Studimi i ri tregon pijen numër 1 më të keqe për zhvillimin e trurit të fëmijës suaj

Të jesh prind nuk është detyrë e lehtë – është një punë e pafund që përfshin monitorimin e vazhdueshëm të asaj që është më e mira për fëmijën tënd në çdo mënyrë. Pjesë e këtij monitorimi është të sigurohet që ata të marrin lëndët ushqyese të duhura dhe dietën e duhur, duke u siguruar gjithashtu që të mos hanë dhe pinë gjëra që mund të sabotojnë shëndetin e tyre.

Në një studim të fundit të botuar në revistën Nutrients, studiuesit ekzaminuan 6400 fëmijë pjesëmarrës të moshës 6-12 vjeç. Në ekzaminimet e tyre, ata i pyetën se sa pije të ëmbëlsuara me sheqer pinin dhe sa shpesh. Më pas, ata i morën ato vëzhgime dhe i krahasuan me funksionin kognitiv të fëmijës, i cili u vëzhgua përmes testeve të tjera.

Funksionimi ekzekutiv mat aftësitë njohëse si kujtesa, organizimi, inteligjenca emocionale dhe kontrolli i sjelljes. Gjetjet e tyre treguan se fëmijët që konsumonin më shumë pije me sheqer kishin ulur funksionin ekzekutiv dhe kishin performancën më të keqe në testet e tyre.

Ekspertja shëndetësore Michelle Babb,  shpjegoi se si duhet të jetë një kujtesë e fortë djee sa e rëndësishme është të moderoni pijet me sheqer. Në vend të kësaj, ajo sugjeroi që fëmijëve t’u jepet ujë me fruta në të.

“Kjo shërben si një kujtesë e shkëlqyer për prindërit që pijet e gazuara, pijet energjike dhe lëngjet nuk duhet të jenë pijet kryesore që ofrohen në shtëpi ose të vihen në dispozicion të fëmijëve,” shpjegoi ajo dhe më pas vazhdoi duke thënë: “Uji i mirë duhet të të jetë pija e zgjedhur. Mund të përzihet me manaferra, agrume apo edhe tranguj për ta bërë atë më tërheqës.”

Pijet me sheqer jo vetëm që lidhen me funksionin e dobët njohës, por shoqërohen gjithashtu me rrezik të shtuar për diabetin, shëndetin e dobët të dhëmbëve, obezitetin dhe rrisin rrezikun për sëmundje mendore, dhe kur ato bëhen burimi kryesor i hidratimit për të voglin tuaj, ato bëhen mjaft problematike në përgjithësi./natalmedia.com/

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts