26 gjërat që do t’i bëni si i rritur nëse jeni abuzuar emocionalisht në fëmijëri

Mënyra se si jemi rritur si fëmijë, ka të bëjë kaq shumë me aftësitë tona përballuese si të rritur. Është vënë re se  shumica nga viktimat e padrejtësisë emocionale, kanë disa sjellje që na ndajnë nga të tjerët.

 

Nëse ju ose dikush që njihni ishte viktimë e sjelljes së keqe, atëherë mund të dëshironi t’i lexoni këto. Vetëm të jesh në gjendje të kuptosh se nga vjen një person tjetër, ose të kuptosh veten më mirë, mund të bëjë ndryshimin.

 

Sad Young Girl  emotional abused stock pictures, royalty-free photos & images

 

1. Bërja e pyetjeve edhe kur e dini përgjigjen

Nëse jeni qortuar ndonjëherë, mund të dyshoni në veten tuaj, edhe kur e dini se keni të drejtë. Për shkak të kësaj, mund të zbuloni se bëni një milion pyetje.

 

2. U thoni vazhdimisht “Më fal” të tjerëve

Fëmijët e padrejtësisë mund të ndihen sikur nuk janë në gjendje të bëjnë asgjë siç duhet. Nga ana tjetër, ata gjithmonë kërkojnë falje, edhe kur nuk kanë bërë ndonjë gabim.

 

3. Supozimi i dytë i gjithçkaje

Kur keni jetuar në botën kaotike të sjelljes së keqe emocionale, ju kurrë nuk besoni vërtet në asgjë. Në vend të kësaj, ju mund të jeni gjithmonë në frikë se mos ndodh diçka e keqe.

 

4. Jeni të ashpër, por edhe shumë të ndjeshëm

Gjatë një fëmijërie të vështirë, mëson të jesh i ashpër, sepse duhet të jesh. Megjithatë, ju gjithashtu përjetoni një sërë emocionesh në një moshë të re, duke ju bërë të jeni veçanërisht të ndjeshëm ndaj emocioneve tuaja, si dhe ndaj të tjerëve.

 

5. Jeni të pavendosur

Është më e vështirë të marrësh vendime nëse e ke kaluar fëmijërinë duke dëgjuar se nuk ishe mjaftueshëm i mirë.

 

6. Jeni të vetëdisiplinuar

Për të luftuar një prind ose kujdestar që vazhdimisht kërkonte atë që nuk kishit bërë, ose kishit bërë gabim, mund të bëheni një perfeksionist. Jeni në kohë, të pastër dhe të organizuar. Shumë viktima të sjelljes së pahijshme mësojnë të bëjnë shumë, sepse duan që njerëzit t’i pëlqejnë.

 

7. Mund të jeni të ndjeshëm ndaj zhurmave të larta

Nëse jeni rritur me frikë, mund të jeni mësuar të bërtisni dhe t’i lidhni zhurmat e larta me abuzimin.

 

8. Viktimat e sjelljes së pahijshme emocionale janë shpesh introverte

Pra, shumë viktima të abuzimit mund të kenë frikë nga kontakti me njerëzit dhe ndonjëherë mund të përpiqen të distancohen sa më shumë që të jetë e mundur.

 

9. Ju keni një natyrë mbrojtëse

Ju mund t’i perceptoni njerëzit si negativë ose ofendues për shkak të abuzimit tuaj të mëparshëm.

 

10. Keni probleme në marrdhënjet me njerëz

Ju mund ta gjeni këtë kur keni frikë se të tjerët do t’ju lënë ose do t’ju braktisin.

 

11. Problemet me kontaktin me sy

Kur flisni, mund të bëheni të shqetësuar deri në atë pikë sa nuk mund të bëni as kontakt me sy me personin me të cilin po flisni.

 

12. Ikja nga konflikti

Në vend që të përballeni me konfliktin, i cili ju jep ankth të jashtëzakonshëm, është më e lehtë të largoheni plotësisht nga situata.

 

13. Kritikoni vazhdimisht veten

Pasi të jeni manipuluar, mund të jeni mësuar me një lloj reperkusioni për veprime të gabuara. Nga ana tjetër, ju mund të sulmoni vazhdimisht veten.

 

14. Ke probleme për t’u afruar me të tjerët

Nëse jeni manipuluar emocionalisht nga një prind ose kujdestar, mund të mos ju pëlqejnë veçanërisht njerëzit. Për shkak të kësaj, afrimi me të tjerët nuk është diçka që e merrni lehtë.

 

15. Jeni të qetë

Ju mund të mos ndiheni sikur keni një zë pasi jeni bërë të ndiheni kaq të vegjël dhe të gabuar gjatë gjithë jetës suaj.

 

16. Nuk mund të pranosh komplimente

Kur dikush ju thotë se sa i mrekullueshëm jeni, ju mund të dyshoni në fjalët e tij, sepse nuk mund ta shihni veten si të mirë.

 

17. Ju keni vetëvlerësim të ulët

 

18. Ju nuk ndiheni të vlefshëm

Pavarësisht se çfarë bëni, dyshoni se jeni në gjendje ta bëni atë.

 

19. Jeni gjithmonë nervoz

Gjithçka ju shqetëson dhe ju nervozon. Edhe për shenjën më të vogël të telasheve, mund të ndiheni edhe të mbingarkuar.

 

20. Jeni të zemëruar

Mbi të gjitha, ju jeni të zemëruar. Gjithë jetën je ulur duarkryq dhe ke parë një person të zemëruar të të trajtojë tmerrësisht, dhe nga ana tjetër, mund të kesh shpërthime zemërimi.

 

21. Sjelljet vetëdëmtuese

Shumë fëmijë të manipuluar emocionalisht do të dëmtojnë veten e tyre. Ata ndjehen sikur e meritojnë dhe shpesh këto sjellje ju ndjekin deri në moshën madhore.

 

22. Ndryshime të vazhdueshme të humorit

Të jetosh me një manipulues toksik mund t’ju bëjë të keni një bollëk emocionesh që ju vijnë në raste të rastësishme. Kjo mund të jetë për shkak të të qenit i manipuluar,i mësuar me një sërë emocionesh dhe vështirësish. Ja si e përballojnë disa njerëz.

 

23. Të jetosh në auto-pilot

Ju mund të vini re se ndonjëherë zbrazni të gjitha bisedat ose ngjarjet, sepse thjesht nuk keni qenë të pranishëm. Dhe jo sepse nuk doje të ishe prezent, thjesht u shkëpute nga situata.

 

24. Çështjet e Angazhimit

Përkushtimi ndaj njerëzve është më i vështirë kur je lënduar. Ju mund të mos jeni në gjendje t’u besoni të tjerëve aq sa duhet për t’u vendosur me ta.

 

25. Ju keni probleme me varësinë

Sipas shkencëtarëve dhe psikologëve, viktimat e manipulimit emocional shpesh përballen me varësitë. Këto mund të përfshijnë droga të forta, pirje, vjedhje, kumar, ngrënie, etj.

 

26. Ju jeni modest

Pavarësisht të gjithave, kur keni diçka të mirë në jetën tuaj, ju e vlerësoni atë. Dhe kjo ju bënë juve modest duke falenderuar të kaluarën tuaj deri diku. Jo se ishte një gjë e mirë, por nuk të ndryshoi në një person të keq. Në vend të kësaj, ju jeni më i fortë, mirënjohës dhe një i mbijetuar./natalmedia.com/

 

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts