia.com/

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

 

SHPËRNDAJE:

Related posts