Jeta e Mbretit të Kafshëve: 14 fakte interesante për luanët që ndoshta nuk i keni ditur!

 

Ju sjellim 14 fakte interesante për këtë kafshë të fuqishme.

 

  1. Pas tigrave, luanët janë macet më të mëdha në botë.

2. Një luan mashkull peshon mesatarisht 180 kilogramë, ndërsa një luanesh peshon mesatarisht 130 kilogramë. (Mesatarisht, një luan femër ha 5 kilogramë mish në ditë, dhe një mashkull 7 kilogramë)

3. Luani më i rëndë i regjistruar ndonjëherë peshonte 375 kilogramë

4. Luanët mund të zhvillojnë një shpejtësi prej 22,5 m/s, por vetëm në ritme të shkurtra për shkak të mungesës së qëndrueshmërisë.

5. Ulërima e luanit dëgjohet në një distancë prej 8 kilometrash

6. Luanët njihen si mbretërit e xhunglës, por në fakt shumica e tyre jetojnë në savana dhe kullota.

7. Shumica e luanëve që gjenden në natyrë jetojnë në pjesët jugore dhe lindore të Afrikës

8. Luanët janë shumë socialë në krahasim me llojet e tjera të maceve të mëdha dhe kryesisht jetojnë në tufa me 10-15 kafshë.

9. Luanët meshkuj njihen lehtësisht falë maneve të tyre. Meshkujt me një mane më të errët janë më tërheqës për luaneshat.

10. Luanët janë kafshët kombëtare të Shqipërisë, Belgjikës, Bullgarisë, Anglisë, Etiopisë, Luksemburgut, Holandës dhe Singaporit.

11. Luanët jetojnë afërsisht 12 vjet në natyrë

12. Femrat janë gjahtare më të mira se meshkujt

13. Në natyrë, luanët pushojnë rreth 20 orë në ditë

14. Hibridet e luanëve dhe tigrave njihen si liger dhe tigon. Duke kryqëzuar një luan dhe një leopard, krijohen leoponët, dhe një luan dhe një jaguar janë jaglajon (jaglionët). /natalmedia.com/

 

 

 *Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia

SHPËRNDAJE:

Related posts