Njerëzit në depresion i përdorin më shpesh këto 7 fjalë

Depresioni është një çrregullim kompleks dhe serioz i humorit që mund të shkaktojë ndryshime të rëndësishme në mënyrën se si një person mendon, ndjen dhe sillet. Një nga simptomat më të zakonshme të depresionit është një ndjenjë e vazhdueshme trishtimi dhe dëshpërimi intensiv që mund të ndikojë ndjeshëm në jetën e përditshme. Individët me depresion mund të luftojnë me mungesën e energjisë, motivimit dhe vështirësisë për t’u fokusuar ose për të marrë vendime. Kjo mund ta bëjë të vështirë kryerjen edhe të detyrave të thjeshta ditore.

Përveç simptomave emocionale, ata me depresion mund të përjetojnë ndryshime në oreksin dhe modelet e gjumit. Ata mund të hanë tepër, duke çuar në shtim në peshë dhe probleme të tjera shëndetësore, ose të humbasin oreksin dhe të përballen me probleme shëndetësore të lidhura me kequshqyerjen. Modelet e gjumit gjithashtu mund të prishen, duke çuar në vështirësi për të rënë ose për të qëndruar në gjumë ose për të fjetur shumë. Këto ndryshime jo vetëm që mund të përkeqësojnë simptomat e depresionit, por gjithashtu mund të ndikojnë në funksionimin e përditshëm, duke përfshirë aftësinë e një individi për të performuar në punë ose shkollë.

Në biseda dhe shkrime, individët në depresion mund të përdorin disa fjalë më shpesh, të tilla si “gjithmonë”, “kurrë” ose “asgjë”, duke theksuar modelet e tyre të të menduarit negativ. Këto modele mendimi mund të përforcojnë më tej ndjenjat e mungesës së shpresës dhe të përjetësojnë simptomat e depresionit.

Kërkimi i ndihmës nga një profesionist i shëndetit mendor është thelbësor për ata që luftojnë me depresionin. Mjekimi dhe terapia mund të ofrojnë lehtësim të konsiderueshëm, duke çuar në përmirësime të humorit, niveleve të energjisë dhe cilësisë së përgjithshme të jetës. Ndërtimi i një rrjeti të fortë mbështetës të familjes dhe miqve që mund të ndihmojnë në ofrimin e inkurajimit dhe mbështetjes emocionale mund të jetë gjithashtu i dobishëm në menaxhimin e simptomave depresive. Është thelbësore të mbani mend se depresioni është i shërueshëm dhe me mbështetjen e duhur, shërimi është i mundur.

 

Këtu janë 7 fjalë që përdoren zakonisht nga njerëzit me depresion

 

“Gjithmonë”

Individët në depresion mund të ndihen të bllokuar në situata negative dhe mund të përdorin fjalë të tilla si “gjithmonë” për t’i përshkruar ato si të pafundme ose të pandryshueshme. Ky model i të menduarit negativ mund të çojë në një ndjenjë dëshpërimi dhe një dështim për të njohur mundësitë për ndryshim ose përmirësim. Përdorimi i vazhdueshëm i fjalëve si “gjithmonë” mund të përforcojë besimin e individit se asgjë nuk mund të bëhet për të përmirësuar situatën e tyre, duke kontribuar më tej në gjendjen e tyre depresive. Njohja e këtyre modeleve të mendimit dhe puna për t’i ndryshuar ato mund të jetë një hap i rëndësishëm drejt menaxhimit të simptomave të depresionit dhe zhvillimit të një këndvështrimi më pozitiv për jetën.

 

“Kurrë”

Ngjashëm me përdorimin e “gjithmonë”, individët me depresion gjithashtu priren të përdorin fjalën “kurrë” kur përshkruajnë përvoja negative që ata mendojnë se nuk do të ndryshojnë kurrë. Kjo fjalë nxjerr në pah një ndjenjë të qëndrueshmërisë dhe përforcon modelet e të menduarit negativ. Për ata me depresion, përdorimi i vazhdueshëm i fjalës “kurrë” mund të përkeqësojë më tej ndjenjat e mungesës së shpresës dhe të rrisë besimin e tyre se ndryshimi nuk ka gjasa. Pranimi i ndryshimit është i mundur dhe sfidimi i këtyre modeleve të mendimit negativ është çelësi për përmirësimin e shëndetit mendor dhe mirëqenies. Terapia, grupet mbështetëse, zhvillimi i zakoneve të shëndetshme dhe madje edhe mjekimi janë të gjitha mënyra efektive për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave të depresionit dhe për të krijuar një këndvështrim më pozitiv.

 

“Asgjë”

Njerëzit me depresion mund të mendojnë se nuk kanë perspektivë për të ardhmen dhe një ndjenjë të pashpresë në lidhje me gjendjen e tyre aktuale. Si rezultat, ata mund të përdorin fjalë të tilla si “asgjë” për të përshkruar ndjenjat e tyre. Ky mendim negativ i vazhdueshëm mund të pengojë përparimin drejt shërimit dhe të prishë aftësinë e një personi për të parë mundësitë për ndryshime pozitive të jetës. Mund të jetë sfiduese për individët me depresion të imagjinojnë një të ardhme më të ndritshme, por kërkimi i ndihmës nga një profesionist i shëndetit mendor mund të jetë një hap i parë i fuqishëm drejt ndjenjës më shpresëdhënëse dhe optimiste. Me terapi dhe forma të tjera trajtimi, shumë individë me depresion mund të rifitojnë ndjenjën e qëllimit dhe të gjejnë përsëri shpresën.

 

“Bosh”

Depresioni mund të shfaqet në mënyra të ndryshme, duke përfshirë ndjenjën e zbrazëtisë ose ndjenjën e shkëputjes nga emocionet e dikujt. Individët në depresion mund ta përshkruajnë gjendjen e tyre emocionale si “bosh”, duke treguar mungesë kënaqësie ose qëllimi në jetën e tyre. Ndjenja mund të jetë veçanërisht shqetësuese dhe shpesh mund të çojë në një ndjenjë izolimi dhe shkëputjeje nga të tjerët. Kjo ndjenjë e zbrazëtisë mund të jetë për shkak të një sërë faktorësh, duke përfshirë çekuilibrat kimikë në tru, traumat e pazgjidhura ose çështje të tjera themelore.

 

Është e rëndësishme për ata që e përjetojnë këtë ndjenjë të kërkojnë ndihmë profesionale për të përcaktuar shkakun themelor dhe për të zhvilluar strategji për të filluar procesin e shërimit. Me trajtimin e duhur, është e mundur të kapërceni këto ndjenja të zbrazëtirës dhe të gjeni përsëri një ndjenjë përmbushjeje dhe qëllimi në jetë.

 

“I lodhur”

Depresioni mund të shkaktojë lodhje të konsiderueshme dhe mungesë të energjisë fizike dhe mendore. Si rezultat, njerëzit me depresion mund të përdorin shpesh fjalën “të lodhur” për të përshkruar se si ndihen. Kjo lodhje mund të jetë veçanërisht zhgënjyese kur një person nuk është në gjendje të identifikojë një shkak për lodhjen e tij. Në disa raste, simptomat e pagjumësisë mund të përkeqësojnë gjithashtu ndjenjat e lodhjes. Është e rëndësishme të kërkoni kujdes mjekësor nëse ndjenjat e lodhjes vazhdojnë, pasi disa individë me depresion mund të përfitojnë nga ilaçet ose opsionet e tjera të trajtimit për të trajtuar këto simptoma. Për më tepër, ndryshimet në stilin e jetës si stërvitja e rregullt, një dietë e ekuilibruar dhe praktikimi i higjienës së mirë mund të ndihmojnë për të luftuar lodhjen dhe për të përmirësuar ndjenjat e përgjithshme të mirëqenies.

 

“Pa vlerë”

Depresioni shpesh çon në vetëvlerësim negativ, vetëbesim të ulët dhe ndjenja të forta të pamjaftueshmërisë. Si rezultat, individët me depresion mund të përdorin fjalë të tilla si “i pavlerë” për të përshkruar veten ose ndjenjat e tyre, duke i përjetësuar dhe përforcuar këto besime negative në vetvete. Këto mendime vetëkufizuese mund ta bëjnë tepër sfiduese njohjen e pikave të forta dhe arritjeve të dikujt, duke çuar në një rënie të mëtejshme të humorit dhe të vetëvlerësimit. Terapia kognitive-sjellëse (CBT), një lloj terapie bisede, mund të jetë efektive për të ndihmuar individët me depresion të riformulojnë bisedat e tyre dhe të zhvillojnë një imazh më pozitiv për veten. Nëpërmjet CBT, individët me depresion mësojnë të sfidojnë vetëbesimet negative dhe t’i zëvendësojnë ato me mendime më pozitive, të orientuara drejt rritjes.

 

“Trishtim”

Depresioni mund të shfaqet si ndjenja e vazhdueshme trishtimi dhe dëshpërimi. Ata me depresion mund të përdorin fjalë të tilla si “i trishtuar” për të përshkruar gjendjen e tyre emocionale, për shkak të përjetimit të ndjenjave të forta të pikëllimit, dëshpërimit ose mungesës së shpresës. Kjo ndjenjë e zgjatur e trishtimit mund të çojë në mendime negative dhe të përkeqësojë depresionin e personit. Është thelbësore të kërkoni ndihmë nëse ndiheni në këtë mënyrë. Mjekimi ose terapia mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave të depresionit dhe përmirësimin e cilësisë së jetës. Për më tepër, të kesh një rrjet mbështetës të familjes dhe miqve që ofrojnë mbështetje emocionale dhe pozitivitet mund të ndihmojë gjithashtu në zbutjen e simptomave depresive.

 

Ju lutemi vini re, përdorimi i këtyre fjalëve mund të ndryshojë për çdo individ dhe përjetimi i këtyre ndjenjave nuk do të thotë domosdoshmërisht se një person është në depresion. Megjithatë, përdorimi i shpeshtë i këtyre fjalëve mund të tregojë nevojën për mbështetje ose terapi shtesë./natalmedia.com/

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

SHPËRNDAJE:

Related posts