Kujdes me fjalët që i thoni fëmijës, disa nga ato krijojnë komplekse përgjatë jetës së tyre!

A jeni të kujdesshëm se çfarë i thoni fëmijës tuaj? A jeni të vetëdijshëm se disa fjal mund të krijojnë komplekse për ta që do të zgjasin një jetë të tërë. Ky është një paralajmërim për të gjithë prindërit.

Nëse dëshiron të rritësh një fëmijë që do të përshtatet më mirë me shoqërinë ashtu siç është, atëherë duhet të ndalosh së treguari disa gjëra sepse ata sistematikisht ngulitin një ndjenjë inferioriteti ndaj fëmijëve. Dhe kjo çon në komplekse që do të jetë më e vështirë për t’u hequr qafe në rininë e tyre, nëse në fëmijëri shpesh do t’u duhet t’i dëgjojnë.

Nga prindërit e tyre, ata që përpiqen vazhdimisht të mbrojnë fëmijën e tyre, edhe pse në mënyrë të pavetëdijshme, me pikërisht këto fjali, ata bëjnë të kundërtën e dëshirave të tyre.

Ne jemi të njohur me shembuj që nuk duhet t’i gjykojmë vajzat nga bukuria dhe sharmi i tyre, ashtu siç e dimë se prindërit nuk duhet t’i krahasojnë fëmijët e tyre me të tjerët, veçanërisht jo me vëllezërit e motrat, por këto nuk janë situatat e vetme në të cilat një prind shpesh akuzon komplekse të tilla.

Dhe pikërisht ngaqë nuk janë të dëshirueshëm, këto fjali nuk duhet t’u thonë më fëmijëve të tyre. Ato nuk janë motivues për ta.

  1. Kur isha në moshën tënde, isha një studente e shkëlqyer

A je përpjekur ndonjëherë ta motivosh fëmijën të jetë i mrekullueshëm si ti? E di, nuk i motivon vërtet. Ata janë të frikësuar nga kjo, dhe ju, në vend që të bëheni ai që admirojnë, ju në fakt bëheni konkurrenca e tyre, të cilën, pikërisht për shkak të këtyre fjalëve, ata do të përpiqen ta kapërcejnë. Por jo për shkak të vetes dhe suksesit të tyre, por për shkakun tend dhe kjo nuk është një marrëdhënie e shëndetshme.

  1. Nuk të dua kur nuk je i mirë

Oh, çfarë fjalie e tmerrshme – t’i thuash një fëmije se nuk e do për ndonjë arsye, kështu që duhet të dhemb shumë dhe thellë. Për shkak të këtyre fjalëve fëmija nuk do ta dëgjojë as mësimin që po përpiqesh t’u thuash, sepse ata vetëm do ta dëgjojnë këtë realitet të tmerrshëm, të cilin pastaj do të duan ta korrigjojnë menjëherë. Vetëm për t’ju kënaqur, domethënë, për të përmbushur pritjet tuaja, pavarësisht nga nevojat dhe dëshirat tuaja. Nuk është keq të dëshirosh që fëmija të mos sillet keq, por kjo fjalë në fakt aluduar në faktin se fëmija për shkak të dëshirës për t’u dashur nga të tjerët, duhet kryesisht të mësojë t’u pëlqejë të tjerëve.

  1. Shoqja jote ka nota më të mira, pse nuk mund të jesh si ajo?

Një krahasim tjetër që krijon rregullisht parehati te fëmijët dhe që nuk i motivon. Për më tepër, me kalimin e kohës, mund t’i bëjë edhe më shumë rezistencë fëmijës që të bëhet më i mirë.

  1. Ju vetëm më turpëroni me këto sjellje

Fëmijët ende nuk e dinë se çfarë është sjellja e turpshme (dhe shpesh është se sjellja tipike e fëmijës kur një fëmijë nuk di as të jetë diçka tjetër përveç se një fëmijë), por kjo fjalë rregullisht krijon turp tek fëmijët, dhe turpi është një kompleks mos harroni fëmijët kanë nevojë për vëmendje, jo për një ndjenjë inferioriteti.

  1. Unë nuk dua të të shoh as të dëgjoj

Është e qartë se prindërit shpesh me të drejtë zemërohen me fëmijët e tyre, por t’u thuash diçka të këtillë nuk është vetëm dënim i tepërt për fëmijën por gjithashtu krijon një ndjenjë faji që zakonisht është shumë më e madhe se ç’duhet të jetë. Një fëmijë në moshë të re nuk është ende në gjendje të bëjë një gabim kaq të madh, saqë ata do të ndienin një faj kaq të madh, fakti që prindi i tij (në një moment) nuk dëshiron ta shohë ose ta dëgjojë.

Prandaj, ki kujdes me këto lloj pohimesh. /natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts