Çfarë është normale dhe çfarë jo në menstruacionet tuaja?

Cikli juaj menstrual mund të thotë shumë për shëndetin tuaj. Nëse nuk dini si të filloni të gjurmoni ciklin tuaj menstrual dhe çfarë të bëni me parregullsitë, ne kemi përgatitur një artikull për ju.

A e dini se kur filloi menstruacioni juaj i fundit apo sa zgjati? Nëse jo, mund të jetë koha për të filluar t’i kushtoni vëmendje. Ndjekja e cikleve tuaja menstruale mund t’ju ndihmojë të kuptoni se çfarë është normale për ju, të kuptoni se kur ovuloni dhe të identifikoni ndryshime të rëndësishme, të tilla si menstruacionet e humbura ose gjakderdhje menstruale të paparashikueshme. Edhe pse parregullsitë e ciklit menstrual zakonisht nuk janë serioze, ato ndonjëherë mund të tregojnë probleme shëndetësore.

 

Cili është cikli menstrual?

Seria e ndryshimeve mujore që kalon trupi i gruas për t’u përgatitur për mundësinë e shtatzënisë quhet cikli menstrual. Çdo muaj, një nga vezoret lëshon një vezë, një proces i quajtur ovulacion. Në të njëjtën kohë, ndryshimet hormonale e përgatisin mitrën për shtatzëni. Nëse ndodh ovulimi dhe veza nuk fekondohet, shtresa e brendshme e mitrës nxirret përmes vaginës.

 

Çfarë është normale gjatë menstruacioneve?

Cikli menstrual i numëruar nga dita e parë e një menstruacioni deri në ditën e parë të tjetrën nuk është i njëjtë për çdo grua. Gjakderdhja menstruale mund të ndodhë çdo 21 deri në 35 ditë dhe të zgjasë dy deri në shtatë ditë. Ciklet menstruale, të cilat mund të zgjasin më gjatë për vitet e para pas fillimit të menstruacioneve, priren të bëhen më të shkurtra dhe më të rregullta me kalimin e moshës.

Cikli juaj menstrual mund të jetë me të njëjtën gjatësi çdo muaj, mjaft i rregullt ose pak i çrregullt, dhe menstruacionet tuaja mund të jenë të lehta ose të rënda, të dhimbshme ose jo të dhimbshme, të gjata ose të shkurtra dhe gjithsesi të konsiderohen normale. Në një gamë të gjerë, “normale” është ajo që është normale për ju.

Mbani në mend se përdorimi i disa metodave të kontrollit të lindjes, të tilla si pilulat afatgjatë të kontrollit të lindjes dhe pajisjet intrauterine (IUD), do të ndryshojnë ciklin tuaj menstrual. Flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për atë që mund të hasni në situata të tilla.

Ndërsa i afroheni menopauzës, cikli juaj mund të bëhet sërish i parregullt. Megjithatë, sigurohuni që të diskutoni çdo gjakderdhje të parregullt gjatë menopauzës me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor, pasi rreziku i kancerit të mitrës rritet me kalimin e moshës.

 

Si mund ta gjurmoj ciklin tim menstrual?

Për të zbuluar se çfarë është normale për ju, filloni duke mbajtur shënime për ciklin tuaj menstrual në një kalendar. Filloni duke shenjuar datën tuaj të fillimit çdo muaj për disa muaj për të përcaktuar rregullsinë e periodave tuaja.

Nëse jeni të shqetësuar për periudhat tuaja menstruale, mbani parasysh sa vijon çdo muaj:

Data e mbarimit: Sa kohë zgjat zakonisht perioda juaj? A është më e gjatë apo më e shkurtër se zakonisht?

Gjakderdhja: monitoroni intensitetin e gjakderdhjes suaj. A ju duket më e lehtë apo më intensive se zakonisht? Sa shpesh ju është dashur të ndryshoni produktin që keni përdorur? A keni parë ndonjë mpiksje gjaku?

Gjakderdhje jonormale: A keni gjakderdhje midis cikleve tuaja?

Dhimbje: përshkruani çdo dhimbje që lidhet me menstruacionet tuaja. A është dhimbja më e fortë se zakonisht?

Ndryshime të tjera: A keni përjetuar ndonjë ndryshim në humor apo sjellje? A ka ndodhur ndonjë e re në kohën e ndryshimit të ciklit tuaj menstrual?

 

Çfarë i shkakton parregullsitë e ciklit menstrual?

Parregullsitë e ciklit menstrual mund të kenë shumë shkaqe të ndryshme, duke përfshirë:

Shtatzënia ose ushqyerja me gji: Mungesa e menstruacioneve mund të jetë një shenjë e hershme e shtatzënisë. Ushqyerja me gji zakonisht vonon rikthimin e menstruacioneve pas shtatzënisë.

Çrregullimet e të ngrënit, humbja e tepërt e peshës ose ushtrimet e tepërta: Çrregullimet e të ngrënit si anoreksia nervore, humbja e tepërt e peshës dhe rritja e aktivitetit fizik mund të prishin menstruacionet.

Sindroma e vezores policistike (PCOS): Gratë me këtë çrregullim të zakonshëm të sistemit endokrin mund të kenë perioda të parregullta, si dhe vezore të zmadhuara që përmbajnë koleksione të vogla të lëngjeve të quajtura folikula të vendosura në secilën vezore siç shihet në një ekzaminim me ultratinguj.

Dështimi i parakohshëm i vezoreve: Dështimi i parakohshëm i vezoreve i referohet humbjes së funksionit normal të vezoreve para moshës 40 vjeçare. Gratë me dështim të parakohshëm ovarian mund të kenë perioda të parregullta ose të rastësishme për vite me rradhë.

Sëmundja inflamatore e legenit (PID): Ky infeksion i organeve riprodhuese mund të shkaktojë gjakderdhje të parregullt menstruale.

Fibroidet e mitrës: Fibroidet e mitrës janë rritje jo kanceroze të mitrës. Ato mund të shkaktojnë menstruacione të rënda dhe periudha të gjata menstruale.

 

Çfarë mund të bëj për të parandaluar parregullsitë menstruale?

Për disa gra, përdorimi i pilulave kontraceptive mund të ndihmojë në rregullimin e ciklit menstrual. Trajtimi i çdo problemi themelor, siç është çrregullimi i të ngrënit, mund të ndihmojë gjithashtu në rregullimin e ciklit tuaj. Megjithatë, disa parregullsi menstruale nuk mund të parandalohen.

Për më tepër, konsultohuni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse:

  • Nëse nuk keni pasur menstruacione për më shumë se 3 muaj dhe nuk jeni shtatzënë,
  • Nëse ciklet tuaja janë të rregullta për një kohë dhe të parregullta për një kohë,
  • Nëse keni gjakderdhje që zgjat më shumë se shtatë ditë
  • Nëse keni gjakderdhje më shumë se zakonisht ose keni nevojë të ndërroni më shumë se një tampon ose çdo orë ose dy
  • Nëse periudhat tuaja menstruale janë më pak se 21 ditë ose më shumë se 35 ditë diferencë,
  • Nëse keni gjakderdhje midis periudhave tuaja menstruale,
  • Nëse keni dhimbje të forta gjatë menstruacioneve,.
  • Nëse papritmas keni temperaturë dhe ndiheni të sëmurë pas përdorimit të tamponëve/natalmedia.com/

 

Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts