Hepatiti, llojet e hepatitit dhe rreziku nga ai

Hepatiti është termi që përdoret për të përshkruar inflamacionin e mëlçisë. Zakonisht është rezultat i një infeksioni viral ose dëmtimit të mëlçisë të shkaktuar nga pirja e alkoolit.

Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të hepatitit, shumica e të cilave janë përshkruar më poshtë.

Disa lloje do të kalojnë pa ndonjë problem serioz, ndërsa të tjerët mund të jenë afatgjatë (kronike) dhe të shkaktojnë dhëmbëza të mëlçisë (cirozë), humbje të funksionit të mëlçisë dhe, në disa raste, kancer të mëlçisë.

 

Simptomat e hepatitit

Hepatiti afatshkurtër (akut) shpesh nuk ka simptoma të dukshme, kështu që mund të mos e kuptoni se e keni atë.

Nëse simptomat zhvillohen, ato mund të përfshijnë:

 • dhimbje të muskujve dhe kyçeve
 • një temperaturë të lartë
 • ndjenja dhe të qenit i sëmurë
 • duke u ndjerë jashtëzakonisht i lodhur gjatë gjithë kohës
 • një ndjenjë e përgjithshme e ndjenjës së keqe
 • humbje e oreksit
 • dhimbje barku
 • urinë e errët
 • kruarje e lëkurës
 • zverdhja e syve dhe e lëkurës (verdhëza)

Shikoni mjekun tuaj të përgjithshëm nëse keni ndonjë simptomë të vazhdueshme ose shqetësuese që mendoni se mund të shkaktohet nga hepatiti.

Hepatiti afatgjatë (kronik) gjithashtu mund të mos ketë simptoma të dukshme derisa mëlçia të ndalojë së punuari siç duhet (dështimi i mëlçisë) dhe mund të merret vetëm gjatë analizave të gjakut.

Në fazat e mëvonshme mund të shkaktojë verdhëz, ënjtje në këmbë, kyçe dhe këmbë, konfuzion dhe gjak në jashtëqitje ose të vjella.

 

Hepatiti A

Hepatiti A shkaktohet nga virusi i hepatitit A. Zakonisht kapet duke konsumuar ushqime dhe pije të kontaminuara me jashtëqitjen e një personi të infektuar dhe është më e zakonshme në vendet ku higjiena është e dobët.

Hepatiti A zakonisht kalon brenda pak muajsh, megjithëse herë pas here mund të jetë i rëndë dhe madje kërcënues për jetën.

Nuk ka asnjë trajtim specifik për të, përveç lehtësimit të simptomave si dhimbje, vjellje dhe kruajtje.

 

Vaksinimi kundër hepatitit A rekomandohet nëse:

 • ju jeni në rrezik të lartë të infeksionit ose pasoja të rënda të infeksionit
 • ju jeni duke udhëtuar në një zonë ku virusi është i zakonshëm, si nënkontinenti Indian, Afrika, Amerika Qendrore dhe Jugore.

 

Hepatiti B

Hepatiti B shkaktohet nga virusi i hepatitit B, i cili përhapet në gjakun e një personi të infektuar.

Është një infeksion i zakonshëm në mbarë botën dhe zakonisht përhapet nga gratë shtatzëna të infektuara tek foshnjat e tyre, ose nga kontakti i fëmijës me fëmijën.

Në raste të rralla, mund të përhapet përmes marrdhënieve intime të pambrojtur dhe drogave me injeksion.

Shumica e të rriturve të infektuar me hepatit B janë në gjendje të luftojnë virusin dhe të shërohen plotësisht nga infeksioni brenda dy muajsh.

Por shumica e njerëzve të infektuar si fëmijët, zhvillojnë një infeksion afatgjatë. Ky njihet si hepatiti B kronik dhe mund të çojë në cirrozë dhe kancer të mëlçisë. Për ta trajtuar atë mund të përdoren ilaçe antivirale.

 

Hepatiti alkoolik

Hepatiti alkoolik është një lloj hepatiti i shkaktuar nga pirja e sasive të tepërta të alkoolit gjatë shumë viteve.

Gjendja është e zakonshme në Perendim dhe shumë njerëz nuk e kuptojnë se e kanë atë.

Kjo ndodh sepse zakonisht nuk shkakton asnjë simptomë, megjithëse mund të shkaktojë verdhëz të papritur dhe dështim të mëlçisë tek disa njerëz.

Ndalimi i pirjes zakonisht do të lejojë që mëlçia juaj të rikuperohet, por ekziston rreziku që përfundimisht të zhvilloni cirrozë, dështim të mëlçisë ose kancer të mëlçisë nëse vazhdoni të pini alkool në mënyrë të tepruar.

Ju mund të zvogëloni rrezikun e zhvillimit të hepatitit alkoolik duke kontrolluar sasinë që pini.

 

Rastet e hepatitit tek fëmijët

Kohët e fundit është rritur numri i rasteve të hepatitit tek fëmijët. Mjekët dhe shkencëtarët e shëndetit publik po shqyrtojnë se çfarë mund të shkaktojë këtë.

Shikoni një mjek të përgjithshëm nëse fëmija juaj ka simptoma të hepatitit, duke përfshirë zverdhjen e syve dhe lëkurës (verdhëz).

Higjiena e mirë, duke përfshirë mbikëqyrjen e larjes së duarve tek fëmijët e vegjël, mund të ndihmojë në parandalimin e infeksioneve që mund të shkaktojnë hepatit./natalmedia.com/

 

*Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia”

 

SHPËRNDAJE:

Related posts