Hematoma në shtatzëni – komplikimet dhe trajtimet

Edhe pse ndodh tek shumica e grave shtatzëna në tremujorin e parë, hematoma placentare mund të ndodh në çdo kohë në shtatzëni.

Gjatë tremujorit të parë, shumë gra shtatzëna mund të përjetojnë gjakderdhje dhe shpesh mund të jetë shenjë e një hematomi.

“Hematomat në shtatzëni thjesht nënkuptojnë akumulimin e gjakut në hapësirën midis placentës dhe mitrës; lokalizimi i tyre mund të jetë i ndryshëm, por ato janë më të zakonshme në skajet e placentës, veçanërisht nëse ajo është implantuar në pjesët e poshtme të mitrës” . Edhe pse shumica e grave shtatzëna përjetojnë në tremujorin e parë, hematoma placentare mund të ndodh në çdo kohë gjatë shtatzënisë. Në varësi të kohës kur shfaqet, mekanizmi është i ndryshëm, por edhe ashpërsia e hematomos.

Gjatë tremujorit të parë, është më shpesh një mungesë e progesteronit, implantim placental më të ulët në vende që nuk janë optimale, dhe këputje diskrete e kapilarëve të placentës.

Në këto raste, hematomat më shpesh janë vetë-kufizuese, që është, pas gjakderdhjes fillestare, përhapja është ndaluar gradualisht për shkak të tamponimit spontan të vendit të gjakderdhjes. Gjakderdhje e rrezikshme në shtatzëninë e mëvonshme paralajmëron se shfaqja e hematomave në tremujorin e dytë dhe të tretë është shumë më serioze.

“Kontraktimet e mitrës, pra kërcënimi i abortit, hipertensioni në shtatzëni, të cilat mund të lidhen me një ekzistuese më parë ose të rikrijuar, kur flasim për preeclampsia, shpesh çojnë në formimin e hematomave të madhësive të ndryshme. Sa më vonë të shfaqen në shtatzëni, aq më e rëndë është gjendja, dhe lloji absolut më i rrezikshëm i hematomës është defoliimi i parakohshëm i placentës – të cilën ne e quajmë abruption. Fatmirësisht, kjo gjendje është shumë e rrallë, kryesisht falë kujdesit të shkëlqyer perinatal në vendin tonë”.

Shfaqja e hematomave është treguar më shpesh nga gjakderdhja vaginale, dhe paralajmëron se çdo gjakderdhje në shtatzëni, nëse ajo është e hershme apoe vonshme, dhe nëse ajo është parë në pjesën e jashtme apo ultratinguj, në praktikë do të thotë një dështim potencial ose lindje të parakohshme. Prandaj, çdo kusht që tregon ndodhje të këtij lloji komplikimi duhet të trajtohet sa më shpejt që të jetë e mundur.

Në shtatzëninë e hershme, shkaku më i zakonshëm është një mungesë relative e progesteronit.

Hematomat ose gjakderdhja në tremujorin e dytë ose të tretë kërkojnë kujdes në kushtet e spitalit, kur nëna dërgohet rregullisht në qendrat e kujdesit perinatal.

Përveç dhënies së progesteronit dhe pushimit, zakonisht zbulohen shkaqe të tjera që mund të çojnë në gjakderdhje në shtatzëni, si: përjashtimi i infeksionit (sëabs cervical), sheqeri gestational, anemia, disa ndryshime në mekanizmat e mpiksjes së gjakut, hipofunksionimi i gjëndrës tiroide./natalmedia.com/

“Materialet dhe informacionet në këtë portal nuk mund të kopjohen, të shtypen, ose të përdoren në çfarëdo forme tjetër për qëllime përfitimi pa miratimin e drejtuesve të “natalmedia

SHPËRNDAJE:

Të ndryshme