Si ta ktheni një fëmijë kokëfortë në ndihmësin e vogël të mamasë duke përdorur këto fjalë magjike?

Duke u rritur, më kujtohet se kam refuzuar shpesh ndihmën, sepse gjithmonë ka pasur diçka më interesante për të bërë. Pra, kur i vogli im kthen faqen tjetër kur kërkoj ndihmë, një pjesë e madhe e imja e merr plotësisht atë – por më bëri të mendoj dhe më shtyu t’i bëj vetes një pyetje të madhe: si mund ta bëj të voglin tim të ndihmojë më shumë?

Pasi bëra pak kërkime, gjeta disa informacione interesante që mendova t’i ndaj me të gjithë. Kur shpesh kërkojmë nga të vegjëlit tanë të na ndihmojnë, ne po i qasemi të gjitha gabimisht. Sipas ekspertit të prindërimit dhe themeluesit të Institutit Foster Care John DeGarmo, Ph.D., “Prindërit duhet të përdorin gjuhë që është inkurajuese dhe lartësuese, plot lavdërime”, ai vazhdon t’i shpjegojë Fatherly, atë gjuhë që është i mbushur me ‘entuziazëm’ i ndihmon fëmijët të dëshirojnë të bëjnë atë që ju kërkoni prej tyre.

Për më tepër, një pjesë e mirë e hulumtimit ka treguar se fëmijët zakonisht janë më të intriguar kur zgjedhim emrat, sesa foljet. Pra, në vend që t’u kërkoni atyre që t’ju ndihmojnë, kërkoni që ata të jenë ndihmësi juaj. Duke bërë këtë ndryshim të thjeshtë, fëmija juaj është shumë më i prirur të pranojë kërkesën tuaj.

Më pas, për të rritur motivimin e tyre, kur vini re se ata kanë arritur një hap, përdorni fraza si: “Uau! Duhet të jesh super krenar për veten. Ju bëtë një punë kaq të madhe”. Kur e bëni këtë, kjo ndihmon për të përforcuar motivimin e tyre të brendshëm.

Sidoqoftë, një gjë kryesore që duhet mbajtur mend është se ju dëshironi t’i lavdëroni ata për detyrën specifike, në vend që thjesht t’i lavdëroni për ekzistimin. Ndërsa në fillim, fëmija juaj mund të mos jetë aq gung-ho sa mund të dëshironi, me kalimin e kohës, sa më shumë inkurajim dhe përforcim jepet, aq më shumë fëmija juaj do të jetë i prirur për të ndihmuar. Dhe sigurisht, vazhdoni të përdorni ato lojëra të thjeshta me fjalë për t’u dhënë atyre një shtytje verbale./natalmedia.com/

 

“Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts